Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
The Economist: Skutečná odpověď na problémy kapitalismu není ta, která se líbí levici a velkým firmám

The Economist: Skutečná odpověď na problémy kapitalismu není ta, která se líbí levici a velkým firmám

28.08.2019 16:40
Autor: Redakce, Patria.cz

Napříč celým Západem „kapitalismus nefunguje tak dobře, jak by měl“, konstatuje The Economist. Pracovních míst je podle něj sice dost, ale tempo ekonomického růstu není dostatečné a „životní prostředí trpí“. Pokud doufáme, že věci vyřeší politici, můžeme být zklamaní, protože „politika je v mnoha zemích zablokovaná“. Kdo tedy věci vyřeší? The Economist tvrdí, že stále více lidí se obrací směrem ke korporátnímu sektoru, který by měl přispět ke zlepšení situace jak v ekonomické, tak v sociální oblasti. S tímto pohledem „souhlasí i někteří ostří bossové“.

Před několika dny se k větší zodpovědnosti k zákazníkům, zaměstnancům, dodavatelům a místním komunitám zavázali například šéfové Walmartu a banky JPMorgan Chase. Jejich motivací je snaha jednat dříve, než na velké firmy zaútočí demokratická strana, píše The Economist. Ale dodává, že částečně jde i o odraz změn, které probíhají na obou stranách Atlantiku. Mladší lidé například stále více požadují zaměstnání u firmy, která nebude pasivní „v morálních a politických otázkách současnosti“. The Economist ale varuje: Nové formy kolektivního kapitalismu mohou napáchat více škody než užitku.

V devatenáctém století získaly firmy právní odpovědnost a od té doby se diskutuje o tom, co za to od nich může společnost požadovat. V padesátých a šedesátých letech minulého století například převažoval model, v němž se firmy snažily jednat v souladu s vládou a odbory. V sedmdesátých letech se dostal do popředí akcionářský kapitalismus a maximalizace hodnoty, moc odborů upadala. Nyní je pod palbou i tento model, a to zejména kvůli přesvědčení, že izolovaná snaha o maximalizaci hodnoty pro akcionáře vede k nedobrým výstupům na úrovni celé ekonomiky. Veřejně obchodované firmy jsou například obviňovány z toho, že se zaměřují jen na krátkodobé zisky a zanedbávají dlouhodobé investice, zneužívají své zaměstnance a neplatí za „katastrofické externality, které vytvářejí“.

The Econonomist tvrdí, že podobná kritika nemá vždy reálný základ a vede k požadavkům na stanovení širších společenských cílů, které by měly firmy sledovat. Jenže tento kolektivní kapitalismus s sebou nese dvě velká rizika: Nejasnou zodpovědnost a ztrátu ekonomické dynamiky. Není totiž vůbec jasné, jak by se stanovily „skutečné“ požadavky společnosti a kdo by za jejich plnění byl vlastně zodpovědný. A „kolektivní kapitalismus se bojí potřebných změn“. Mohou na to ukazovat firmy jako General Motors. Ten se v šedesátých letech snažil o sledování širších společenských hodnot, ale vše skončilo tím, že vyráběl nekonkurenční vozy.

The Economist tvrdí, že skutečným řešením současných problémů kapitalismu je opačný směr. Tedy podpora konkurence s tím, že o změnách rozhodnou lidé svými preferencemi, na které bude korporátní svět pružně reagovat. Pokud budou lidé například masově poptávat fair trade produkty, půjde jich na trh více. Jestliže budou absolventi univerzit požadovat etické jednání firem, pro které mají pracovat, firmy se budou muset podvolit. Skutečným problémem tak je skutečnost, že od devadesátých let roste koncentrace firem v americkém hospodářství a digitální ekonomika také podporuje dominantní firmy.

The Economist dodává, že právě proto není překvapivé, že mezi zastánce kolektivního kapitalismu patří šéfové některých firem, které mají dominantní pozice na svém trhu. Jenže směr, kterým bychom měli jít, je snižování bariér vstupu tak, aby se na těchto trzích objevila konkurence.

Zdroj: The Economist

 

Čtěte více:

Proč na sebe mohou nyní korporace věšet rekordní objem dluhů?
03.06.2019 17:59
Vysoké vládní dluhy jsou populárním terčem kritiky, mnohdy právem. Tat...
VoxEU: „Vítěz bere vše“ funguje možná v celé globální ekonomice
06.08.2019 13:21
Řada studií se zabývá růstem tržní síly velkých korporací na americkém...
HBR: Korporátní „sloni“ jsou ve skutečnosti lepší než malí dravci
22.08.2019 6:05
Různé výzkumy a novinové titulky často hovoří o tom, že velké společno...

Váš názor
  • To je ale objev
    29.08.2019 9:44

    Už samo používání termínu "kapitalismus" je zavádějící. Ten systém se nevyznačuje tím, že by "dominantní roli hrál kapitál". V té či oné více či méně regulované podobě hrál dominantí roli "kapitál" po celé dějiny lidstva. Dominantním znakem tohoto systému je rozhodujícím činitelem je dobrovolná, svobodná směna statků/zboží mezi sovobodnými subjekty. A k tomu je potřeba konkurence. Konkurující, vznikající a úpěnlivě bojující malé podniky ovšem nepředstavují žádnou relevantní politickou sílu ve srovnání s "Hispánci", rodiči s dětmi, starobními důchodci, lékaři a zrdvaiotními sestrami, hasiči, učiteli nebo Romy. Proto jsem ohledně úpsěchu tažení za větší konkurenci skeptický!
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data