Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
SolarEdge a téma akciových záporných sazeb

SolarEdge a téma akciových záporných sazeb

24.10.2019 17:35

Včera jsem tu otevřel „solární“ investiční téma pohledem na společnost Sunrun. Tohoto tématu bych se rád chvíli držel i proto, že roste zájem o témata ekologická a právem. Jde tedy o něco, čemu bychom i na trhu měli věnovat pozornost. Dnes jí upřeme na společnost SolarEdge, která mimo jiné ukazuje i na jednu valuační zajímavost, neřkuli oříšek.  

SolarEdge vyrábí zejména měniče napětí používané v solárních elektrárnách (mění stejnosměrné napětí na střídavé). Jak poukazuje Travis Hoium na stránkách Fool.com, kapitalizace tohoto specialisty se přitom nepohybuje daleko od větších firem v odvětví, jako je First Solar a je výrazně vyšší než kapitalizace Sunrunu. Svým zaměřením podle investora „sedí přesně uprostřed celého odvětví a je součástí jeho výrobní vertikály“. Možnou výhodou je i to, že nejedná přímo s koncovým zákazníkem, ani s utilitami, dodává těm, kteří tak musí činit. Kvalita produktů firmy je pak jednoduše řečeno dána tím, kolik energie pomohou dostat ze solárních panelů a převést je do rozvodů v domě. 

Podle investora má SolarEdge prostor pro další růst i díky tomu, že jeho výrobky jsou součástí systémů skladování elektrické energie, tedy systémů bateriových. Ty budou pravděpodobně procházet znatelným rozvojem, mimo jiné také v souvislosti se solárními panely. Pan Hoium považuje za jednu z hlavních hrozeb konkurenci, ale zatím se zdá, že té se pozice firmy ohrozit nedaří. Zřejmě k tomu znatelně přispívají i současné tenze mezi USA a Čínou, které limitují tlak ze strany čínských firem.

Graf s cenou akcie ukazuje, že tu nehovoříme o žádném tržním otloukánkovi. Za poslední rok si totiž připisuje asi 90 %, za roky tři necelých 500 %. SolarEdge je na tom s fundamentem mnohem lépe než včera diskutovaná Sunrun v tom smyslu, že je v plusu jak na úrovni provozního toku hotovosti, tak na úrovni volného toku hotovosti (tedy po investicích). Za posledních 12 měsíců na této úrovni podle Morningstar vydělala 150 milionů dolarů

Na Business Insider zjistíme, že následující roky by podle konsenzu měla společnost vydělat 200 a 250 milionů dolarů. Vezměme to za základ projekcí a položme si otázku, jak by mělo vypadat dlouhodobější hospodaření společnosti, aby ospravedlnila svou současnou kapitalizaci. Ta nyní dosahuje asi 4,1 miliardy dolarů a podle mých hrubých kalkulací by jí ospravedlnil například následující scénář volného toku hotovosti:

001 

Ano, firmě by na ospravedlnění současné ceny akcie stačilo, kdyby dosáhla onoho volného toku hotovosti ve výši 250 milionů dolarů a pak by tento tok hotovosti soustavně klesal (o necelých 5 % ročně). Pokud by namísto poklesu poté stagnoval, férová hodnota kapitalizace by byla ve srovnání se současnou výší téměř trojnásobná. A kdybychom zase nevěřili onomu růstu volného toku hotovosti na 250 milionů dolarů a brali jako výchozí bod oněch 150 milionů dolarů, tak na ospravedlnění současné kapitalizace stačí asi 1,5 % dlouhodobý pokles této částky. Najít firmu s relativně slušným růstovým potenciálem s takovým nastavením není zrovna běžné a je tak namístě se ptát, jestli tu není někde nějaký háček. Odpověď zní: Ano i ne.

Moje kalkulace totiž počítají s tím, že beta společnosti dosahuje hodnoty 0,06 tak, jak uvádí Zacks. Tedy hodnoty velmi nízké, poukazující na mimořádně nízkou rizikovost. Přesněji řečeno, na mimořádně vysoký diverzifikační potenciál a nízké systematické riziko. Zacks mimochodem dokonce tvrdí, že ještě nedávno se beta pohybovala hluboko v záporných hodnotách, což je takový diverzifikační svatý grál a skutečná investiční specialita. Podle běžně používaných modelů bychom totiž s betou ve výší mínus 0,5 chtěli od akcie návratnost ve výši mínus 1,5 % ročně. U některých vládních obligací jsme si již na záporné sazby zvykli, ale u akcií ještě ne. U nich by to také bylo trochu složitější téma, ale naštěstí jde jen o hypotetický případ*. 

Požadovaná návratnost se současnou betou pak dosahuje necelých 2 % a právě to významně přispívá k výše uvedené „záhadě“. Jinak řečeno, pokud chceme od akcie 2 % ročně (což mimo jiné znamená, že jí budeme mít zahrnutu v portfoliu a nebude pro nás jedinou investiční sázkou), zdá se být docela zajímavá. 

Pokud bychom si ale například řekli, že jde o akcii se stejným rizikem, jako celý trh, požadovaná návratnost se zvedne někam nad 7 %. Na ospravedlnění současné kapitalizace by pak bylo potřeba, aby se volný tok hotovosti vyvíjel následovně:

001  

Tohle už je něco trochu jiného, ale stále tu hovoříme o růstech pohybujících se například pod nominálním tempem růstu celé ekonomiky (3,6 % vs. nějakých 4 – 5 %). U Sunrunu jsem pak zmiňoval nízké návratnosti aktiv, téhle firmy se to ale netýká. Naopak. Už nyní má návratnost aktiv, kapitálu a vlastního jmění dost vysoko. 

Což nás zase přivádí k oné zmínce o potenciální konkurenci, kterou by tento jev lákal a která by svou přítomností a aktivitou návratnosti snížila. Což by nepotěšilo akcionáře, ale spotřebitele ano, protože by se tak pravděpodobně stalo zejména poklesem marží. Možná je právě tento scénář základem oné kapitalizace a implikovaného pohybu volného toku hotovosti. 


*Pokud by čtenář hledal způsob, jak se s tímto extrémním jevem nějak slušně valuačně vypořádat, je podle mne dobré si nejdříve uvědomit, že tu hovoříme o betách historických. Tedy o tom co bylo naměřeno za určitý časový úsek. Při valuaci bychom ale měli používat odhady očekávané bety – odhady toho, jak se bude akcie pohybovat relativně k trhu v budoucnu. A u těchto extrémů je docela rozumné očekávat, že nebudou dlouhodobě trvat (tj., historie zde není dobrým vodítkem). Východiskem tak může být použití jako vodítka historické odvětvové bety. Ty, pokud vím, podobných extrémů nedosahují. 


 

Čtěte více:

Boone: Monetární politika sama nestačí, firmy brzdí špatná infrastruktura
22.10.2019 5:58
Po letech slušného růstu se letos dostavuje prudké zpomalení celého gl...
Carstens: Záporné sazby jsou problematické, je třeba jít jinou cestou
23.10.2019 6:08
Agustín Carstens z Banky pro mezinárodní vypořádání plateb BIS v rozho...
IEA čeká silný růst výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů
21.10.2019 14:22
Celosvětové kapacity pro výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů by se...
Posen: Kryptoměny bez regulace ne, na čele je Švédsko a Čína
22.10.2019 11:07
Měly by centrální banky zasahovat do světa digitálních měn? Adam Posen...
McKinsey: Každé třetí bance hrozí zánik. Proč?
21.10.2019 15:22
Mimořádně slabá ziskovost je problémem pro 354 bank převážně v západní...
Sunrun a náznaky sluneční anomálie
23.10.2019 17:40
CNBC píše, že hedge fond Tiger Global Management nyní vlastní 25 % spo...
Miliardář by mohl postavit první jadernou elektrárnu v Polsku
23.10.2019 11:55
Druhý nejbohatší muž Polska by mohly vystavět vůbec první polskou jade...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data