Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mishkin: Phillipsova křivka stále relevantní, nezapomínejme na sedmdesátá léta

Mishkin: Phillipsova křivka stále relevantní, nezapomínejme na sedmdesátá léta

25.10.2019 6:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Richard Clarida z vedení americké centrální banky v září tohoto roku uvedl, že plochá Phillipsova křivka je jedním ze základů strategie Fedu. Pohyb cen je totiž mnohem méně citlivý na produkční mezeru a to umožňuje Fedu podporovat zaměstnanost během ekonomického útlumu mnohem agresivněji než v minulosti. Plochá Phillipsova křivka pak obecně snižuje riziko vysoké inflace, což je také relevantní v současné době, Fed totiž zvažuje rizika přestřelení inflačního cíle na obě strany. Známý ekonom Frederic S. Mishkin a jeho kolegové Peter Hooper a Amir Sufi k tomu na stránkách VoxEU dodávají, že někteří ekonomové jdou v těchto úvahách ještě dál a hovoří o smrti této křivky. Tedy o úplném zmizení vztahu mezi inflací a nezaměstnaností

Taková „smrt“ by znamenala, že vysoká inflace již není reálným rizikem a podle Mishkina tento pohled současný vývoj v USA, Evropě a Japonsku na první pohled podporuje. Ve svých analýzách se tomuto tématu pak věnovala již celá řada ekonomů a díky nim víme, že Phillipsově křivce se vedlo dobře v padesátých až osmdesátých letech minulého století. Ceny a mzdy v té době reagovaly na změny nezaměstnanosti a tato citlivost rostla s tím, jak se situace na trhu práce blížila plné zaměstnanosti. A Mishkin dodává, že současné diskuse o smrti křivky mohou být předčasné, protože stojí na pochybných důkazech. 

Ekonom se domnívá, že současný zdánlivě slabý vztah mezi nezaměstnaností a inflací může být ovlivněn tím, že inflační očekávání jsou díky monetární politice několika posledních desetiletí pevně ukotvena. K tomu od osmdesátých let nastalo jen velmi málo situací, kdy by se nezaměstnanost dostala více než 1 procentní bod pod svou přirozenou míru. To podle něj komplikuje odhady sklonu Phillipsovy křivky. A do třetice se přidává „endogenní monetární politika“.

Tato politika znamená, že v praxi se v datech neobjevuje vztah mezi inflací a nezaměstnaností, protože například v případě růstu inflace Fed utáhne svou politiku a nezaměstnanost kvůli tomu stoupne. Zato endogenizace tak snižuje pozorovaný sklon křivky a znamená, že odhady jejího skutečného sklonu (bez vlivu monetární politiky) se zhruba od osmdesátých let nacházejí příliš nízko. 

Mishkin se následně snaží testovat skutečný stav křivky na datech z jednotlivých amerických států a tvrdí, že se jí „stále daří velmi dobře“. A varuje, že v šedesátých letech se inflace rovněž držela na nízkých hodnotách a očekávání byla pevně ukotvena. Pak se ovšem nezaměstnanost dostala více než jeden procentní bod pod svou přirozenou úroveň a inflace začala růst. Jen v letech 1965–1966 se zvedla z 1,5 % na 3 %. A pak se během pár let opět zdvojnásobila. 

Historie by se podle ekonoma mohla opakovat a kritickým bodem je ona hranice nezaměstnanosti nacházející se asi 1 procentní bod pod její přirozenou mírou. Clarida zmiňoval, že Fed by mohl přistoupit ke strategii, která by nechala inflaci delší dobu přestřelovat 2 %. Mishin dodává, že takový krok by se opíral o přesvědčení, že Phillipsova křivka je skutečně irelevantní a že je možné nechat trh práce nadále utahovat bez vyvolání vyšších inflačních tlaků. Pokud by ale poté nastalo to, co v sedmdesátých letech, Fed by se musel hodně snažit, aby dostal cenový růst opět pod kontrolu. Což ovšem Clarida ve svém projevu také zmiňoval. 

Zdroj: VoxEU


 

Čtěte více:

Vytěsňování Číny z dolarového systému
23.10.2019 14:10
Nedávno ohlášená „prvofázová“ dohoda mezi Spojenými státy a Čínou je p...
Sunrun a náznaky sluneční anomálie
23.10.2019 17:40
CNBC píše, že hedge fond Tiger Global Management nyní vlastní 25 % spo...
Citi: Stud z létání je reálný, z
23.10.2019 15:58
Stud z létání je reálným fenoménem a zvýší náklady aerolinkám, spotřeb...
Veřejné tajemství rozvojové ekonomie
24.10.2019 5:32
Letošní Nobelovu pamětní cenu za ekonomii získali Abhijit Banerjee, Es...
Zuckerberg se snažil uklidnit obavy Kongresu z digitální měny
24.10.2019 9:31
Šéf Facebooku Mark Zuckerberg se včera snažil ujistit skeptické americ...
Rozbřesk: Addio SuperMario
24.10.2019 9:16
Poslední tisková konference Maria Draghiho komentujícího zasedání ECB ...

Váš názor
  • Co to je utahovat trh práce?
    25.10.2019 8:48

    Znamená to, že budeme mít nezaměstnanost hluboko pod přirozenou měrou a přesto nebudeme mít inflaci? Malý zázrak? Ne. Nezaměstanost nižší než přirozená se týká pouze tuzemského priviligevaného obyvatelstva a je umožněna: - přílivem levné pracovní síly z chudých zemí, - měnovou expanzí spojenou s faktem, že měny vyspělých zemí jsou akceptovány, protože se ještě neprojevil inflační charakter této expanze a - veřejným dluhem, na nějž ve vyspělých zemích žijeme. Může čestný ekonom tvrdit, že vztah mezi poptávkou (po pracovní síle) a cenou (mzdou, inflací) zboží neexistuje? Copak se nenajde jediný slušný akademik?
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data