Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co s evropskou bankovní unií?

Co s evropskou bankovní unií?

25.11.2019 5:46
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle jednoho přirovnání, které je v Bruselu oblíbené, je eurozóna domem, který potřebuje opravit. Každý se bojí, že nebude schopný vydržet ve vichřici. Jenže stavitelé nikde. Majitelé totiž nejsou schopní se dohodnout na potřebných opravách, a ještě méně na tom, jak je provést. Když německý ministr financí Olaf Scholz 5. listopadu opatrně přijal myšlenku společného systému pojištění vkladů, vytloukl tím jeden sporný bod. Ale zatímco se jedna pře vyřešila, objevila se další - o regulaci státních dluhopisů v držení bank.

Nechvalně známým rysem krize státních dluhopisů v letech 2009 – 2015 byl začarovaný kruh, v rámci něhož se slabé banky a státy navzájem stahovaly níž a níž. V roce 2012 se členové EU shodli na tom, že tento začarovaný kruh se musí přerušit a že měnovou unii by měla podpořit bankovní unie. Od té doby se pro velké banky vytvořil společný rámec dohledu a řešení problémů. V oblasti pojištění k žádnému pokroku nedošlo. Seveřané se bojí, že by jejich daňoví poplatníci byli vystaveni rizikovým půjčkám jižních bank. Nyní se ale zdá, že je tomu Scholz přístupný. Za předpokladu, že dojde k dalším reformám. Ti nejkontroverznější chtějí penalizovat banky, které drží hromady státních dluhopisů svých vlastních domovských zemí. To je ale v Itálii a dalších silně zadlužených státech předem ztracený boj.

Zastánci podobných regulací by vedli banky ke snížení míry domácí expozice a pokud možno k diverzifikaci vůči státním dluhopisům ostatních členů. Kritici se obávají toho, co se stane, až se na trhu s dluhopisy sníží poptávka bank. Regulace likvidity a kapitálu podněcují banky, aby držely státní dluhopisy. Bankovní sektory v Evropě obvykle drží 15 - 30 % dluhu své domovské země.

Nová pravidla by mohla mít dvojí podobu. Za prvé by banky mohly být nuceny zvýšit své kapitálové rezervy, pokud by nějaký konkrétní cenný papír v jejím držení překročil určitý práh – tzv. „poplatek za koncentraci“. Nebo by se za druhé mohlo navýšit rizikového skóre (známé jako váha rizika) spojené s některými státními dluhopisy, které nyní všichni regulační orgány považují za bezrizikové, a donutit tím banky, aby zajistily své rizikové státní dluhopisy zvláštním kapitálem.

Váha rizika je kontroverznější, protože je potenciálně destabilizující. V nejhorším případě by to mohlo znamenat, že snížení ratingu ratingovou agenturou povede banky k odklonu od některých cenných papírů, což by způsobilo velký zmatek, kterému chce reforma zabránit. Zdá se, že německé ministerstvo financí upřednostňuje hybridní přístup, který stanoví určitý práh a při jeho překročení by se na držené cenné papíry vztahovaly poplatky podle úvěrového rizika a rizika koncentrace.

To by mělo významný dopad na banky, a nejen v Itálii. Nicolas Véron z think-tanku Bruegel poukazuje na to, že Německo má jednu z nejvíce koncentrovaných expozic vůči vládnímu dluhu: veřejné Landesbanky jsou velkými věřiteli místních vlád.

Předpovídat, zda a jak by se banky diverzifikovaly (na jiné dluhopisy eurozóny s podobným hodnocením nebo na cizí dluhopisy), je obtížné. To by záleželo na tom, kolik dodatečného kapitálu by musely dát stranou a jaká by byla jejich ochota vystavit se riziku likvidity a směnného kurzu. Banky, které chtějí odprodat své jižní dluhopisy s nižším ratingem, by mohly mít problém najít kupce. (Společný bezpečný majetek navrhovaný Komisí by tento přechod usnadnil. Lídři Francie a Německa však dali tento nápad loni k ledu.)

Jak uvádí Véron: „podskupiny pracovních skupin skupin“ dřely na technických opravách. Rozhodnutí pokračovat je však na politicích. Odpůrci regulace expozic na státní dluhopisy by se nejprve měli v zásadě shodnout, že je to nutné, a pak najít průnik toho, co jsou ještě ochotni učinit a co je přijatelné i pro ostatní – řekněme tím, že ustoupí v expozici na státní dluhopisy výměnou za systém pojištění vkladů, který nabízí větší sdílení rizik. Zprávy naznačují, že by se italská vláda mohla pokusit vyměnit reformy záchranného fondu eurozóny za společné pojištění vkladů.

Úředníci v Bruselu chtějí připravit „cestovní plán“ reformy, na který by mohli vůdci dát své razítko, až se v polovině prosince sejdou. Ale dokonce i jednání o tom, zda zahájit jednání o reformách, či nikoli, lze považovat za vítězství. Kdyby byla oprava onoho domu tak snadná, tak už by byla dávno hotová.

Zdroj: The Economist


Čtěte více:

Největší italská banka Intesa: Kralují příjmy z kapitálových trhů (komentář analytika)
05.11.2019 15:09
Největší italská banka Intesa SanPaolo představila velice solidní výsl...
WSJ: Google nastupuje do světa financí. Příští rok začne nabízet běžné účty
13.11.2019 16:34
Google plánuje v příštím roce začít nabízet osobní běžné účty ve spolu...
Weber: U inflace ignorujeme to, co má největší význam
20.11.2019 5:35
Inflace je jedním ze základních makroekonomických ukazatelů, centrální...
Accenture: 15 procent příjmů bank z plateb ohrožuje digitalizace
19.11.2019 15:36
Až 15 procent příjmů bank z globálních plateb, tedy 280 miliard dolar...
Roman Koděra: Bankovní domy jsou lakmusovým papírkem recese
22.11.2019 15:35
Americký akciový index S&P 500 neustále překonává čím dál vyšší maxim...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university