Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stoller: Zemi kontroluje úzká skupina lidí, neumíme si vládnout

Stoller: Zemi kontroluje úzká skupina lidí, neumíme si vládnout

07.01.2020 12:55
Autor: Redakce, Patria.cz

„Když jsem během finanční krize pracoval v Kongresu, lidé si tam vyprávěli příběhy, které byly založeny na jejich pohledu na historii. To, jak ji vnímali, jim napovídalo, že s krizí nejde nic dělat a můžeme jen naslouchat bankéřům,“ tvrdil v rozhovoru pro ProMarket známý ekonom Matt Stoller. Podle něj byly tyto příběhy lživé, ale přesto jimi byli lidé ovládáni. Vznikly už někdy ve čtyřicátých a padesátých letech, kdy (paradoxně) levicoví ekonomové jako John Kenneth Galbraith či Richard Hofstadter tvrdili, že vznik velkých monopolů je přirozený proces, a tudíž nemá smysl jej nějak blokovat a bojovat proti němu.

„Existuje skupina lidí, je jich asi tak 10 000, kteří o zemi rozhodují. Jsou to šéfové padesáti největších firem, vedení společností, jako je Amazon, Google, Facebook, Apple, Walmart, Lockheed či Monsanto. A k tomu vedení stovky firem rizikového kapitálu. Navštěvují stejné konference, jezdí na stejné dovolené, čtou stejné knihy, znají stejné lidi, podporují stejné politiky a sedí ve stejných univerzitních radách,“ tvrdí ekonom. A dodává, že už v roce 1933 vytvořil Ferdinand Pecora seznam „vyvolených“, který byl „v podstatě seznamem lidí, které uplácel JPMorgan“. Šlo zejména o ředitele velkých podniků, lidi z nejvyššího soudu, z armády, vysoce postavené politiky a bankéře. Ti všichni měli v rukou neformální vedení země.

Stoller se domnívá, že „poslední krize ukázala, jak jsme neochotní dát voleným lidem skutečnou moc“. Snažíme se ji namísto toho dávat nevoleným, ale i z toho jsme nakonec nervózní. V podstatě jsme se tak rozhodli „si nevládnout“ a podle ekonoma to platí „všude ve světě mimo Čínu“. Výsledkem tohoto procesu může ale nakonec být oslabení celé demokracie, což je zřejmé i z toho, kolik je dnes ve světě diktátorů a autokratů, kteří se pokoušejí o získání stále větší moci. Jinak řečeno, slabá demokracie vede k diktátorství.

Od devadesátých let se navíc šířil názor, že lépe vedou ti, kteří nejsou součástí vládního aparátu. Tomuto problému čelí i Evropa, což se projevuje rovněž tím, že zoufale touží po společnostech, jako je Facebook, a lidech jako Mark Zuckerberg, kteří by se vypořádali s americkým Markem Zuckerbergem. I zde jde o to, že se lidé bojí těch, které si zvolili. Namísto nich se tak snaží najít nějakou náhradu. Nevládnou nám tak ani demokraté, ale zatím ani autokraté a nacházíme se v jakémsi vakuu.

Stoller poukazoval i na problémy spojené s technokraty a prací ekonomů. Ti podle něj mohou skrývat své politické názory a preference do modelů. Takže se zdá, že jejich rady jsou objektivní, ale ve skutečnosti tomu tak není. Stoller dával za příklad americkou Rozpočtovou kancelář Kongresu, na jejíž práci se spoléhají američtí zákonodárci. Analýzy ale jsou i v tomto případě podle ekonoma ovlivněny politickými postoji lidí pracujících v této instituci, ačkoliv Kongres s nimi tak nejedná.

„Hlavní překážkou dnes není to, že by lidé byli přesvědčeni o přínosu monopolů či jejich efektivitě. Jde o to, že lidé se domnívají, že s nimi nelze nic činit a systém je úplně zkorumpovaný,“ tvrdí ekonom. Liberálové a i konzervativci jsou tak „navyklí na bezmoc“.

Zdroj: ProMarket


 

Čtěte více:

Roth: Základní předpoklad přežití eura
16.12.2019 16:18
Euro má za sebou dvacet let existence a ekonomové Felix Roth a Lars Jo...
Gentiloni: Státy EU by měly lépe koordinovat fiskální politiku
19.12.2019 17:19
Země Evropské unie by měly lépe koordinovat svou fiskální politiku, ře...
Mankiw: MMT, splácení vládních dluhů a inflační třídní boj
06.01.2020 5:59
Známý ekonom a autor populárních učebnic ekonomie N. Gregory Mankiw se...
Víkendář: Socialismus vypadá mnohem lépe než kapitalismus. Ale jen na papíře
05.01.2020 9:20
Sidney Hook byl známým americkým filozofem a „ve třicátých a čtyřicátý...

Váš názor
  •  
    07.01.2020 23:47

    Problémem jakékoli systému vlády je rozumný způsob vládnutí. V demokracii v principu spoléháme na to, že většina voličů má zdravé názory zodpovědných a informovaných jedinců. Ale tak to bohužel nefunguje. Ve skutečnosti nám nevládne nějaká velmi početně omezená superelita, která si může dělat co chce, ale hloupost většiny populace. Inteligentní, zkušené, vzdělané a samostatné osoby je daleko větší problém zmanipulovat než hloupé, nezkušené, nevzdělané a závislé. A jak je svět čím dál složitější a manipulační techniky sofistikovanější, tak se nadprůměrně inteligentní jen diví, jakými hloupostmi lze nakrmit poloprázdné lebky těch, kteří podléhají sladkým vábení jednoduchých řešení, makání za druhé, řízení státu jako firmy, nekonečné spotřeby na dluh, ignorování skutečných problémů, nepotřeby reforem, spotřeby bez námahy a nepodstatnosti investic pro růst země. Přesto, že máme daleko jednodušší a bohatší možnosti, jak si ověřit, kde je pravda než kdy dřív. Na fanatiky neplatí racionální argumenty, jen tvrdý náraz do reality. Pak si třeba někteří uvědomí, že jejich představy o světě jsou mylné...
    stanislav.hrouzek
    • Obsah článku ve zkratce
      08.01.2020 15:51

      Neuvěřitelně upřímný názor autora. Ve zkratce, v tzv. demokracii vládne kapitál prostřednictvím úplatků. Podle morální úrovně společnosti jsou úplatky spíše přímé (Ukrajina) nebo nepřímé (USA), neboli dosazování na různé pozice atd.
      Ullsperger
  •  
    07.01.2020 15:37

    U nás je to mnohem mnohem jednodušší. Vůbec na to nepotřebujeme 10 tis. lidí. U nás stačí když se sejde Bureš, Kellner a Klaus...
    qwer
    •  
      07.01.2020 20:31

      Tvůj svět je opravdu velmi jednoduchý. Šťastný člověk.
      Peté13
Aktuální komentáře
23.04.2024
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů