Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Bude český záchranný balík stačit?

Rozbřesk: Bude český záchranný balík stačit?

19.03.2020 9:14
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Reakce vlád a centrálních bank na prohlubující se ekonomické propady spojené s koronavirem neberou konce. Včera česká vláda oznámila dlouho očekávaný rozpočtový balík na boj s koronavirem. Celkový objem balíku (až 1 bilion korun) konečně odpovídá vážnosti situace. Je však otázka, zda přímá finanční pomoc (plánovaná na 100 miliard korun) nakonec nebude muset být vyšší.

Podniková sféra potřebuje rychle nejen záruky za úvěry (pravděpodobně skrze ČMRZB), ale zejména program náhrad za ušlé mzdy zaměstnanců, kteří dočasně musí zůstat doma nebo jednoduše nemají kvůli výpadkům poptávky co na práci (zavřená obchodní centra, cestovní kanceláře a další). A tady jednoduše 100 miliard nemusí stačit - pokud se bavíme o karanténních opatřeních přesahujících tři měsíce a rozumné kompenzaci pro všechny postižené zaměstnance, je třeba si dát stranou alespoň 200-300 mld. korun. Vláda tedy bude muset sama napřímo do ekonomiky napumpovat výraznější objem peněz. Samotné záruky za úvěry nemusí být totiž dostatečným opatřením, protože řadu firem samy o sobě neodradí od masivních úsporných opatření, včetně propouštění zaměstnanců, a to v nejméně vhodnou chvíli.

Jak se včera ukázalo v eurozóně, agresivní reakci se vlády a centrální banky stejně nevyhnou a čím dříve ji přijmou, tím lépe pro všechny. Evropská centrální banka včera výrazně navýšila celkový objem politiky kvantitativního uvolňování - na 750 miliard euro. Je jasné, že v uplynulém týdnu jako by ECB zaspala a nastartovala tak masivní výprodeje na některých slabších dluhopisových trzích, zejména pak v Itálii. Je však otázkou, zda ještě časem nebude muset rozvolnit omezení, která ji v tuto chvíli nařizují nakupovat dluhopisy v proporcích odpovídajících upsanému kapitálu a zakazují na jednotlivých národních trzích koupit více než třetinu dostupných dluhopisů. Italská vláda nakonec může na trzích potřebovat ještě agresivnější pomoc.

TRHY
CZK a dluhopisy

Globální trhy stále žijí strachem z koronaviru a z neschopnosti dopočítat se konečných nákladů, to vede stále k úprku do bezpečných a superlikvidních aktiv. Koruna i kvůli vysokému objemu zaparkovaného zahraničního spekulativního kapitálu zůstává ohroženým druhem. Včera se měnový pár obchodoval nad 27,75 EUR/CZK a je pravděpodobně otázkou času a úrovní, na kterých uvidíme na trhu ČNB. Bez jejího vstupu na trh můžeme očekávat další propad české měny.

Zahraniční forex

Extrémní globální hlad po dolarové likviditě, který byl tlačený likvidací řady pozic, způsobil další posílení dolaru a propad eurodolaru směrem k hodnotě 1,08. Zároveň s tím dochází celkově k návratu do hotovosti, a tak se investoři stahují ze všech rizikovějších měn, což platí o zlotém, forintu i například britské libře. Samostatnou kapitolou jsou pak měny navázané na komodity, jako je rubl či australský dolar, které byly včera naprosto zdecimovány.

Nově oznámené programy nákupu dluhopisů ze strany ECB (viz úvod), Bank of Japan či australské centrální banky bohužel nemění zásadně situaci, kterou globálně určují rostoucí počty nakažených koronavirem v hlavních ekonomikách světa. Začíná být jasné, že řada zemí spustí nějakou formu “helicopter money” (tisk peněz distribuovaný přímo obyvatelům) a je otázkou, která z příslušných centrálních bank bude v tomto efektivnější. Dokud se však vir bude šířit, tak bude určovat dění na trhu s tím, že měny zemí, které budou pozorovat zpomalení epidemie, mají šanci na rychlejší zotavení (v tomto smyslu může mít dolar před sebou krušnější časy).

Ropa

Ropa pokračuje v nezadržitelném volném pádu. Zatímco severomořská ropa Brent odepsala včera dalších 8 procent a dostala se pod hranici 25 dolarů za barel, americká WTI zkolabovala dokonce o 17 procent až na úroveň 22 dolarů za barel. V obou případech se cena propadla na nejnižší hodnotu za bezmála osmnáct let!

Vzhledem k historicky nevídanému přebytku ropy na trzích v nejbližších měsících je jasné, že cena ropy bude dále pod tlakem. Jako pravděpodobný aktuálně vidíme propad ropy Brent pod hranici 20 dolarů za barel. Tento scénář by teoreticky mohlo změnit rychlé odeznění koronašoku a/nebo opětovná dohoda mezi Saúdskou Arábií, avšak ani jedna z těchto možností se prozatím nezdá příliš reálná. Naopak, jak rozšiřující se karanténní opatření napříč Evropou a Spojenými státy, tak agresivní výpady v rámci saúdsko-ruské cenové války naznačují, že kritická situace na ropném trhu jen tak neskončí.


Čtěte více:

Jan Bureš: Ekonomické dopady koronaviru
17.03.2020 15:56
V posledních dvou týdnech vidíme propady akciových trhů, bezpečných vý...
Trumpův boj s virem: A proč ne rovnou bilion?
18.03.2020 14:16
Ještě před více než týdnem americký prezident Donald Trump prohlašoval...
Holub (ČNB): Razantní snížení sazeb ve stylu Fedu by české ekonomice ublížilo
18.03.2020 15:32
Oslabování koruny už uvolnilo měnové podmínky a Česká národní banka by...
Prozatímní bilance COVID-19: 200 000 nakažených, utlumený evropský průmysl, masivní pomoc vlád
18.03.2020 15:51
Nový typ koronaviru se v Číně začal šířit začátkem loňského prosince. ...
ECB kvůli koronaviru nakoupí další dluhopisy až za 750 miliard EUR
19.03.2020 8:31
Ve snaze bojovat proti ekonomickým dopadům koronaviru na ekonomiku eur...

Váš názor
  • A lék je tu, takže je to pouze chřipka
    19.03.2020 10:04

    Je to chřipka lék existuje, jen koupit akcie a distribuovat ho :-) povzbudivé Favipiravir obsažený v Aviganu nebo-li Fujifilm Shares Jump 15% Thanks to Antiviral Drug that’s Effective Against COVID-19
    rob
  •  
    19.03.2020 9:53

    Americké aerolinky daly 96% jejich free cash flow za posledních 10 let do výkupu akcií a teď natahují ruku a chtějí vyplatit. Ve volném trhu by šli do kopru, místo toho se připravme na dvojcifernou inflaci a rekordní deficit USA.
    czinvestor
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m