Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ugolini: Mor v Benátkách, či válka s Francií jako vodítka pro monetární politiku současnosti

Ugolini: Mor v Benátkách, či válka s Francií jako vodítka pro monetární politiku současnosti

16.04.2020 10:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Globální ekonomika nyní prochází reálným šokem, který není první v dějinách. Na stránkách VoxEU na to upozorňuje Stefano Ugolini a analyzuje tři historická období, která mohou v současné situaci poskytnout určité vodítko. 

Ekonom píše, že v roce 1630 postihla Benátky vlna epidemie moru. Šlo přitom o město, které v té době bylo jedním z finančních center Evropy. Během epidemie přímo v Benátkách zemřela asi třetina obyvatelstva, v některých městech provincie až 60 %. Tato epidemie pak byla jedním z důvodů, proč následně nastal dlouhodobý úpadek italské ekonomiky. Stát ale jednal rychle a zajišťoval dodávky základního zboží, za které obchodníkům platil nově vytvořenými penězi. Jejich tvorba byla taková, že nakonec odepsaly 40 % své hodnoty. Ekonom ale celkově hodnotí tento postup pozitivně s tím, že Benátky ustály několik velkých šoků. 

Druhým obdobím historie, které může být pro dnešní situaci relevantní, byl rok 1797, kdy „Bank of England bojovala s francouzskou revolucí“. Ekonom připomíná, že Anglie vstupovala do boje s Francií s vysokými vládními dluhy, ale vládě se na finančním trhu podařilo relativně jednoduše získat nové peníze. Situace se ale rychle zhoršila poté, co došlo k rozpadu protifrancouzské koalice a Angličané zůstali v boji proti Francouzům osamocení. Francouzi se dokonce vylodili na velšském pobřeží. Přestože však byli rychle poraženi, šlo možná o „nejtemnější hodinu“ země. 

Po Británii se začaly rychle šířit zvěsti o kolapsu celého státu a banky byly zavaleny žádostmi o výběr uloženého zlata. Ty se pak okamžitě obracely na Bank of England se žádostí o pomoc. Ta ale nemohla zakročit, aniž by byly porušeny dosavadní zásady konvertibility. Král je nakonec uvolnil a Bank of England tak mohla bankám pomoci. Z té doby také existuje výraz „věřitel poslední instance“, který se používá v souvislosti s centrálními bankami. 

Ugolini tak popisuje, že navzdory obecnému přesvědčení nebyl tehdejší vývoj dán tím, že by vláda nemohla získat zdroje pro válečné účely, ale kvůli pomoci, kterou vyžadoval soukromý sektor. Role centrální banky tak po tomto zásahu značně posílila a celý finanční systém v tehdejší Británii prošel významnými změnami. Po válce byla konvertibilita obnovena a pomoc bankám značně snížena. Což ale podle ekonoma celkově přineslo i hlubokou ekonomickou depresi. 

Poučný může být podle ekonoma i vývoj z roku 1914, kdy se po začátku první světové války začal bortit mezinárodní finanční a platební systém. Londýn byl již tou dobou světovým finančním centrem a tamní banky měly řadu pohledávek v zahraničí. Bank of England jim slíbila pomoc, ale s tím, že ony samy nebudou z jejích aktiv žádat zlaté rezervy. Banky tak přikročily k tomu, že své klienty směrovaly přímo na Bank of England, která se tak podle ekonoma dostala do podobné situace jako v roce 1797. Opět tak byla zrušena konvertibilita a znovu s cílem pomoci soukromému sektoru, ne vládním financím. Bankám byly poskytnuty půjčky, ale po skončení války tentokrát k obratu nedošlo. 

Ekonom na těchto případech demonstruje, že finanční sektor je jedním z prvních, kde se projevují začínající problémy v reálné ekonomice. A je normální, že během podobných krizí se vláda a centrální banka snaží zabránit tomu, aby došlo k velmi vážným škodám na ekonomice a ve společnosti. Soukromý sektor se v takových časech obrací na vládu, aby „se pojistil proti nepojistitelnému riziku“. Na mimořádných zásazích centrální banky tak není z historického hlediska nic neobvyklého. A ukazuje se, že pozornost je nutné věnovat i tomu, jak podobné intervence ukončit. Jinak řečeno, je třeba najít ten správný „exit“, což může být těžší než samotná pomoc. 

Zdroj: VoxEU


 

Čtěte více:

The Economist: Ruská ekonomika je izolovaná od globálního kolapsu
06.04.2020 5:24
Vladimir Putin se nepochybně cítí samolibě. Ruská ekonomika by měla bý...
Alexander: Mají roušky smysl?
04.04.2020 15:22
Ohledně smyslu nošení roušek stále není úplně jasno, což ukazuje napří...
Víkendář: Kdo by měl nyní pracovat a kdo ne
04.04.2020 9:45
Současná pandemie je šokem, který úplně změní situaci na trhu práce. N...
Víkendář: Čína měla dobře fungující varovný systém, měl jen jednu vadu
05.04.2020 9:37
Čína měla již na počátku této epidemie k dispozici varovný systém, kte...
Miliony lidí sedi doma - a prodeje videoher rostou
05.04.2020 14:46
Prodeje nejnovějších videoher trhají v době více či méně dobrovolných ...

Váš názor
  • Qui bono
    16.04.2020 14:09

    Stefano Ugolini možná bude ekonomem, ale především je nějakým italským představitelem. Jediným zájmem italského státu aktuálně je vymámit z ostatních, méně zadlužených, zemí EU další peníze. Aby to obhájila, sníží se k čemukoli, z Merkelové udělá nacistku, Z von der Leyen bruselskou vidřidušku apod..
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data