Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Vědci mají plán, jak uvolnit restrikce v Německu

Víkendář: Vědci mají plán, jak uvolnit restrikce v Německu

19.04.2020 8:28
Autor: Redakce, Patria.cz

O tom, jak moc a rychle uvolňovat restrikce, se intenzivně diskutuje u nás i v řadě dalších zemí. Německý Der Spiegel popisuje aktuální situaci u našich západních sousedů s tím, že kancléřka Angela Merkelová dříve hovořila o tom, že její názor bude hodně záviset na studii Německé akademie věd Leopoldina. Tu zpracovala řada předních vědců včetně ekonoma Larse Felda. Prezident akademie Gerald Haug pro Spiegel uvedl, že prioritou je ochrana každého před nákazou a snaha o zabránění příchodu druhé vlny infekce. 

„Základním pravidlem, které budeme sledovat, je sociální distancování a hygienické nástroje, které jsme se již naučili používat,“ uvedl prezident. Uvolňování restrikcí pak bude založeno na základním principu: Lidé musí dodržovat dvoumetrové odstupy a tam, kde to není možné, musí mít nasazenou roušku. Vědci pak ve studii tvrdí, že zdraví a obnova sociálního života nejsou „fundamentálně neslučitelné“, ale vzájemně na sobě závisí. Vědci také došli k závěru, že „drastická opatření, ke kterým německá vláda a federální země v první hektické fázi přikročily, byla i podle vědecké analýzy správná“. 

Der Spiegel ale zároveň uvádí, že podle vědců je již čas na změnu a také na testování, které ukáže, jak je to skutečně s imunitou celého národa. Podle nich by mělo být možné sledovat vývoj epidemie v reálném čase a predikovat, co se stane v následujícím týdnu či čtrnácti dnech. Vláda by tak měla informace ohledně toho, zda počet nakažených zůstává pod kontrolou nebo zda je potřeba nových kroků k potlačení epidemie. 

Němečtí vědci podporují použití aplikací, které umožňují sledovat pohyb nakažených lidí. Systém by měl být podobný jako ten, který používá Jižní Korea, kde se epidemii podařilo potlačit v její rané fázi. „Lidé by tak dobrovolně poskytovali GPS data a aplikace by přes Bluetooth komunikovala s jinými mobilními telefony. Bylo by tak snazší vysledovat ty, kteří přišli do kontaktu s nově nakaženými,“ píše Der Spiegel. 

Haug si je podle svých slov vědom právních problémů, které by používání takového systému mohlo přinést. Musí tak podle něj stát na dobrovolnosti a data se musí po čtrnácti dnech mazat. Je tudíž třeba, aby byla veřejnost o systému řádně informována včetně jeho přínosů. Aplikace je podle něj klíčová při predikcích dalšího vývoje pandemie. Nyní na ní podle Spiegelu pracují německé softwarové společnosti a až bude k dispozici, akademie je pro co nejrychlejší uvolnění restrikcí.

Vědci podle Spiegelu silně prosazují co nejrychlejší návrat dětí do škol, protože domácí vzdělávání podle nich prohlubuje již tak vážný problém nerovnosti ve vzdělání. Nejdříve by podle nich měly být otevřeny vyšší ročníky základních škol, protože ty připravují žáky na střední školy. Děti by pak ve školy měly nosit roušky. Nejdříve by se vyučování mělo zaměřovat na základní předměty a ve třídě by nemělo být více než 15 žáků K tomu je doporučováno, aby různé třídy měly přestávky v různou dobu a děti se tak nepotkávaly v takovém množství. I střední školy by se měly zaměřit na základní předměty – jazyky a matematiku a na přípravu na maturitu a vysokou školu. 

Školky by ale měly podle německých vědců zůstat zavřené a péče by měla být poskytována jen dětem zaměstnanců v klíčových oborech. Zde je důvodem to, že malé děti neumí nakládat s rouškami a hrozí větší riziko přenosu na rodiče a prarodiče. Univerzity by pak měly letní semestry dokončit zejména online studiem. Pokud se pak podaří udržet počet nakažených na stabilně nízkých úrovních, není podle vědců důvod držet uzavřené obchody a restaurace. Nicméně i zde je zmínka o potřebě nosit roušku v případě, že nelze dodržet odstup dvou metrů. 

Německé dráhy by podle vědců mohly prodávat lístky tak, aby lidé neseděli přímo vedle sebe, pořádání koncertů či sportovních akcií by záviselo na konkrétních podmínkách – na tom, jak je na nich možno udržovat požadovanou vzdálenost lidí od sebe. V neposlední řadě pak němečtí vědci kladou důraz na vytvoření jasné strategie exitu – tedy toho, jak budou restrikce v praxi skutečně uvolňovány a jaké bude načasování jednotlivých kroků. Taková dobře komunikovaná strategie totiž podle nich může snížit psychologický tlak, který lidé kvůli restrikcím a sociálnímu distancování prožívají. 

Zdroj: Der Spiegel



Čtěte více:

Ugolini: Mor v Benátkách, či válka s Francií jako vodítka pro monetární politiku současnosti
16.04.2020 10:56
Globální ekonomika nyní prochází reálným šokem, který není první v děj...
EIU: Světová ekonomika by mohla projít dvojí recesí
16.04.2020 10:22
Přestože globální ekonomika nyní čelí recesi, která bude podle Mezinár...
Dalio: Držet státní dluhopisy je teď šílenost
16.04.2020 14:22
Zakladatel největšího hedgeového fondu na světě Ray Dalio říká, že inv...
Ceny kávy rostou poté, co ji lidé začali pít doma
16.04.2020 17:15
Ceny kávy v posledním měsíci vzrostly. Globální karanténa podnítila pa...
Perly týdne: Alkohol a COVID-19, nevídané oživení a u nás 2 roky poklesu cen nemovitostí
17.04.2020 13:13
Alkohol proti nemoci COVID-19 nechrání, upozorňuje WHO, a přístup k ně...
Víkendář: Itálie, zavádějící data a zavádějící modely
18.04.2020 8:17
„V Itálii jsou restrikce uplatňovány již 45 dní. Ne týden, ne deset dn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m