Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fidelity International: Akciové trhy ochabují, když je nejvíc potřebujeme

Fidelity International: Akciové trhy ochabují, když je nejvíc potřebujeme

09.06.2020 13:52
Autor: Redakce, Patria.cz

Vlády po celém světě zažehávají „stroje času“. Snaží se zajistit si v příštích letech růst, a tak nyní utrácí, aby zaplnily díry v ekonomice, které zůstaly po vypuknutí epidemie Covid-19. Francie a Německo například navrhly balíček pomoci ve výši 500 miliard EUR a v Británii úřad Office for Budget Responsibility očekává, že ministerstvo financí bude potřebovat dalších 300 miliard britských liber, aby udrželo podniky při životě, upozorňuje společnost Fidelity International.

„Ale hromadění soukromých závazků ve veřejných rozvahách dalších generací nebude na únik před touto krizí stačit. Bylo by lepší, kdyby vlády poskytly více příležitostí samotným lidem, aby se mohli na oživení podílet. Ať už prostřednictvím nákupu vládních investičních fondů nebo retailových investičních produktů,“ říká Anne Richardsová, CEO Fidelity International.

V raných fázích krize přirozeně vedou dluhopisy nad akciemi. Dluh je rychlejší a jednodušší: každý rozumí dlužním úpisům. Ale ať už záměrně či nikoli, tvůrci finanční politiky postupně zvyšují motivaci k investování do dluhu na úkor akcií.

Faktory, jako je daňová výhodnost dluhopisů oproti akciím a dodatečné náklady na to, aby se firmy mohly obchodovat na burze, odrazují společnosti od čerpání prostředků z veřejných zdrojů. Mezitím se potenciální investoři odvrátili od akciových trhů. Například evropský pojišťovací sektor, který spravuje částku přibližně 7 miliard EUR, je omezený kapitálovými regulačními pravidly, která snižují rizikové odměny u akcií.

Pro emitenty může dluhopis nabídnout rychlé řešení akutního problému s likviditou. „Budoucnost je koneckonců abstraktní a dnešní peněžní potřeby jsou bolestně hmatatelné. Při jednorázovém použití ale hrozí riziko zaškrcení růstu a produkčních kapacit v dlouhodobém horizontu, protože úroky a splátky bude nutné jednou splatit. A to je ještě optimistický scénář. Může se stát, že se budoucí generace odmítnou ekonomický systém založený na minulých slibech, což by vedlo k extrémnímu politickému a finančnímu otřesu a sociálním nepokojům,“ doplňuje Richardsová.

Existuje jen malý prostor k zavedení struktur, které by umožnily nouzové dluhové financování refinancovat prostřednictvím veřejného kapitálu. A než se tato možnost rozšíří, je třeba se zabývat tím, proč se investoři stáhli z akciových trhů.

Čísla jsou neoblomná. Na straně nabídky se financování u nefinančních společností prodejem akcií udrželo stabilně na přibližně 50 procentech celkového kapitálu. Podle studie KPMG se ale podíl veřejného kapitálu snížil ze 75 procent v roce 2000 na současných přibližně 55 procent. Na straně poptávky se podívejme například na Velkou Británii, zde od roku 2008 nedošlo k nárůstu počtu spořicích účtů zaměřených na „akcie a podíly“ mezi investory - jednotlivci. 

Tvůrci politik by si tedy spíše než z budoucnosti mohli půjčovat z minulosti. V roce 1938, kdy USA bojovaly proti recesi, zdůraznil prezident Franklin D. Roosevelt význam masové účasti na firemním kapitálu. "Jednotlivec musí být povzbuzován k tomu, aby uplatňoval svůj vlastní úsudek a odvážil se k investování svých malých úspor, nikoli při hazardních hrách s akciemi, ale při investicích do nových podniků," uvedl.

Nyní, stejně jako ve 30. letech, se musí kapitalismus vyvinout, aby přežil. Tvůrci finanční politiky mají příležitost řídit tento vývoj způsobem, který dává budoucím generacím podíl na oživení, než je držet starých slibů vydaných v jejich jménu.

 
 
 

Čtěte více:

Faktograf: Z krize rovnou do bubliny?
29.05.2020 5:56
Extrémně rychlý odraz akcií ze dna v polovině března podtrhl kromě jin...
Ashworth: Jamie Dimon zachytil situaci na akciovém trhu
29.05.2020 12:06
Nebojujte s Fedem - opakujte si tuto mantru, dokud se vám nezapíše za ...
JPMorgan Asset upřednostňuje hotovost, dluhopisy se mu moc nelíbí
03.06.2020 11:40
Investoři by měli ve svých portfoliích, podle JPMorgan Asset Managemen...
ECB se zatím nebojí německého ústavního soudu, koruna sílí
04.06.2020 14:31
Evropská centrální banka navýšila mimořádný program nákupů aktiv (PSPP...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflix zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data