Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: „Žít a nechat žít“ pro Čínu a Spojené státy

Víkendář: „Žít a nechat žít“ pro Čínu a Spojené státy

01.08.2020 9:09
Autor: Redakce, Patria.cz

Eric Hobsbawm hovořil o takzvaném krátkém dvacátém století. To podle jeho konceptu skončilo v roce 1989, když Spojené státy zvítězily ve studené válce. Ekonom a historik Adam Tooze to připomíná na stránkách London Review of Books s tím, že dnes Spojené státy čelí „mocné a asertivní Číně“. V roce 2001 panoval ve Spojených státech názor, že po vstupu Číny do Světové obchodní organizace se z ní stane zodpovědný člen globálního systému. Dvacet let poté jsou Spojené státy a Čína propojeny pevnými obchodními a investičními vazbami, ale také mezi nimi vznikl konflikt a prezident Trump hovoří o tom, že jeho země se musí od Číny odtrhnout.

Tooze míní, že Američané začali svůj přístup k Číně přehodnocovat již před deseti lety. Současný prezident Spojených států ale tvrdí, že dřívější vlády se nechaly Čínou obalamutit. Mírnější verze tohoto příběhu hovoří o tom, že Clintonova vláda se příliš spoléhala na tezi, podle které růst čínské ekonomiky přinese liberalizaci, vládu práva a demokracii. Jenže „komunistický režim se držel své cesty a tuto logiku dal stranou“. Tooze ovšem tvrdí, že skutečnost byla ještě jiná. Američtí vyjednavači a politici nebyli ani naivní, ani nepropadli mylné ideologii. Klíčové bylo v celé věci to, čí zájmy ve skutečnosti prosazovali. Podle ekonoma to byly zejména zájmy velkých korporací. Firmy jako Boeing, GE či Pepsi a banky jako Goldman Sachs, Morgan Stanley a JP Morgan chtěly nové trhy a vláda jim šla na ruku.

Jak politici, tak korporace ale podle Toozeho „podcenili kapacitu čínského režimu udržet si kontrolu“. Peking tak chladně poukazuje třeba na to, že firmy jako Boeing nebo GM v zemi investovat nemusely, nikdo je nenutil. Američtí vyjednavači se tak rok co rok vraceli s nepořízenou, když se snažili omezit možnosti čínských firem získat americké technologie a know-how. A když se snažili o zvýšení transparentnosti a bezpečnosti. Trumpovi „obchodní válečníci“ dnes tvrdí, že čínská politika a nástroje, které využívá v konkurenčním boji, „dělají z obchodní politiky tak, jak ji chápe Světová obchodní organizace,“ nesmysl. Klíčem pro úspěch Číny je totiž „složitost a nejasnosti“. Příkladem může být například podpora výroby pneumatik, která jde od záruk centrální vlády i místních vlád přes daňové zvýhodnění, dotované pozemky, levnou elektrickou energii až po dotované úvěry.

Čínský režim se může podle Toozeho opírat o dlouhodobý růst příjmů a bohatství v zemi. V poslední době je ale třeba „jemnějšího přístupu“, což je patrné na tom, že Peking nechal posilovat měnový kurz, dochází k prudkému růstu mezd. Ohledně současných obchodních tenzí se pak Tooze ptá, zda jsou skutečně o obchodu nebo o něčem jiném. Jinak řečeno, i kdyby Čína povolila a provedla významné změny ve své ekonomice, byli by Američané spokojení? Tooze tvrdí, že v sázce jsou nyní zejména technologie a národní bezpečnost.

Hovoří se dokonce o nové studené válce, ale ekonom tvrdí, že tento koncept může být pro některé Američany přitažlivý zejména proto, že „si myslí, že pamatují, jak skončila ta první“. Jenže podle Toozeho mohou zapomínat třeba na to, že Asie byla v té době pro USA spíše debaklem a Sovětský svaz se podařilo porazit do značné míry proto, že Spojené státy proti němu dokázaly stavět i Čínu. Chybou je nakonec podle ekonoma vlastně představa, že studená válka skončila nějakým vítězstvím Západu. Čínský režim je nyní pevně rozhodnutý udržet si svou moc a ještě ji zvyšovat a podle Toozeho je tak správné, že ani americký prezident nehovoří o tom, že by tento režim měl doznat změn.

Otázkou tak je, „jak rychle jsme schopni dosáhnout dlouhodobé koexistence s režimem, který se radikálně odlišuje od toho našeho,“ píše Tooze. Jinak řečeno, jak rychle jsme schopni dosáhnout postoje „žít a nechat žít“. Bez toho, abychom přemítali o triumfech Západu, konvergenci k západním hodnotám a podobných konceptech.

Zdroj: London Review of Books


Čtěte více:

Krugman o nerovnováhách a výhledu americké ekonomiky
13.07.2020 5:58
Ekonomika momentálně není v situaci jako po velké finanční krizi, kdy ...
USA budou jednat s Hongkongem jako s pevninskou Čínou. Zároveň ale přijdou se sankcemi
15.07.2020 8:36
USA přestanou připisovat Hongkongu zvláštní status a budou s touto pol...
Zisky čínských průmyslových firem v červnu pokračovaly v růstu
27.07.2020 10:12
Zisky čínských průmyslových podniků se v červnu druhý měsíc za sebou z...
Canuto: Oživení bude mít tvar druhé odmocniny
29.07.2020 14:21
Na Čínu dolehla epidemie jako první a jako první se z jejího tlaku tak...

Váš názor
  • Adam Tooze +
    01.08.2020 21:25

    je skvělý historik, který navíc dokáže geopoliticky myslet. Jako středoevropané jsme v zajetí svých regionálních dějin a nedostává se nám širšího nadhledu. Redakce tentokrát zaslouží pochvalu. Za rozbor by stála i jeho kniha o krizích, které změnily a mění svět.
    Shiroko
  • A jinak
    01.08.2020 11:41

    Kdo to peče s Čínou? Někdo ze soudruhů tam kňučel, že se na jejich stranu nestaví ani státy, kterým pomáhají dostat se z bídy. To vypadá že pokud není celý svět proti Číně tak ji minimálně nepodporuje a vůbec světu nevadí že USA dají Číně kartáč.
    HenryFord
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.