Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jádro nové strategie ECB

Jádro nové strategie ECB

12.10.2020 6:15

Evropská centrální banka se vydala ve stopách Federálního rezervního systému USA a zahájila hloubkovou revizi své strategie měnové politiky. V úvahách o zásadních změnách svého přístupu by ale centrální banky měly mít na paměti možná narušení prostředí, v němž působí.

Nikde to neplatí víc než u strategií řešení změny klimatu, jednoho z nejdůležitějších problémů naší doby. Evropské země se zavázaly, že do roku 2050 promění své ekonomiky v uhlíkově neutrální, a proto teď ECB musí přemýšlet, jak by její měnověpolitický rámec mohl s touto transformací pomoci.

Smlouva o fungování Evropské unie prvořadým cílem Evropského systému centrálních bank (ESCB) určuje udržování cenové stability, ale prohlašuje rovněž, že „aniž je dotčen [tento] cíl…, podporuje ESCB obecné hospodářské politiky v Unii se záměrem přispět k dosažení cílů Unie, jak jsou vymezeny v článku 3 Smlouvy o Evropské unii.“ Podle článku 3 Unie usiluje o udržitelný rozvoj založený na „…vysoce konkurenceschopném sociálně tržním hospodářství směřujícím k plné zaměstnanosti a společenskému pokroku a na vysokém stupni ochrany a zlepšování kvality životního prostředí“.

Je zřejmé, že dekarbonizace ekonomiky nelze dosáhnout bez hlubokých strukturálních změn. Průmět do reality tu nabízí krize COVID-19. Zatímco Mezinárodní měnový fond odhaduje, že pandemie letos sníží globální HDP o zhruba 4,9 %, Mezinárodní energetická agentura předvídá 8% globální úbytek emisí oxidu uhličitého. K úbytkům emisí v tomto rozsahu však musí od nynějška do roku 2030 docházet každoročně, máme-li mít naději, že průměrné globální teploty udržíme v rozmezí do 1,5°C oproti předprůmyslovým úrovním.

Kromě lidských obětí globální recese uvalila obrovské břemeno na veřejné finance, takže ohrožuje vzdělávání mladých lidí a také pokroky, jichž v posledních desetiletích dosáhly ženy a rozvojové země. Je tudíž zřejmé, že změnu klimatu nelze řešit prostým tlumením ekonomické aktivity; naprosto nezbytné bude celkově revidovat výrobní soustavy. Jediným způsobem jak do roku 2050 dosáhnout emisí na úrovni čisté nuly je transformovat způsob výroby, přepravy i spotřeby.

Jednou z nejúčinnějších cest k tomuto cíli – a možná cestou jedinou – je zvyšovat cenu uhlíku a zároveň zrychlovat tempo technologických inovací. Tento přístup by však nevyhnutelně vyvolával podstatné nabídkové šoky. Jak by cena uhlíku stoupala a obnovitelné zdroje postupně nahrazovaly fosilní paliva, kolísala by nákladnost vstupů, zejména energie. Kromě energetiky by se rozsáhlé, potenciálně disruptivní změny relativních cen dotkly také přepravy a zemědělství.

Ať už se centrální banky usnesou na jakémkoli měnovém rámci, bude potřebovat schopnost zvládat rozsáhlé strukturální posuny a dopady do relativních cen, jež dekarbonizace přinese. Poněvadž konstantní tempo vzestupu nelze zachovávat napříč všemi cenami, otázkou pro tvůrce měnových politik bude, který cenový index mají stabilizovat.

Za současného rámce ECB cíluje inflaci eurozóny prostřednictvím Harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP). Tento index však zahrnuje ceny energií, takže se k řešení dekarbonizační výzvy nehodí. Za situace, kdy inflaci do cen uhlíku naprogramují tvůrci politik EU, by se ECB neměla snažit stlačovat ostatní ceny v HICP, až porostou relativní ceny energie, neboť by to vyvolávalo ještě silnější pokřivení.

To tedy nevyhnutelně směřuje k závěru, že ECB bude muset opustit index HICP a používat indexy jádrové inflace, které nezahrnují ceny energií a potravin. Důvodem není jen to, že jádrová inflace je spolehlivějším ukazatelem méně kolísavé složky inflace. Je jím spíš to, že tvůrci měnových politik budou muset rozlišovat mezi změnami cen, k nimž dochází z příznivých příčin (v důsledku žádoucích strukturálních změn), a změnami cen, které naznačují dočasnou nevyváženost mezi nabídkou a poptávkou. ECB by se měla snažit minimalizovat pouze druhou kategorii.

Pravda, občas se tvrdí, že centrální banky by měly cílovat indexy spotřebitelských cen jako HICP, protože ty lépe odrážejí kupní sílu a zjednodušují vysvětlování politických rozhodnutí. Nedávné průzkumy ovšem ukazují, že veřejnost dobře nerozumí už současnému rámci.

Centrální banky zjevně musí zlepšit své komunikační politiky. Není ale nikterak zřejmé, že co se týče komunikace s veřejností, by cílování jádrového indexu cen očištěného o ceny energií bylo problematičtější než současný přístup. Pro odborníky by pak bedlivé sledování otázek měnové politiky mělo být ještě méně problematické.

Kromě změny cílované ceny by ECB měla také uvažovat o reformách, které by její rámec zpevnily proti nabídkovým šokům. Jednou možností je cílovat směřování nominálního HDP, aby nabídkou vyvolávané a ekonomickými zpomaleními doprovázené šoky nezpůsobovaly nežádoucí vzestupy úrokových sazeb. V postpandemickém prostředí, kde budou nominální hladiny zadlužení nadlouho vysoké, by bylo problematické muset zpřísňovat jen proto, že negativní nabídkový šok vytlačil inflaci přes 2 %. Kdyby byl reálný (inflačně očištěný) růst HDP stlačený, měnové utužení by mohlo destabilizovat dluhovou dynamiku a vést k dramatickým důsledkům.

Naproti tomu v rámci s cílováním nominálního HDP a věrohodnými fiskálními pravidly eurozóny by byla ECB v lepším postavení, aby dohlížela na spořádané, povlovné snižování poměrů zadlužení k HDP, zatímco ve střednědobém výhledu by byla cenová stabilita zaručena.

Každopádně v očekávání důležitých strukturálních posunů, které se před námi rýsují, je první úkol ECB zřejmý. Nadešel čas, aby svůj cenový cíl zaměnila za jádrový index cen, aby její strategie lépe vyhovovala obecnější klimatické a dekarbonizační agendě EU.

Hélene Rey je profesorkou ekonomie na London Business School a členkou Haut Conseil de Stabilité Financiere.

Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org

 

Čtěte více:

Bloomberg: Růst eura je pro ECB další komplikací v době pandemie
02.09.2020 16:30
Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová má kromě nev...
ECB významně srazila výhled růstu ekonomiky pro příští rok, stimuly pokračují
10.09.2020 14:02
Evropská centrální banka nechává svou ultrauvolněnou politiku beze změ...
Prokletí upadajících očekávání
07.10.2020 14:47
Až do covidu-19 měli mnozí v rozvojovém světě z vlastní budoucnosti do...
ECB uváží, zda se neopičit po Fedu
30.09.2020 13:43
Evropská centrální banka (ECB) zváží, zda následovat příklad americkéh...
ECB zintenzivňuje práci na digitálním euru
02.10.2020 12:40
Evropská centrální banka (ECB) zintenzivňuje práci na digitálním euru...
Následovat Fed je nebezpečné
08.10.2020 16:25
Tvrdit, že americký Federální rezervní systém je nejdůležitější centrá...
Formování silnější postpandemické ekonomiky ASEAN+3
09.10.2020 6:09
Moderní mezinárodní finanční soustava se vyvinula ze zkázy druhé světo...

Váš názor
  • Pokrytectví je největším uměním politiky
    13.10.2020 11:16

    Všichni víme: a) že jde o změkčení monetárních cílů za účelem fiskální expanze b) že dekarbonizace pouze v Evropě nemá smysl, pokud na ni zbytek (90%) světa kašle.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Pokrytectví je největším uměním politiky
      13.10.2020 11:28

      Evropa taky bude jen "Potěmkinovsky" uhlíkově neutrální. A co ty fabriky v Africe, na zpracování surovin (vzácné kovy, Uran, Diamanty a pod.) s evropskými vlastníky. To se nepočítá. Svinstvo se vypustí v Africe a domů již půjde vše čisté a hlavně velmi lacino. To je pravá tvář dnešních lídrů EU - ne ty unylé ksichtíky a úsměvy paní Lejnové.
      Drahokoupil
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data