Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pět podhodnocených akcií s rostoucí dividendou – část třetí, ropná

Pět podhodnocených akcií s rostoucí dividendou – část třetí, ropná

19.11.2020 17:34

Jaká bude budoucnost ropných společností? Jedni uvažují o rychlém nástupu elektromobility a obnovitelných zdrojů energie s tím, že ropa si možná již v dohledné době projde svým poptávkovým vrcholem. Jiní si zase myslí, že uhlíková paliva včetně ropy tu s námi budou ještě hodně dlouho. Co si myslí subjekt odrážející „moudrost“ tisíců, možná milionů investorů, tedy akciový trh? Tuto otázku si kladu v rámci třetího zastavení u „podhodnocených akcií s rostoucí dividendou“, o kterých hovoří Morningstar a kterým jsem se tu tento týden věnoval.

Mezi zmíněnou pětku totiž Morningstar řadí i Chevron. O něm nedávno na CNBC hovořil Paul Sankey. Bylo to v době, kdy se srovnaly kapitalizace této společnosti a dříve mnohem většího Exxonu a analytik tvrdil, že pro obě firmy by bylo nejlepší, kdyby zfůzovaly. Exxon má podle něj problém ve vztahu k veřejnosti, Chevron se více orientuje na obnovitelné zdroje energií a i když zmíněná fůze je nyní jen teorií, v budoucnu budou muset ropné společnosti o podobných velkých krocích uvažovat. 

Paul Sankey tehdy přemítal i o tom, že pokud v prezidentských volbách zvítězí Joe Biden a bude prosazovat svou zelenou politiku, může to vést k růstu cen ropy. Biden by se totiž zaměřoval na nabídkovou stranu trhu, hovořilo se například o omezeních těžby na federální půdě. A pan Sankey hovořil o scénáři, kdy by se tato omezení setkávala se stále relativně silnou poptávkou po ropě a ve výsledku by tak vedla k růstu cen této komodity

Co implikuje současná kapitalizace?

I když ropným společnostem v posledních dnech pomohla vakcínová rally, Exxon je od počátku roku stále téměř 50 % v záporu, Chevron asi 30 % v záporu. Následující graf ukazuje v prvních třech letech jeho volný tok hotovosti FCF – to, co mu zbylo po investicích. V roce letošním tedy na této úrovni vydělal necelé tři miliardy dolarů. Další čísla jsou scénářem, který by ospravedlnil současnou kapitalizaci (s předpokladem, že celé toto cash flow patří akcionářům a po roce 12 roste FCF o 2 % ročně). V podstatě tak vidíme, že v tomto scénáři, by Chevron musel do deseti let najet na úroveň FCF roku 2019: 

1

Co kdyby ale velmi dlouhodobě firma nerostla o 2 %, ale o 2 % se zmenšovala? Tedy takový scénář ropného úpadku s částečným přechodem firmy na zelené energie. Pak by musel Chevron na ospravedlnění své současné kapitalizace do necelých deseti let překročit FCF z roku 2018:

2

Uvažovat můžeme třeba i o tom, že ceny ropy a FCF rychle zvednou, ale nastane onen dlouhodobý úpadek. Pak by kapitalizaci ospravedlňující FCF vypadalo následovně:

3

Například Morningstar se domnívá, že celý energetický sektor v USA je stále znatelně pod svou férovou hodnotou. Každopádně jde o odvětví, které čelí, mírně řečeno, velmi otevřené vzdálenější budoucnosti. A k tomu se přidává nejistota spojená se současným pandemicko – ekonomickým vývojem. Ony tři grafy ukazují různé kombinace toho, jak by se muselo hospodaření Chevronu zvednout, aby ospravedlnilo kapitalizaci. 

Rostoucí dividenda?

Je možné, že se zvedne více a potvrdí se tak teze Morningstar. Ta má ale dvě části – u pěti firem a akcií, kterým se věnuji tento týden (viz nadpis), hovoří analytici z Morningstar i o rostoucích dividendách. Tento týden jsme se spolu dívali na Intel, Cisco a dnes na Chevron. U něj bych o oné druhé části teze pochyboval mnohem více, než u prvních dvou. Za posledních 12 měsíců totiž vyplatil na dividendách 9,4 miliardy dolarů a jeho FCF dosáhlo necelé tři miliardy dolarů. Podle MarketScreeneru by se měly čisté dluhy k EBITDA nyní pohybovat kolem dvou, což znamená relativně silnou rozvahu. Jenže s pokračujícími ztrátami by i přes snahy o snižování nákladů a investic rychle slábla a to poslední, co by si i akcionáři měli přát, je dividendové vysilování rozvahy v době, jako je ta dnešní. 

Tesla a ropní giganti

Na samotný závěr bych rád poukázal na to, že z hlediska dlouhodobého vývoje bychom měli pozorovat určitou negativní korelaci mezi cenami akcí ropných gigantů na straně jedné a Teslou na straně druhé. Jinak řečeno, pokud se bude dlouhodobě dařit elektrifikaci (dávám rovnítko s Teslou), asi by se nemělo dařit ropným firmám. Tento vztah ale může krátkodoběji nabourávat několik faktorů. Prvním z nich je teze pana Sankeyho – zelenání přes nabídkovou stranu ropného trhu může paradoxně na nějakou dobu zvednout ceny ropy a tudíž akcie Chevronu a spol. vysoké ceny ropy by ale zase mohly ještě více nakopnout elektrifikaci. A pokud budou naopak ceny ropy nízko kvůli nezeleným faktorům (negativní ekonomický šok), mohlo by to podle některých tezí brzdit přechod na elektriku.  Různých kombinací tedy nakonec vymyslíme hodně.


 

Čtěte více:

Duy: Přijde výrazné zlepšení ekonomiky, jen zima může být těžší
19.11.2020 15:10
Když se americkým prezidentem stal Barack Obama, ekonomika stále zápol...
Pět podhodnocených akcií s rostoucí dividendou
17.11.2020 17:43
V posledních dvou týdnech jsem se tu intenzivněji věnoval dividendovým...
The Economist: Funguje pořád hodnotové investování?
19.11.2020 5:35
Minulý týden si investoři mohli na chvilku dovolit ignorovat superstar...
Pět podhodnocených akcií s rostoucí dividendou – část druhá
18.11.2020 17:54
Včera jsem tu prezentoval pět akcií a firem, které Morningstar považuj...
Ján Hladký: Nvidia znovu kombinuje skvělý kvartál a výhled
19.11.2020 12:41
Zatímco druhý kvartál Nvidie (Investiční tipy) byl především o akvizic...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data