Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Noční můra Facebooku, radostný prodej akcií Tesly a u nás výjimeční čtvrťáci

Perly týdne: Noční můra Facebooku, radostný prodej akcií Tesly a u nás výjimeční čtvrťáci

11.12.2020 14:17
Autor: Redakce, Patria.cz

Měli by se investoři obávat prodeje dalších akcií Tesly, či se z něj naopak těšit? Není to s optimismem na akciovém trhu už přece jen příliš přehnané? A nepatří budoucnost místo elektromobilům vodíku? Možné odpovědi a ještě více přináší nové Perly týdne.

Ve světě…

Trochu ochlazení pro euforii příštího roku:
Dosavadní stimulace dosáhla obrovských rozměrů a nic takového v životě již pravděpodobně neuvidíme. Pro Bloomberg Markets to uvedla Emily Rolandová z John Hancock Investment Management. Podle ní je tak nepravděpodobné, že něco takového budeme schopni někdy zopakovat. K tomu se nyní běžně předpokládá, že ve chvíli, kdy opadne pandemie, dojde k velkému růstu poptávky. Faktem ovšem je, že někde již poptávka silná je, protože došlo k jejímu přesunu od některých služeb k nákupu zboží. A je proto otázkou, zda lze takovou sílu poptávky udržet i v roce 2021.

Podle ekonomky některé části americké ekonomiky vypadají jako na konci cyklu, trh práce se zase naopak nachází v situaci typické pro konec recese. Je tak podle ní těžké shrnout situaci v hospodářství jedním krátkým příběhem, i když někdo to činí třeba v souvislosti s doporučeními k rotaci do cyklických titulů. Rolandová následně uvedla, že její firma zvažuje investice do zdravotní péče, či do průmyslu, ale není připravena se plně vydat tímto cyklickým směrem. A podle ekonomky jsou také Spojené státy stále tím nejlepším místem pro akciové investice.

Dva příběhy:
Pictet patří mezi ty, kteří poukazují na velmi rozdílný příběh vyprávěný akciovým trhem na straně jedné a spotřebitelskou důvěrou na straně druhé:

perly Pictet příběhy

Zdroj: Twitter

Radost z prodeje nových akcií Tesly: Měli by se investoři obávat rozhodnutí Tesly prodávat nové akcie? Tasha Keeney z ARK Investment Management na Yahoo Finance na tuto otázku odpověděla, že Tesla je již nějakou dobu hlavní investicí její firmy. Jednou z hlavních investičních tezí přitom jsou robotaxíky, které by podle analytičky měly být v budoucnu velmi ziskové. A prodej nových akcií pak její firma vnímá jako způsob, jak získat zdroje, rozšířit současný počet vozů Tesla na silnicích, tím získat více dat potřebných pro autonomní řízení a celkově uspíšit cestu k robotaxíkům.

Keeney je tedy rozhodnutím Tesly potěšena a rády by viděla „co nejvíce elektromobilů na silnicích“. Přípravou na robotaxíky by pro Teslu mohly být vlastní taxi služby s běžnými řidiči, následoval by přechod na autonomní řízení. Ve výsledku by Tesla úplně změnila svůj podnikatelský model, který nyní stojí zejména na jednorázových příjmech z prodeje vozů. Tento potenciál přitom podle analytičky není zřejmě odražen v současné ceně akcií Tesly a řada analytiků s ním ve svých odhadech hodnoty nepočítá. „Tesla je příběhem inovací a proto je důležité všímat si zejména dlouhodobého výhledu“, dodala analytička.

Následující graf porovnává vývoj kapitalizace Tesly s kapitalizací Toyoty, VW, Daimleru a GM:

Tesla Toyota GM

A jak si všímá MacroMarketDaily, letos zdaleka neroste jen kapitalizace Tesly, ale i ceny akcií dalších společností zaměřujících se na elektromobily. Nejvyššího růstu si užívá Nio:

Tesla Nio


Předražené akcie porostou:
Podle 80 % finančních ředitelů firem jsou akcie předražené. Na základě svého průzkumu to tvrdí společnost Deloitte. Steve Gallucci pracuje v její severoamerické divizi a v rozhovoru pro Yahoo Finance dodal, že podobně vysoký podíl ředitelů se ale domnívá, že akciový trh dál poroste. Vedení firem je pak „obecně optimistické ohledně vývoje v příštím roce“, 60 % ředitelů čeká v roce 2021 lepší podmínky než letos.


Nejhorší noční můra Facebooku: Sarah Frierová se svou knihou „No Filter“ vyhrála cenu Financial Times a v rozhovoru pro Yahoo Finance uvedla, že právní spory a regulační tlaky jsou „největší noční můrou Facebooku“. Řekla to v souvislosti s tím, že americká Federal Trade Commission zažalovala tuto společnost za „nezákonnou monopolizaci“. Velkým problémem by podle Frierové bylo například, pokud by vše skončilo oddělením Instagramu, který je podle ní pro Facebook v mnoha ohledech důležitý.

Takové oddělení by podle jejího názoru mohlo krátkodobě přinést i řadu technických problémů, ale Facebook na druhou stranu věnuje svou pozornost zejména problémům, které má on sám. Oddělení WhatsApp či Instagramu by jim tak z dlouhodobého hlediska prospělo a to samé platí o jejich uživatelích.

Frierová zmínila, že podle jejích zdrojů panují tenze mezi šéfem Facebooku a vedením Instagramu, které se domnívalo, že když bude zvyšovat tržby a posilovat pozici na trhu, bude Facebook spokojen. Mark Zuckerberg ale úspěch Instagramu vnímal jako hrozbu pro jím založenou společnost a dával jasně najevo, že „hlavní produkt je tu Facebook“.

Budoucnost patří vodíku: Následující graf u vybraných zemí srovnává jejich cíle, co se týče budoucího počtu vozů na vodíkový pohon. Ambiciózní je v tomto ohledu zejména Japonsko a Nizozemí:

vodík Japonsko perly

Zdroj: Twitter, Statista


u nás doma...

Hodně na bydlení:
Podle následujícího grafu od Eurostatu patříme mezi evropské země s nejvyšším podílem výdajů domácností na bydlení na výdajích celkových. Ten by se u nás měl pohybovat kolem 26 %, což je podobná úroveň jako ve Francii. V zemích EU je poměr vyšší jen v Dánsku, na Slovensku a ve Finsku. Průměr EU dosahuje necelých 24 %:

bydlení podíl domácnost Nizozemsko ČR perly



Dobří v matematice a přírodovědě: Centrum.cz píše, že „čeští žáci čtvrtého ročníku základních škol byli v mezinárodním srovnání v roce 2019 nadprůměrní v matematice i přírodovědě“. Zjistilo to testování TIMSS, „nejlepší byly tradičně děti v asijských zemích, v obou předmětech dosáhli nejlepších výsledků žáci v Singapuru“. „Dosáhli jsme nadprůměrných výsledků, a to jak ve srovnání se všemi účastněnými zeměmi, tak ve srovnání se vzdělávacími systémy Evropské unie," uvedl ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal. V Evropě podle něj byli nejlepší žáci z Lotyšska a Litvy, severských zemí nebo Anglie.

Testování podle inspektora „opět potvrdilo, že na úspěchy žáků v Česku má velký vliv rodina. Praha nebo Zlínský kraj, kde žijí bohatší lidé, má ve srovnání s chudším Karlovarským či Ústeckým krajem zhruba dvojnásobek žáků s nejlepšími výsledky. Potvrdilo se také to, že důležitou roli ve vzdělávacím systému hraje i školka“.


Seznam a Google: Ihned.cz a další domácí média si všímají toho, že „Seznam žádá po Googlu devět miliard za zneužití dominance. Peníze chce do měsíce, jinak se obrátí na soud“. Seznam tvrdí, že škoda mu vznikla kvůli zneužíváním dominantního postavení Googlu na trhu s licencovanými operačními systémy pro chytrá mobilní zařízení a aplikacemi pro mobilní zařízení s operačním systémem Android.

 

Čtěte více:

Akcie Airbnb uzavřely první obchodní den na více než dvojnásobku upisovací ceny
11.12.2020 8:40
Cena akcií zprostředkovatele ubytování Airbnb se na začátku prvního dn...
Rozbřesk: Česká inflace na ústupu. EU se dohodla na rozpočtu, Senát o daňové sekeře
11.12.2020 9:06
Zatímco ECB dlouhodobě řeší problém, jak stimulovat inflaci, aby se vr...
Silný růst hypoték i cen bydlení je překvapivý, shodují se bankéři ČNB
11.12.2020 9:41
Výrazný růst nově poskytovaných hypoték i cen bydlení je podle členů ...
Blatný: Vládě navrhnu v pondělí přechod do čtvrtého stupně PES
11.12.2020 11:54
Ministerstvo zdravotnictví podle ministra zdravotnictví Jana Blatného ...
Martin Kupka: Pandemie může mít i světlé stránky
11.12.2020 12:26
Jak pandemie proměnila ekonomiku a společnost? Jaké výzvy přinesla fir...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.