Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Mnoho tváří Číny

Víkendář: Mnoho tváří Číny

09.01.2021 9:41
Autor: Redakce, Patria.cz

Jak se změnila Čína za vlády Si Ťin-pchinga? Tuto otázku si klade Der Spiegel a odpověď se dá shrnout tak, že vzrostla prosperita celé země, snížila se naopak chudoba, ale také byla upevněna vláda jedné strany a výrazně se posílila schopnost státu sbírat informace o občanech. Na západě země jsou stovky tisíc Ujgurů v pracovních táborech a kritici vládního režimu jsou umlčováni, nebo ze země utíkají. Na mezinárodní scéně je Čína podle Spiegelu asertivnější, ale jak se žije běžným Číňanům?

Korespondent Spiegelu Bernhard Zand žil v Číně od roku 2012 a popisuje, že sever země je stále poměrně chudý a řada lidí tak odtud odchází na jih, kde je více pracovních příležitostí, lepší přístup ke vzdělání a „lepší budoucnost“. Provincie Mančurie „nevypadá jako stroj na moc a peníze, za který Západ Čínu považuje. Jde o rozvíjející se zemi, která je ambiciózní, ale má daleko do dosažení svých cílů,“ píše korespondent. Některá ekonomická data, jako třeba obrovský objem exportů, pak podle něj zastírají fakt, že bohatství na hlavu je v Číně asi na čtvrtině toho, co v Evropě či USA. „Možná je to důvod, proč vedení Číny nedůvěřuje svým lidem,“ míní Bernhard.

Podle korespondenta nedůvěřovala vláda ani jemu a jeho kolegům, když projížděli severem země, protože je neustále sledovalo několik mužů, a to jak pěšky, tak autem. Bernhard vypráví rovněž příběh rappera s přezdívkou MC Tianyou. Ten býval velmi slavný, na sociálních sítích jej sledovalo přes 22 milionů lidí a za jeden večer dokázal vydělat 200 000 euro. Ovšem v roce 2018 byly smazány jeho účty na sociálních sítích a státní média o jeho tvorbě začala hovořit jako o něčem, co poškozuje mládež. Nyní se bývalý rapper „stáhl do své zóny komfortu a podniká v míře, která je pro vládu přijatelná“.

Od chudého severu až po NASDAQ


Liu Chengcheng je mladý podnikatel, se kterým se korespondent Spiegelu setkal poprvé před šesti lety. Tehdy založil jedny z nejznámějších internetových stránek zaměřených na nové technologie. Nyní zaměstnává více než 1 000 lidí a jedna z jeho firem se obchoduje na NASDAQ . Spolupracuje mimo jiné na operačním systému, který by byl ryze čínský a který by umožnil nezávislost čínských počítačů a mobilních telefonů na americkém Microsoftu a Androidu. Liu Chengcheng míní, že z technického hlediska to není velký problém, ale složitější je vybudovat ekosystém, na kterém by nový systém stál. Podle jeho názoru k tomu ale nakonec dojde a svět operačních systémů a souvisejících technologií se rozštěpí. Hlavní příčinou by přitom měly být politické tlaky.

Zand také píše, že „Číňané možná vzali západní finanční kapitalismus za svůj, ale ignorují jeho dress code“. Má to ukazovat Zhang Jiahua, který v Šanghaji pracuje jako finanční broker, nosí zelené tričko, tepláky a sportovní boty a tvrdí, že to je oblek, který je v Šanghaji ve finančních kruzích normou. Zhang Jiahua pak „nevěří akciovému boomu, který se dostavil během pandemie“. Většina jeho klientů prý je stále obezřetná a vnímá například to, že velcí exportéři trpí slabou poptávkou ze zahraničí. Obavy pak má finančník i ze vztahů mezi USA a Čínou.

Následující graf porovnává výkony amerických, čínských, indických, brazilských a mexických akciových trhů za poslední rok. Čínský trh prošel v roce 2020 nejmenším propadem a v červnu si již připisoval nemalé zisky, pak ale přišla stagnace a dotáhly se na něj americké i indické akcie:

víkendář Čína tváře podnikání
Zdroj: MacroMarkets, Twitter

Růst významu a moci Číny je podle Spiegelu dán její velikostí, ale také „hlubokými kořeny její kultury“. K tomu se přidává pracovitost, kreativita a také trpělivost. Mezi vládou a lidmi je přitom v této zemi „nepsaná smlouva“, podle které lidé budou zticha a vláda zajistí růst a úspěch. „Je to ambiciózní a také náročný kontrakt,“ dodává Spiegel.

Zdroj: Der Spiegel


 

Čtěte více:

Alibaba plánuje prodat dluhopisy až za 8 miliard a ukázat svou sílu
06.01.2021 11:21
Alibaba Group Holding by mohla příští týden získat až 8 miliard dolar...
NYSE opět změnila směr. Tři čínské telekomy přeci jen vyřadí
06.01.2021 15:58
Newyorská burza odvolává, co odvolala, a pokračuje v plánu vyřadit tři...
Deset způsobů, jak bude boom v obnovitelných zdrojích formovat letošní rok
07.01.2021 13:37
Pro obnovitelnou energii začíná rok 2021 růstem, který by mohl pokračo...
Summary: Plug Power si otvírá cestu na asijský trh
07.01.2021 17:48
Akcie amerického výrobce vodíkových palivových článků Plug Power dnes ...
Bloomberg: Čína chce vybudovat trh s ojetými auty
08.01.2021 9:47
Po čínských silnicích se prohání více než 270 milionů aut, ojetin se t...

Váš názor
  • Pro trpělivé a racovité
    10.01.2021 20:20

    Od píky, kdy ještě nebyly PC a internet: Starší ročníky pamatují prezidenta Raegana (1981-1989) a (kromě tzv.hvězdných válek) jeho nesmiřitelný souboj s Japonskem ohledně dumpingových cen na auta madeinjapan dovážených do US... ale teď seriózně - údaje IMF prezentují tento stav a lze dohledat taky Raeganovu éru: https://www.imf.org/en/Publications/WEO/Issues/2016/12/31/WEO-May1993. V roce 1990 byl HDP Spojených států na úrovni 41,3% celosvětového HDP (plus JAP 14,0%, GER 7,8%, FRA 6,4%, ITA 6,2%, UK 6,3%, CAN 4,0% = celkem země G7 = 86,1%), tolik tvrdá data, která lze jednorázově načerpat a až dodnes ze stejného zdroje rozvíjet trpělivě rozvíjet... Kopírování? (Např. kartelovou dohodu čerpacích stanic v ČR oficiálním rozhodnutím nazval Antimonopolní úřad tzv. cenovým následováním = kdy subjekty s menším tržním podílem stanovují svou prodejní cenu těsně pod prodejní cenou subjektů s vyšším tržním podílem. /// Apple zejména ale i další US TECH comp před mnoha lety a lineárně laděnými indexy měly mnoho patentových sporů, většinou to byly americké firmy mezi sebou nebo proti korejcům. Patentový spor např.XY & Huawei lze vygooglovat kde?)
    Mudr.c
  • Hmmm
    10.01.2021 14:19

    ...pracovitost, kreativita a také trpělivost... Opravdu? A proč tedy měli hladomor a kopírovali a kopírují kdeco? Ty vlastnosti se objevili asi až posledních 15 let. Čistě náhodou se to shoduje co tam zahraniční firmy začaly házet technologie plnými hrstmi a internet jim umožnil pohodlně čerpat inspiraci z celého světa a přitom sedět doma na zadku
    HenryFord
    • Re: Hmmm
      10.01.2021 17:38

      Hladomor byl protoze Mao chtel Velky Skok vpred, coz byla prumyslova obdoba chystaneho deprumyslizacniho Zeleneho Udelu EU (velky skok vzad :-), Akorat Cina tenkrat nemela odkud a za co dovezt jidlo..
      Ai-kun
      •  
        10.01.2021 18:06

        Já sem jen zvědav, kdy ti komunisti připustí, že komunismus je iluze a že praktikují těžký kapitalismus s osekáním svobod jednotlivce.
        Velkamedvědice
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.