Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Boom na komoditách? Určitě! Supercyklus? Ne tak úplně...

Boom na komoditách? Určitě! Supercyklus? Ne tak úplně...

23.02.2021 12:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Nárůst cen komodit ladí banky na Wall Street na notu nového supercyklu. Ale jeho dynamika naznačuje, že epický boom jako ten vedený Čínou ze začátku tohoto století se opakovat nebude.

Měď směřující k novým historickům maximům, prudce rostoucí zemědělský trh a ceny ropy zpět na předpandemických úrovních pohání vzrušené hovory v době, kdy se ekonomiky podporované masivními stimuly po opatřeních proti Covid-19 opět oživují. Teoreticky tak že může jít o začátek několik let trvajícího plošného růstu poptávky po surovinách.

Nad dlouhodobějšími prognózami visí ale několik otazníků. Energetický přechod, který ohlašuje nový věk zelených kovů, jako je měď, například stojí na úpadku jiné klíčové komodity - ropy. Investoři se tak sice vrhají zpět na trhy, jako u mědi, v očekávání růstové inflace, tvůrci politik i ekonomové jsou stále více ostražití, pokud jde o důsledky vyšších cen potravin a pohonných hmot.

Supercyklus je obecně považován za trvale abnormálně silný růst poptávky, který se producenti snaží dohnat, a to vyvolává cenový růst, který může trvat i roky a v některých případech i desetiletí či více.

Pro některé analytiky současná rally oživuje vzpomínky na supercyklus během vzestupu Číny na počátku milénia. Při bližším zkoumání se však vyhlídky na jednotlivé komodity liší. U mědi může trvat deset let, než budou moci těžaři začít čerpat nová ložiska, aby uspokojili poptávku, producenti ropy od Permské pánve až po Perský záliv ale mohou být hbitější a ohrozit tak dlouhodobé cenové zisky.

Není všechno měď, co se třpytí

Rozdíly mezi ropou a kovy jsou již patrné na akciových trzích. BHP Group, největší světový těžař, předběhl Royal Dutch Shell a stal se největší společností kótovanou na londýnské burze. Měď vzrostla na nejvyšší úroveň za posledních devět let. Na londýnské burze kovů dnes rostla až o 2,3 % na 9 305 USD za tunu, což je nejvyšší hodnota od srpna 2011, a překonala tak pondělní maximum 9 269,50 USD.

"Měď je opravdový růstový trh, bez pochyb; ropa není,“ řekl Michael Widmer, vedoucí výzkumu kovů u Bank of America v Londýně. "Ropa sice nemusí být nutně medvědí, ale má velmi odlišnou dynamiku."

Goldman Sachs Group, BlackRock, Citigroup a Bank of America očekávají, že se měď bude pohybovat k historickým maximům nad 10 000 $ za tunu, což se plní. Oproti svým minimům v březnu se její cena více než zdvojnásobila díky sázkám na to, že poptávka vzroste, jakmile se svět zotaví z pandemie a vlády budou lít hotovost do infrastruktury elektromobilů a obnovitelných zdrojů.

Ropa také vzrostla, jak poptávka po ní roste rychleji než dodávky. Goldmani odhadují, že během několika měsíců dosáhne až 75 USD, ale dlouhodobé zisky závisí především na tom, jestli se v době energetického posunu bude nabídka nadále snižovat rychleji než poptávka.

Pro producenty je těžké cenám ropy odolat. OPEC a jeho spojenci minulý měsíc odstavili asi 9 milionů barelů volné kapacity denně. To je 10 % současné globální nabídky. Pokud ceny stále porostou, bude mít tento kartel (nebo jeho rivalové ze zemí jako USA) jen malou motivaci držet barely stranou.

A pak tu jsou zemědělské komodity, kterým vládne jejich vlastní dynamika. Sójové boby a kukuřice narostly na několikaletá maxima, a to díky neúnavným nákupům Číny, která po ničivé chorobě prasat obnovuje svá stáda. Ale hodně záleží na tom, kdy se nákupy z Číny zpomalí. Stejně jako u ropy se reakce na straně dodávky zrychlily.

Díky vývoji semen dosahují zemědělci lepších výnosů a plodiny nejsou tak náchylné na počasí, jako tomu bylo dříve. Americké ministerstvo zemědělství již letos očekává rekordní úrodu kukuřice a sójových bobů a někteří vedoucí pracovníci předních světových obchodníků se zemědělskými komoditami očekávají, že zisky vydrží ještě další rok nebo dva.

Supercyklus, který není až tak super

Růst cen přinesl také rekordní výnosy těžařům. Společnosti BHP a Rio Tinto minulý týden rozdaly dividendy ve výši 14 miliard dolarů, ale tyto zisky generovala hlavně železná ruda, a ne komodity, jako je měď nebo nikl, které někteří na Wall Street vidí jako pohon dalšího supercyklu.

Zatímco obě firmy mají ohledně růstu mědi velké plány, jsou mnohem opatrnější, pokud jde o vyhlídky na další části jejich portfolia. BHP očekává, že poptávka po oceli poroste podobným tempem jako celosvětová populace. Podobné je to u uhlí a ropy, přičemž největší společnosti chtějí u obou těchto komodit produkci omezit, ne rozšiřovat.

To je ostrý kontrast oproti začátku posledního supercyklu, kdy hlavními příjemci průmyslové expanze Číny byly zejména železná ruda, uhlí a ropa. Oproti těmto trhům je měď zanedbatelná a klíčové materiály pro výrobu baterií, jako je lithium, ještě zanedbatelnější.

Užší komoditní efekt nového zeleného rozmachu se odráží v upozorněních některých analytiků. BMO Capital Markets říká, že poptávka by sice mohla na nějakou dobu předstihnout nabídku, tento nesoulad ale nebude trvat dostatečně dlouho, aby ospravedlnil předpovědi o supercyklu.

Nicméně i býci na komoditách by prozatím mohli mít pravdu, i když by se supercyklus neprojevil. „Někdy je svět prostě jednoduchý,“ řekl Luke Sadrian, manažer fondu u Commodities World Capital, který se na trzích s kovem angažuje od roku 1991. „Mám nejlepší měsíc za celou svou kariéru, tak rychle se to hýbe.“

Zdroj: Bloomberg




Čtěte více:

OPEC snížil výhled růstu poptávky po ropě na letošní rok
11.02.2021 15:50
Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) snížila ve své dnešní pravide...
Velký mráz v Texasu se přelil do globálního tržního šoku
18.02.2021 15:52
Co začalo jako problém s elektřinou v několika amerických státech, se ...
Albemarle opět varuje před cenovými tlaky (komentář analytika)
18.02.2021 15:38
Americký těžař lithia Albemarle se navzdory globálnímu elektromobilové...
Komoditní supercyklus
19.02.2021 18:50
Mezi hlavní investiční témata se nám již pár týdnů tlačí komoditní su...
Zlato: Ze zářné komodity odpadlíkem trhu. Nebo ne?
22.02.2021 6:05
Zlato vstupovalo do letošního roku na vlně vzletných očekávání, na rek...
Týdenní výhled: Reflační téma se upevňuje, pozornost dál míří na komodity
22.02.2021 12:27
Do dění na finančních trzích mohou v následujících dnech promlouvat fi...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.