Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Komoditní supercyklus

Komoditní supercyklus

19.02.2021 18:50

Mezi hlavní investiční témata se nám již pár týdnů tlačí komoditní supercyklus. Pokud se na téma podíváme střízlivě, nalezneme podle mne argumenty pro i proti tomu, že vstupujeme do delšího období komoditního růstu. Výsledek?  

1. Komodity a inflace: Tématu inflace se tu věnuji poměrně často, dnes v této souvislosti pouze následující graf, který ukazuje, jaká je korelace vybraných investičních aktiv a inflace. Vévodí mu nepřekvapivě reálná aktiva a komodity:

1

Zdroj: Twitter

Pořadí v grafu asi moc nepřekvapí, snad vyjma vína, které vykazuje s inflací korelaci velmi nízkou (ještě nižší, než akcie). Jinak řečeno, když jdou nahoru ceny zboží a služeb, (investiční víno tu tendenci z nějakého důvodu nemívá.

2. Komodity relativně k akciím: Variant Perception v souvislosti s možným přicházejícím obratem v komoditním cyklu poukazuje na to, že akcie si relativně ke komoditám vedou svou plovoucí návratností za posledních 50 let výjimečně dobře. Ještě lépe, než v roce 1999, po němž přišel obrat a relativní návratnost se zvyšovala ve prospěch komodit. Což implikuje, že něco podobného by mohlo přijít nyní.

3. Komoditní cyklus jako obrázek: Alespoň na první pohled může přesvědčivě pro růstový cyklus komodit působit i následující graf, který již pár týdnů koluje po sítích. Mělo by jít o plovoucí desetiletou návratnost, která vykresluje víc a víc se rozkmitávající cyklus. Jeho v grafu vyznačená dna jsou bez výjimky časem hlubokého ekonomického útlumu, vrcholy války. Křivky proložené vrcholy pak implikují, že nyní by se měly věci opět obracet směrem k růstu návratnosti komodit. A to nemalému. Ke grafu můžeme mít pár výhrad a když jsem jej před pár týdny viděl poprvé, rozhodl jsem se, že jej dál šířit nebudu. Dnes tak činím s tím, že se zaměřujeme na to, jaké tak mohou být argumenty komoditních býků a medvědů.

2

Zdroj: Twitter

4. Chybí Čína: Michael Pettis si nedávno všímal toho, že o novém komoditním supercyklu hovoří například JPMorgan. Ekonom ale pochybuje a dává podle mne dost pádný argument: Pokud by měl takový cyklus přijít, musela by se na něm výrazně podílet poptávka z Číny, která spotřebuje u řady významných komodit i více než 50 % jejich globální produkce. Takže Čína by před sebou musela mít ještě řadu let relativně vysokého růstu mezi 4 – 6 % a navíc růstu založeném na starém modelu, který klade důraz na investice do infrastruktury a realit. Což by mimo jiné zvedlo čínské dluhy ze současných cca 280 % HDP na ekonomem odhadovaných 400 – 450 %.

Není třeba dlouze rozebírat, že Čína se snaží o pravý opak – o růst významu služeb a domácí spotřebitelské poptávky. Tedy sektorů a části ekonomiky, které není ani zdaleka tak intenzivní na spotřebu komodit, jako průmysl, stavebnictví a podobně. A také není tak intenzivní na dluhy, které jsou v centru možných čínských nerovnováh. Takže lze pochybovat jednak o potřebném tempu růstu, i o jeho tahounech. Pan Pettis pak míní, že podle někoho by komoditní otěže mohla od Číny přebrat Indie. Ale podle jeho odhadu by bylo třeba tak 15 – 20 let, než by Indie dosáhla potřebné velikosti.

5. Bez industrializace ani ránu: Zatímco výše uvedený graf prezentuje vývoj jako celkem pravidelné cykly, podle kterých by budoucnost měla být relativně jasná, následující graf již vyznívá jinak:

3

 

Zdroj: Twitter

J. Kemp v grafu ukazuje různě vážené ceny komodit, všechny křivky ale ukazují v podstatě to samé: Od roku 1900 ceny komodit prošly třemi cykly. Jejich forma byla taková, že komodity se utrhly od cca trendové stagnace, prošly prudkým růstem a pak zase pádem. Tahounem všech tří cyklů byly podle popisků grafu nějaké významné strukturální změny ve světové ekonomice – americká vlna industrializace, evropská poválečná obnovovací industrializace a čínská industrializace. Onen prostřední cyklus ale nastává na počátku sedmdesátých let, takže spíše než s poválečnou obnovou může souviset s tím, jaký byl v té době inflační vývoj. Svou roli ale k tomu mohl hrát růst průmyslové vyspělosti Japonska.

6. Suma sumárum: Predikce různých cyklů, neřkuli supercyklů mohou být zajímavé, ale je dobré si připomenout, že pořádně nevíme, co bude zítra (pokud nepracujeme s tezí, že se lépe predikuje vývoj za deset let než za deset dní). Ohledně dalšího vývoje cen komodit je podle mne možné, že ekonomický cyklus/boom (včetně možné vyšší inflace) by přinesl posílení cen řady komodit. Na nějaký supercyklus by ale, zdá se mi, bylo třeba nějaké další mohutné „industrializace“. Je tu zmíněná Indie a další rozvíjející se ekonomiky. Ale je možná dobré mít na paměti, že celkově se globální ekonomika posouvá od tvrdého k měkkému a moc si nedovedu představit, že by se na tom něco změnilo. Spíše naopak. Dokonce i aut se podle některých predikcí bude již v dohledné době vyrábět méně a méně (viz mé předchozí úvahy z tohoto týdne).

 

Čtěte více:

Havlíček: Obchody se v pondělí neotevřou, k tématu se chci vrátit
19.02.2021 10:30
Vláda od pondělí provoz všech obchodů nepovolí, podle ministra průmysl...
Globální rotace do hodnoty se změnila v nabírání rizika za každou cenu
19.02.2021 11:07
Zdá se, že velká globální rotace z růstových do hodnotových akcií se l...
Analytik: Applied Materials publikuje nečekaně dobrý výhled
19.02.2021 12:48
Jeden z předních globálních dodavatelů strojů potřebných pro výrobu či...
Perly týdne: Hranice bubliny na 4500 bodech, tři podmínky pro kryptoměny a hlad po riziku
19.02.2021 14:22
Fundament, na kterém trh stojí, má podle State Street Global Advisors ...
The Guardian: Vakcínový boj o vliv aneb jak Západ zůstává pozadu
19.02.2021 14:47
"V dnešní době je jednodušší získat jadernou zbraň než vakcínu," necha...
Spor o podobu zákona o Dukovanech pokračuje, opozice chce záruky na dodavatele či maximální cenu
19.02.2021 17:05
Schvalování zákona o stavbě nového bloku dukovanské elektrárny dnes Sn...

Váš názor
  • Nikdo neví...
    22.02.2021 14:18

    __________________________________________________________________________ A to scifisti stále přemítají, jak budeme těžit suroviny na asteroidech a cizích planetách. Proč, když (dle autora, a já vcelku souhlasím) vlastně nechceme-nepotřebujeme ani ty na Zemi? Nehledě k tomu, že recyklace toho, co se dnes zatím recyklovat nevyplatí, bude stále o několik řádů levnější, než letět k asteroidu a tam těžit a pak to dopravovat zpět - stejně jako bude levnější těžba z mořského dna, nebo separace stopových prvků z mořské vody. __________________________________________________________________________ Nicméně krátkodobě: je možné, že půjdou nahoru všechny komodity, protože se od minulých komoditních vrcholů cyklu natisklo docela dost peněz. Skoro vše ostatní (akcie, bitcoin, nemovitosti, starožitnosti, ....) to již reflektuje, komodity na to "dohnání" inflace asi teprve čekají. __________________________________________________________________________ Ale také je možné, že komodity nepůjdou nahoru všechny. Že jen dojde ke změně cenových poměrů mezi nimi. __________________________________________________________________________ Například elektromobily potřebují jiné suroviny (či v jiných množstvích), než spalováky. Lithium, kobalt. Více mědi a stříbra. Méně hliníku a karbonu (protože proč za vysokých nákladů srážet hmotnost vozu o pár kilo, když tam pak stejně vrzneme 300kg baterek). __________________________________________________________________________ Obdobně v energetice. Pokud i tam vydrží socialisticko-byrokratické plánování, dirigismus a intervencionismus, tak ropa a uhlí ztratí na významu. A naopak na významu narostou suroviny používané při výrobě solárních panelů (co tam je? křemík, selen, stříbro...?). __________________________________________________________________________
    Hayek
  • Přesto je to možné?
    20.02.2021 18:28

    Dlouhodobější rostoucí tendenci v cenách komodit si ještě dovedu představit v situaci, kdy by byla např. stagnující nebo dokonce lehce klesající poptávka, ale nějaké výraznější zádrhele na straně nabídky (zelené regulace, deglobalizace, přetrhání dodavatelských řetězců, vyšší náklady na převoz z jednoho konce světe na druhý). A některé komodity začínají být už nyní relativně dost drahé.
    tompav
Aktuální komentáře
29.04.2024
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y