Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sázky na elektromobilitu

Sázky na elektromobilitu

28.04.2021 17:53

Nissan a BMW jsou mezi třemi neteslovskými sázkami na elektromobilu od Morningstar, tou třetí je výrobce součástek a dílů BorgWarner (viz můj včerejší příspěvek). Ten má projekt „Charging Forward“, který by měl maximalizovat potenciál firmy v oblasti elektromobility. Podívejme se dnes na tuto firmu detailněji.

1. BorgWarner: Management společnosti odhaduje, že tržby spojené s elektromobilitou získají z asi 3 % podílu na celku více než 25 % a to už v roce 2025. V roce 2030 by to mělo být 45 %. BorgWarner také koupil Delphi a Morningstar tvrdí, že firma má dobrý výhled bez ohledu na to, jaké pohony se budou v autech nakonec používat – elektro, hybridy...

Jak je to s valuací? Za posledních 12 měsíců firma na provozním toku hotovosti vydělala 1,18 miliardy dolarů, na volném toku hotovosti (tedy po investicích) to bylo 0,72 miliardy dolarů. Akcie má poměrně vysokou betu – systematické riziko (1,52) a požadovaná návratnost se tak nyní může pohybovat kolem 10,3 %. Pokud by BorgWarner vydělával i nadále oněch 0,72 miliard ročně (a tyto peníze by všechny patřily akcionářům), tak současná hodnota tohoto toku hotovosti by podle mých kalkulací dosáhla necelých 7 miliard dolarů. Kapitalizace firmy je ale na 11,9 miliardách dolarů. Na její ospravedlnění by tedy nestačila ona stagnace volného toku hotovosti, ale podle mých kalkulací by muselo růst o 4,3 % ročně.

Pokud bychom se odpíchli od dividend, tak ty za poslední rok dosáhly 183 milionů dolarů. Jsou tedy znatelně pod volným tokem hotovosti, což je mustr řady posledních let. Zbytek firmy používá na odkupy a také si nechává nemálo vydělané hotovosti v rozvaze. Potenciál pro znatelné zvýšení dividend by tedy byl čistě jen z toho, co firmy již nyní vydělává. A kapitalizaci by podle mých kalkulací konkrétně ospravedlnilo, pokud by dlouhodobě rostly o 8,8 %.

2. Automobilový vrchol: Oněch kapitalizací implikovaných 4,3 % ročně bychom mohli rozdělit na 2 % dlouhodobý „inflační“ růst a cca 2 % dlouhodobý reálný růst. Pokud se ovšem naplní nějaká z verzí pro celý trh prodeje aut projektovaných v následujícím grafu, o dlouhodobém reálném růstu nemůže moc být řeč, naopak.

Scénářů bychom jistě vymysleli více a ještě více to platí pokud bychom hovořili o pozici BorgWarneru na celém trhu. Zde ukazuji, co asi tak trh nyní od akcie čeká (viz výše). A hrubé zasazení do nějakého globálního dlouhodobého rámce může poskytovat onen pohled na celý trh (viz níže). To, jak jsou tyto pohledy relevantní, popřípadě jak se ony dvě části rýmují, již nechám na čtenářovi.

zlato měď výnosy BorgWarner
Zdroj: Twitter, Steven Kiernan

3. Měď, zlato a výnosy: Na závěr krátký úkrok k aktuálnímu makro a celotržnímu tématu. K intenzivním spekulacím o tom, kam se vydají výnosy obligací (což je hodně relevantní i akcie) se na Twitteru přidává TheDailyShot. A to pohledem na vývoj výnosů desetiletých dluhopisů a poměru ceny mědi ke zlatu. Ten můžeme považovat za indikátor cyklu a/nebo sentimentu v ekonomice (čím vyšší, tím silnější cyklus a posun k rizikovým aktivům a naopak). Podobné je to s výnosy obligací a graf ukazuje, že obě proměnné mají skutečně tendenci kráčet ruku v ruce. Ovšem s výjimkami, včetně té posledních měsíců:

zlato měď výnosy BorgWarner

Zdroj: Twitter, TheDailyShot

Může jít o strukturální posun. Nebo ne a pak (i) výnosy výrazně vzrostou a dotáhnou se na měď/zlato. Hovořili bychom o úrovni 2,5 %. Nebo se (ii) tento poměr naopak výrazně sníží, protože „pravdu“ měly dluhopisy. Nebo (iii) se potkají někde na půl cesty.

 

Čtěte více:

Do roku 2035 neprodávat benzinová auta. Americké státy žádají Bidena o podporu
21.04.2021 13:50
Guvernéři 12 amerických států vyzvali prezidenta Joea Bidena, aby podp...
Ze Stellantis vyjíždí první elektrododávka Fiat e-Ducato
23.04.2021 8:14
Automobilová skupina Stellantis na trh uvedla svou první plně elektric...
Cena mědi je nejvýš za 10 let. Stratégové čekají hlad ze strany zelených energií, podporou dolar
26.04.2021 11:00
Ceny mědi dnes vystoupily na maximum za více než deset let. Pomohl ji...
Komentář: Ziskovost Tesly zachraňují emisní kredity a bitcoin
27.04.2021 10:04
Tržby amerického výrobce elektromobilů Tesla vyskočily v prvním čtvrtl...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data