Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Big Tech sleduje, jak se daňová karta pomalu obrací

Big Tech sleduje, jak se daňová karta pomalu obrací

08.06.2021 10:59
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Technologičtí obři, kteří dosud využívali sto let staré daňové režimy k další kumulaci svého bohatství, by nyní mohli o část své moci přijít. Nejbohatší státy světa se o víkendu dohodly, že podpoří stanovení daně ze zisku globálních firem v minimální výši 15 procent. Poté, co opatření vlád na podporu ekonomik zasažených pandemií vyhloubila (další) díry do státních kas, má nová dohoda odradit nadnárodní společnosti od útěků do zemí s nižší úrovní zdanění. Větší hrozba pro technologické obry je ale v současnosti někde jinde, domnívají se analytici Patrie Finance.

Dohoda cílí na nadnárodní korporace, ze současného nastavení ale mají v současnosti největší prospěch velké internetové nebo IT korporace, protože jejich hlavní aktiva, patenty, software a další podoby duševního vlastnictví, s v porovnání s hmotným majetkem přesouvá o trochu snadněji. Firmy jako Amazon, Facebook nebo Google tak nyní často daní své zisky v zemích, kde je nízká nebo nulová korporátní daň ze zisku.

Dohoda, na které se v sobotu v Londýně shodli členové skupiny nejvyspělejších zemí světa G7, má dvě hlavní části. Ta první umožňuje zemím zdaňovat zisky největších světových firem, které nemají v těchto zemích fyzické sídlo, ale mají tam podstatné příjmy, například z digitální reklamy. Druhá část dohody požaduje, aby firma v zemi, kde si zřídila sídlo, platila daň v minimální výši 15 procent.
Dohoda rovněž slibuje ukončit výběr digitální daně, který jednostranně zavedli například v Británii, Itálii, Rakousku nebo Turecku, ve prospěch globální dohody. Tyto jednostranné digitální daně v minulosti odsoudily jako nekalou praktiku Spojené státy, protože opatření převážně zasáhlo americké technologické giganty.

Podle analytika Andrewa Silvermana z Bloomberg Intelligence by to technologickým firmám mohlo přinést větší jistotu, protože budou moci snáze modelovat, jak je vlastně jediná daň zasáhne, a lépe plánovat. Reagovat na současné puzzle, sestavené z individuálních digitálních daní, je mnohem obtížnější.

„Větší hrozbou pro technologické giganty je v současnosti navrhovaná americká daňová reforma spíše než minimální globální daň, protože implementace druhé zmíněné bude ještě nějaký čas trvat,“ domnívá se analytik Patrie Ján Hladký. Se zavedením daně na globální úrovni totiž současné časové plány v tomto roce vůbec nepočítají, podotýká. Ve skupině G20 by se o věci mohlo jednat v červenci, teprve pak přijde na řadu debata mezi 140 zeměmi pod záštitou OECD, tedy organizace, která sdružuje zhruba čtyři desítky ekonomicky velmi rozvinutých států světa včetně USA a většiny členů EU.

OECD loni vypočítala, že změna daňového režimu o dvou pilířích by mohla přinést do státních kas až 80 miliard dolarů ročně navíc. Díky nejnovějším návrhům G7 by toto číslo mohlo být ještě větší, podotkl Bloomberg. Novější studie od organizace EU Tax Observatory, zveřejněná tento týden, uvádí, že EU by mohla od nadnárodních společností získat ročně na daních kolem 50 miliard eur navíc, pokud se OECD shodne na sazbě ve výši 15 procent. K účinnosti minimální daně není prý ani nezbytné její přijetí všemi zeměmi. "Pokud bude výraznou minimální daň uplatňovat řada mateřských zemí (nadnárodních podniků), daňové ráje už nebudou moci lákat nabídkou nízkých sazeb," uvádí studie.

Reakce jednotlivých zemí je ale ještě otázkou. Jedna země, která to téměř jistě nepodpoří, je Čína, napsal v komentáři list The Wall Street Journal. Peking odmítá, aby byl do těchto jednání zatahován, protože si chce udržet kontrolu nad svou daňovou politikou jako nástrojem na podporu investic. A třeba Francie tvrdí, že jednostranná opatření nezruší, dokud jí nezačnou téct peníze podle nového režimu.

Firma Google v reakci uvedla, že "práci na modernizaci mezinárodních daňových pravidel rozhodně podporuje."

Také Amazon, který podle studie S&P Global v roce 2019 platil 19% efektivní daň, tedy nižší než 21% sazbou uplatňovanou v USA (nad ní či na ní byl ze skupiny FAANG podle stejné studie jenom Facebook), nejnovější kroky bohatých států přivítal. Jeho začlenění pod nynější dohodu je ale otázkou. Jeho globální provozní marže by totiž podle odhadů samotné firmy mohla letos dosahovat 7,1 %. Amazon by tak nedosáhl na 10% práh, se kterým počítá návrh pravidel z této soboty, a zřejmě by tak dostal výjimku.

Marže Amazonu stlačují dolů mimo jiné i masivní investice. Podle dvou zdrojů, na které se v pondělí odvolával Bloomberg, se ale vyjednavači snaží uzpůsobit pravidla tak, aby jimi Amazon nepropadl. Součástí mechanismu by prý mohl být práh pro individuální aktivity, jejichž cílem by byl cloud computing, což je stále ziskovější aktivita Amazonu, nebo jeho reklamní byznys, a nikoli tedy firma jako celek. 

Akcie Amazonu na této informaci klesly v pondělí v průběžném obchodování až o 1,1 % na denní minimum, nakonec ale den zavíraly beze změn. 

Vývoj akcií Amazon.com za posledních 5 let:

amazon akcie daně OECD

Zdroje: ČTK, Bloomberg, Patria.cz

 

 

Čtěte více:

Daně z klobouků a vzpoura pašeráků
03.06.2021 15:56
Vlády již po tisíciletí dělají v podstatě to samé. Snaží se nastavit c...
FT: Skupina G7 se blíží dohodě o zdanění nadnárodních společností
24.05.2021 17:36
Skupina nejvyspělejších zemí světa G7 se blíží dohodě o zdanění nadnár...
Biden se chystá utrácet jak za války. Pokud mu plány projdou, s rozmachem nepočítejte, říká bývalý regulátor
28.05.2021 17:20
Americký prezident Joe Biden se chystá utrácet takové sumy peněz, jaké...
EU má dohodu o daňových pravidlech pro velké firmy. Podle kritiků jsou slabá
02.06.2021 10:56
Státy Evropské unie se v úterý večer dohodly s Evropským parlamentem (...
Týdenní výhled: Další vysoké inflační číslo na programu, stále holubičí ECB a obrysy globální daně
07.06.2021 13:47
O pozornost investorů si tento týden řekne jedno z klíčových současnýc...

Váš názor
  •  
    08.06.2021 12:16

    15%? Why that low only? Tyhle firmy, sedí na hromadách peněz, s nimiž pak organizují politicko activistické komploty! Ovlivňují volby, veřejné mínění a rozhodnutí politiků! Vycucat 30ti % daní!
    Čert
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.