Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Inflace a dvojí metr centrálních bank. Kdo bude mít nakonec pravdu?

Inflace a dvojí metr centrálních bank. Kdo bude mít nakonec pravdu?

01.10.2021 5:54
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Centrální bankéři se rozdělili do dvou táborů, které nemohou najít společnou řeč. Na jedné straně tady máme pro investory nejdůležitější banky s globálním významem, které nechtějí na zvedání sazeb ještě dlouho ani pomyslet. V druhém kempu jsou centrální banky na rozvíjejících se trzích, které již reagují na vzrůstající inflaci a započaly s učebnicovým cyklem zpřísňování měnové politiky. Kdo bude mít nakonec pravdu a získá některý z táborů výhodu?

V první skupince je centrální banka americká, evropská, britská, švýcarská a japonská. Tady jsou sazby zoufale nízko, mnohdy v záporu, centrální banky vesměs vysokým tempem pokračují ve skupování aktiv a bankéři mají hrůzu z momentu, kdy budou muset přistoupit k pouhému omezování tempa nákupů aktiv. Tedy k brzdění v expanzi.

Fed i ECB dokonce upravily svá inflační cílování, aby inflace mohla v rámci pravidel přestřelit jejich dlouhodobý cíl okolo dvou procent.

Považte sami, aktuální inflační čísla říkají, že v USA je inflace 5,3 procenta, v eurozóně 3 procenta. Obě hodnoty představují mnohaletá maxima přesahující pohled jedné dekády. Při současné americké inflaci a sazbě Fedu 0,25 procenta si USA procházejí obdobím hluboké záporné reálné sazby.

Navzdory rétorice centrálních bankéřů o dočasnosti zvýšené inflace už vidíme, že inflační očekávání jdou nahoru. Přijde mi to jako hra na cvičné vypouštění džina z lahve s předpokladem, že se džin na zavolání do lahve opět poslušně a dobrovolně vrátí. Fed si velmi dlouho držel své pozice a stál si za svým přesvědčením, že sazby minimálně do konce příštího roku zvedat nebude, přičemž ještě nedávno to platilo dokonce o rok déle.

Trh si ale pomalu začal myslet něco jiného a pravděpodobnost dřívějšího startu zvyšování úroků se zvyšovala. Na srpnovém zasedání v Jackson Hole byla pozorně sledována řeč Jeroma Powella, který však byl velmi opatrný a nenašel odvahu na konkrétní vymezení začátku omezování expanze. Jeho mandát končí v únoru 2022 a Powell možná i proto jedná velmi obezřetně.

Poslední vývoj však naznačuje praskliny ve skálopevném přesvědčení Fedu. Minulý týden Powell naznačil, že by přece jen Fed mohl v listopadu přikročit k předlouho odkládanému omezování expanze a následně k možnému zvýšení hlavní sazby v druhé polovině roku 2022. Takové kroky jsou podmíněné dalším zlepšováním trhu práce, který stále ještě nedosáhl stavu předpandemické zaměstnanosti. Jinými slovy, stále jde o velmi postupný scénář a měnová politika bude ještě dlouho umírněná, nicméně svým způsobem se jedná o pověstnou první vlaštovku.

Zvyšování nejen Na Příkopě

Pojďme domů, kde si ČNB v ostrém kontrastu udržuje jestřábí tón. Otázkou totiž je, kolikrát letos sazby zvedne, jak vysoké budou schody nahoru a jestli se k takovému kroku odhodlá i na posledním letošním zasedání 22. prosince v předvánoční atmosféře.

ČNB ale na své straně příkopu zdaleka není sama. Sazby šly v posledních měsících nahoru v celé řadě zemí. Brazílie a Rusko zvedly sazby již několikrát v reakci na vzrůstající ceny potravin a energií. Podobné kroky vidíme v Chile, Peru, Mexiku. Jižní Korea, ekonomika dramaticky odlišná od zemí Latinské Ameriky, zvedla sazbu na konci srpna.

Ve střední Evropě kromě nás zvedá i Maďarsko, což je nám blízká ekonomika. Minulý týden se odhodlali zpřísnit měnovou politiku z nulové úrovně na čtvrt procentního bodu bankéři v Norsku, které zřejmě inspirovali jejich severští kolegové z Islandu. Ti však započali se zpřísňováním již na jaře a po dvou krocích se jejich sazba dostala na 1,25 procenta.

Tržní očekávání ohledně zvedání sazeb jdou nahoru i v případě Nového Zélandu a my tak vidíme, že se nejedná o vlnu probíhající pouze v rozvíjejících se ekonomikách. Přesnější vymezení vidím spíše po linii zranitelnějších nebo menších ekonomik.

Měnová i fiskální expanze

Měnová politika se přitom odehrává na pozadí pomalu ustupující nebývalé fiskální expanze. Vyspělé trhy se statusem bezpečných regionů si mohou dovolit držet měnovou politiku uvolněnější déle než zranitelnější menší ekonomiky. Mohou nechávat inflaci přestřelovat a některé z nich udržovat i záporné reálné sazby, protože poptávka po jejich státních dluhopisech jen tak nevyschne díky široké a stabilní základně investorů.

To vše je podpořeno velkými domácími trhy. Na trhu je hodně likvidity, takže ani rostoucí zadlužení nemusí tlačit na růst výnosů. Paradoxně, když nastane dluhový problém v USA (například pravidelně se opakující dluhový strop), může to způsobit úprk investorů do – na první pohled neintuitivně – amerických státních dluhopisů. U všech jiných zemí by něco takového vedlo naopak k výprodeji státních dluhopisů, znehodnocení měny a růstu výnosů, tedy zvýšení nákladů na dluhovou službu.

Hrozba snížení ratingu není v případě USA vážná. Dolar jako dominantní světová rezervní měna dává Americe obrovskou výhodu. Vedle dolaru je v koši rezervních měn ještě především euro, japonský jen či britská libra. Sice platí, že není dobré dávat všechna investiční vajíčka do jednoho koše, ale koš rezervních měn je mimořádně dobrá adresa! Růsty sazeb ve velkých vyspělých ekonomikách i z těchto důvodů nejsou na pořadu dne v nejbližších měsících, v některých případech i mnohem déle.

Nebývalá rozpolcenost

Naopak centrální banky rozvíjejících se zemí musí dbát na stabilitu svých měn. Jejich ekonomiky jsou mnohem citlivější na zhoršení ratingu a jeho propsání do vyšších nákladů financování než v případě vyspělých zemí. Investorská poptávka zde může být křehká a náchylná na odliv v dobách tržní nejistoty. Přílivů kapitálu a zhodnocení měn si užívají prakticky jen v prostředí „klidu na finančních trzích“, kdy mají investoři apetit přidávat do portfolia rizikovější aktiva. Jde o přesný opak oproti bezpečným přístavům.

Vidíme, že na trhu panují rozdílné podmínky, kterých významné centrální banky bohatého světa dosyta využívají. Jsme svědky nebývalé dichotomie ve výkonu měnových politik a čas ukáže, který z myšlenkových směrů je tím správným a kdo získá výhodu v přizpůsobení ekonomik do postpandemického světa.

 

Autorem článku je Jaroslav Vybíral, hlavní investiční stratég ČSOB Asset Management. Článek byl zveřejněn 26. září 2021 v Hospodářských novinách, na patria.cz jej publikujeme s laskavým souhlasem autora.

 

 

Čtěte více:

Apple a ti ostatní. Proč je to jako srovnávat jablka s hruškami
28.05.2021 15:24
Apple je jedna z nejúspěšnějších firem v historii lidského podnikání. ...
Dobrák a šmejd. Filmové zpracování investičních mozků
31.08.2021 12:27
Warren Buffett a Bernie Madoff. Krátce po sobě jsem zhlédl filmy popis...
Damodaran: Návratnost „dobrých“ akcií a outsourcing investičního svědomí
28.09.2021 6:31
Valuační odborník Aswath Damodaran není právě fanouškem ESG investován...
Jednoduchý byznys a kandidát na silnou a podhodnocenou firmu
29.09.2021 17:42
Campbell Soup je potravinářská společnost, která prý existuje již 150 ...
Rozdíl mezi investorem a spekulantem? Někdy téměř nerozeznatelný
30.09.2021 5:51
Jaký je rozdíl mezi spekulací a investicí? Zdá se, že každý investor n...
Čína se snaží uřídit energetickou krizi. Uhlí roste na rekordní maxima a zima se blíží
29.09.2021 16:54
Čína ve středu požadovala, aby železniční společnosti a úřady navýšily...

Váš názor
  •  
    07.10.2021 12:38

    Vidím, že všichni řeší ceny nemovitostí. Podle mě je třeba si uvědomit, že vývoj ceny (čehokoliv) je pouhým indikátorem poměrů panujících mezi nabídkou a poptávkou. Všichni tvrdí, že příliš vysoké ceny nemovitostí jsou špatné. Pro koho jsou špatné? Pro majitele nemovitostí, nebo pro ty, kteří si je dosud nekoupily? Obecně špatné tedy rozhodně nejsou. Vysoké ceny nemovitostí mohou ale také odrážet pozitivní skutečnosti. Např., že české nemovitosti jsou stále více atraktivní nejen pro domácí ale i zahraniční investory. Kvůli bezpečnosti, stabilitě, kulturním zvyklostem, poloze v Evropě... Vysoké ceny nemovitostí jsou pak jakousi daní (pro majitele nemovitostí přínosem) za to, v jak dobré (v čase lepší) zemi žijeme. Vysoké ceny nemovitostí mohou odrážet také růst životní úrovně domácností, kdy roste podíl domácností, které si mohou dovolit zafinancovat akontaci nákupu tak drahých nemovitostí. Růst cen nemovitostí tedy nepředstavuje pouze negativní faktor. Je i projevem evidentně pozitivního vývoje v ekonomice. :-)
    Richard Fuld
  •  
    02.10.2021 12:14

    musíme si přiznat že z pohledu investora jsme se měli zatraceně dobře posledních 20 let, ale přemíra kapitálu škodí a levicové myšlení tupých hlav politiků, tlačení na slabou korunu a levnou práci nevydrží věčně. Navíc současná "krize" není systémová, ale o to více nečitelná co se bude dít. A naprosto chápu, že nyní dává smysl vsadit proti koruně, kupovat pozemky a držet dolary a upouštět z 20 let nasyslených akcií. Řekněme že máte uvolněných pár jednotek M$, co s nima ? Jak to vidíte do 5ti let ? přijde ještě masivnější pumpování , přijde uzavírání jak ve 30 letech ? nebo přijdou americká 70 léta .....
    Garp
  •  
    01.10.2021 15:42

    Ekonomové říkají, že zvyšování sazby ČNB se na inflaci projeví během 12 až 18 měsíců. To není tak dlouhá doba. Pokud naše inflace během této doby znatelně neklesne oproti průměru v Evropě a ve světě, bude to důkaz, že motivace ČNB je jiná, než jakou prezentuje a že její kroky jsou namířeny proti lidem této země ve prospěch zahr. spekulantů s korunou.
    Jan47
    • Jan
      01.10.2021 20:08

      nemyslíš si, ze prave vyšší inflace všem na západě vyhovuje a proto nezvysuji sazby? Vždyť jsou všichni tak brutálně zadlužení, ze to zadlužení potřebuji řešit…jedno z řešení je vyšší inflace a znehodnocení dluhu…jinak níže uvedené příspěvky mají v sobě spousty pravdy…za to, ze vyrostly ceny nemovitosti do velkých výšin mají svuj díl centrální banky a nizke sazby, kdyby lidi měli možnost bezpečně zhodnocovat své úspory solidním úrokem cca 3%, tak by jim nestalo za to riskovat výnos z nájmu a ti co kupuji byty v desítkách kusech a pak je nechávají prázdné jen jako uložení peněz, tak by to také nedělali, kdyby měli jinou bezpečnou alternativu
      čtenář
      • Re: Jan
        01.10.2021 23:01

        Tak jste to, Čtenáři, vystihl asi nejlépe, o co CELKOVĚ DLOUHODOBĚ jde, byť "za inflaci nejspíš nikdo nemůže"... Myslím tím že jádrem je celková bilance a splácení státních dluhopisů!! Chvíli jsem to hledal, ale našel aspoň Evropu na eurostatu - historii sazeb bondů 1-30ti letých, za období od r,2005. Jako příklad dluhopis 30Y: 2005=+4,005%; 2006=4,059; 2007=4,485; 2008=4,717; 2009(započal strmý pokles)=4,296%; 2010=3,635%; 2014=2,229%;, 2015=1,353%; 2016=0.936%; 2017(obrat zvolna nahoru)=1,299%; 2018=1.212%; 2019(propad dolů) =0,440%; 2020=+0,008% /// Pro ty co nemají trpělivost hledat v záplavě statistických možností a nastavovat parametry jsem to otrocky vypsal, aby další text měl své jádro věci: Faktor QE: 30Y byl v 2020 už jediný s +kladným úrokem (!), v 2016 byl kladný úrok až od 9Y. Takže jako lék na splácení státních dluhů jednoznačně funguje QE politika. Greenspana by měli velebit nebo zatracovat?.. A nynější vysoká inflace je pro politiky velmi vítaným katalyzátorem pro "snižování státníhu dluhu v poměru k HDP". /// Faktor REZERVNÍ MĚNA-KOŠ: r.1965=98,5%(USD+Britská libra); r.1975=95,26%(USD+Marka+Libra+J.jen); r.1980=96,84%(USD+ECU+Marka+J.jen +Libra+Š.frank); r.1990=94,25% (USD+Marka +ECU+J.jen+Fr.frank+Libra+Š.frank); r.1995=94,8% (USD+Marka+ECU+J.jen+Fr.franf +Š.frank); r.2012=96,74% (USD+EURO+J.jen+Libra+Au.dolar+Kan.dolar+Š.frank); r.2018=95,63% (USD+EURO+J.jen+Libra+Au.dolar+Kan.dolar+Š.frank) ----- znovu otrocky vypsáno ------ procento % dokumentuje v jádru TRŽNÍ PODÍL (!!!!!) FIREM, resp.rezidenci kapitálu. /// Faktor Jan47: konspirace kdo či proč jsou irelevantní. Zde jsou uvedená data. Tato data lze vykládat různým způsobem. Především z nich lze vyčíst kvantifikaci, regionální rozložení v čase, ale také MOTIVACI proč např. Německo opustilo svou tvrdou marku. Pouze průběžné a důsledné sledování grafů různých případně i nesouvisejících veličin poskytne reálný obraz světa. Uměním není kritizovat, nýbrž přizpůsobit se. Asi něco jako evoluční teorie... :))) /// Faktor média: slyšel už někdo pojem "předstihový ukazatel"? A pokud ano, znáte někdo algoritmus pro zveřejnění předstihových údajů? Já ne. /// Faktor HDP: na 1.místě automotive, na 2.místě nábytkáři - v ČR kolem r.2000 to tak bylo, ale dnes onuce šilerka reportuje své foto namísto tvrdých dat, FB by měli politikům zakázat jako Trumpovi... /// krom toho HDP je u každého státu specifické, tzn.úplně každý průmyslový stát dnes řeší INFLACI. Tam kde není průmysl nebo je obvyklá vyšší nezaměstnanost, tam DNES řeší pouze CENU POTRAVIN a s obavami čekají, kdy se inflace projeví i tam, podobně jako RUN na rýži 2007/2008... https://www.kurzy.cz/komodity/ryze-graf-vyvoje-ceny/?dat_field=01.01.2000&dat_field2=30.09.2021 /// závěrem pro statistikofily: https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/IRT_EURYLD_A__custom_1354840/default/table?lang=en
        Mudr.c
      • čtenář
        01.10.2021 21:11

        Inflace sice částečně řeší zadlužení, ale myslím si, že Západu jde primárně o udržení nízkých sazeb, aby vlády dokázaly dluhy uřídit. Nějaká hyperinflace by sice dluhy velmi rychle smazala, ale důsledky by byly nedozírné. Kromě dluhů by smazaly také úspory, majetek důchodových fondů, životní pojistky apod. To by byl ekonomický konec světa. Nízké sazby mají na svědomí vysoké ceny nemovitostí. Nemyslím si ale, že by se ceny nemovitostí měly regulovat pomocí sazeb. Dříve si lidé pořizovali nemovitosti za peníze, které si našetřili. To je jeden extrém, druhý extrém je 100% hypotéka. Jako nejpřirozenější způsob regulace mi připadá rozumná akontace. Je nutné stanovit takové procento naspořených peněz, aby nastala rovnováha mezi nabídkou a poptávkou po nemovitostech. Úročení vkladů 3% (máš asi na mysli nad inflaci) je v dnešní době nereálné. Pokud by si např. vlády půjčovaly za úrok vyšší než 3%+inflace, tak by to nutně vedlo k bankrotu.
        Jan47
        • Re: čtenář
          01.10.2021 21:12

          No já souhlasím s Rusnokem, že se u nás už nejedná jen o inflaci z dovozu
          Velkamedvědice
          • VM
            01.10.2021 21:39

            Ceny nemovitostí se do inflace nepočítají. Vysoké ceny čeho mají u nás na svědomí nízké sazby? Které druhy zboží a služeb jsou u nás v důsledku nízkých sazeb vyšší než v zahraničí?
            Jan47
            • Re: VM
              01.10.2021 21:47

              ... Ceny kterých druhů zboží a služeb ....
              Jan47
    • Honza
      01.10.2021 17:36

      Tobě musel nějaký bankéř přebrat holku. proč by měl Zemanův kůň úmyslně poškozovat spoluobčany. Protože má jiný názor než ty a Schillerová?
      Velkamedvědice
      • VM
        01.10.2021 18:51

        Pokud by bankéři nezneužívali finanční neznalost drtivé většiny lidí, nic bych proti nim neměl. Za dva roky bude jasno, koho kroky ČNB poškodily a kdo naopak vydělal stovky miliard. Každému, kdo vidí diametrálně rozdílný postup ČNB ve srovnání s hlavními světovými centrálními bankami, musí být jasné, že tady něco nehraje.
        Jan47
        • Re: VM
          01.10.2021 19:09

          Takže nepokrytě obviňuješ Rusnoka z čeho?? Že mu to nařídila ta tajná bankovní klika, která podle Tebe ovládá chod světa, nebo že dostává úplatek od spekulantů a dělí ho mezi bankovní radu???
          Velkamedvědice
          • VM
            01.10.2021 21:29

            Pokud jde o chod světa, myslím si, že dobře ho vystihuje Mnislav Zelený v níže uvedeném odkazu. Parlamentní listy asi nejsou Tvým šálkem čaje, ale Atapanu snad také považuješ za moudrého člověka. ... https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Zeleny-Atapana-Green-Deal-je-velky-podvod-na-lidi-Jsme-klamani-politiky-svet-je-rizen-jinymi-678591
            Jan47
            • Re: VM
              01.10.2021 21:58

              No, ale on píše něco jiného než ty. Ne o bankovním klanu, který vše řídí, dokonce i světové války. Který by nějak ovládal i Rusnoka. Co píše je bohužel realita, kterou sem rozebíral mockrát..pořád my a oni,, čímkoliv nás krmí po volbách změní v důsledku společného vládnutí s někým, s kým se pro moc paktovali a pak řeknou, že museli, že nevládnou sami. Z faktu, že jsou volby k ničemu, jsem někdy tak frustrován, že k nim nejdu nebo jdu demonstrovat proti něčemu, aniž bych čekal zásadní změny. Od opoziční smlouvy budu poprve volit parlammentní stranu. Pokud půjdu. A že korporace jsou státy ve státě dokazuje už jen to, kdo byl uzavřen při Covid restrikcích . V první řadě jde o prachy a moc, v duhé o duševní exibicionismus a jájismus. Mezi politiky je pochopitelně největší procento psychopatů, co tak či tak jdou po něčích zádech a ti extrémní defakto přes mrtvoly........ Indiání a manželství.... To je jinde, úplně jiná mentalita bez právních úprav, kdo za kým může, dědí atd. Chlap kalí, fetuje,/ transcencent/, a loví ajeho manželky makají. Slabší kusy nechají nemilosrdně vyhynout, až 30 procent, proto mají pořád zdraví genofond. Nevím, zda to jde aplikovat do "pokročilejších" civilizací, aby pojištovna řekla, to je slabší kus, toho necháme zakalit. Šaman, který ukázal na místního, že zemře a bílá kůže mu podala penicilin, co neznali a zachránila ho, bílého "za odměnu" vyhnal z vesnice.Vím jak bílá kůže nemohli někam přejít, bez pomoci domorodců a ty na ně házali salám. Pak zachránili náčelníkova syna, co se topil a čekali protekci, že se hnou z místa. A ten jim řekl, to byla Vaše volba, nikdo Vás nenutil ho zachránit..
              Velkamedvědice
              • VM
                01.10.2021 22:35

                Jasně, Zelený nehovoří o bankovním klanu. Šlo mi jen o to, že Zeleného nadhled a jeho popis dění ve společnosti je mi blízký a snad z něj lze i trochu dedukovat jak by se vyjádřil o bankéřích. Kritici současných poměrů poukazují na vliv nadnárodních korporací. Myslím si, že trochu zapomínají nebo podceňují nejmocnější banky a především ty centrální. Přece jen jsou banky nad korporacemi a jejich finanční a tudíž mocenské možnosti jsou větší.
                Jan47
                • Re: VM
                  01.10.2021 23:10

                  Tak v tomto Jane si to už dnes nemyslím. Korporace jsou nad banky. Proč? Protože jejich ziskovost a CASH na účtech spolurozhoduje o bytí či nebytí. Dnes se tomu říká Tier...
                  Mudr.c
                  • Mudr.c
                    02.10.2021 0:08

                    Vlastnictví velkých korporací je velice neprůhledné. Velkými akcionáři jsou investiční společnosti jako např. BlackRock. Kdo ovládá BlacRock? Nejsou to stejní lidé, kteří "vlastní" FED?
                    Jan47
                  •  
                    01.10.2021 23:20

                    Jinak Vy spolu s VM a několika nárazovými výjimkami jste mně blízcí tím, že nad problematikou článků přemýšlíte v odborných nebo sociálních souvislostech, namísto tendenčního balastu... Nicméně konspiraci je žádoucí zkoumat a dlouhodobě sledovat, nikoliv na ni veřejně upozorňovat :))) mějte všichni fajn večer a klidný víkend
                    Mudr.c
                    • Mudr.c
                      02.10.2021 0:10

                      Vaši radu si vezmu k srdci, ale nevím, zda se jí budu držet :-) Hezký víkend.
                      Jan47
          • VM
            01.10.2021 19:23

            Přikláním se k první variantě.
            Jan47
    •  
      01.10.2021 17:30

      to se Ti nemovotosti zdají levné, v cenách nemovitostí jsme na druhém místě v Evropě....podívej se na statistiky vývoje hypotečních úvěrů.....za srpen opět přes 30 mld. Kč, to je o 100% více jak loni......celoročně hypotéky opět překonají loňský rok.........máme nejnižší nezaměstnanost v EU, nejsou lidi, tlak na růst mezd.....tohle tě nepřesvědčuje, že tu jsou domácí nesmírné inflační tlaky???? na to nemusíš být žádný ekonom a stačí chápat ekonomický zákon nabídky a poptávky......ty sazby měly být vyšší už dávno, díky aspoň za to...při inflaci 5% a úrokových sazbách 0% se všichni zadluží (vidíš tu hysterii na nemovitostech), protože na tom budeš reálně vydělávat....a až příjde krize, potom budeme čekat, že stát nás zachrání, ale nás nezachrání, protože máme bezvýznamnou kačku a vše se sesype....
      abc1
      • abc1
        01.10.2021 18:35

        Nemovitosti nejsou součástí spotřebního koše, inflaci ovlivňují pouze prostřednictvím nájmu. Tlumit růst cen nemovitostí se dá zvýšením akontace. Otázka je, co je horší, drahé nemovitosti a nebo nedostupné nemovitosti? Myslím si, že je lepší zaplatit za 30 let drahou nemovitost než zaplatit na nájmu cca totéž a po třiceti letech nemít nic. Proč je u nás nejnižší nezaměstnanost? Protože Východ nestačí tak rychle vyrábět, jak dokáže Západ tisknout peníze. Inflace je vysoká téměř všude na světě a nevěř tomu, že ji způsobil růst příjmů v Česku. Inflaci způsobil Západ, ne my. Fakt, že je inflace vysoká všude a hlavní světové centrální banky v pohodě drží sazby okolo nuly, svědčí o tom, že se s námi hraje špinavá hra. Počkejme si dva roky a bude jasno, kdo měl pravdu.
        Jan47
        • Re: abc1
          07.10.2021 12:42

          Tohle je zajímavá regulační myšlenka, kdy nedojde k přímé regulaci cen nemovitostí, ale k regulaci přístupu k hypotékám. V případě 100% akontace by šlo o zamezení nákupu nemovitostí na hypotéku zcela. Problém tohoto přístupu je ale v tom, že neřeší základní příčinu růstu cen nemovitostí, což je jejich nabídka. Omezování poptávky protože nestíhá nabídka není optimální řešení. Ale jak říkám, je to způsob, jak se vyhnout přímé regulaci cen nemovitostí.
          Richard Fuld
        • Re: abc1
          01.10.2021 18:44

          Každý nekupuje na hypotéku. Kdo ano, tak si akontaci sežene, o to míň zaplatí. třeba pomoci stavebka. A nějak pořád nejseš schopen pochopit, že i údržba něco stojí a spoustě lidí podnájem vyhovuje. Dlouhé pojednání na téma pronájem nebo vlastnictví tu vedla Kalka. Na svůj byt má, ale prostě ji to vyhovuje. Každý nemá názor jako ty. I v německu to je běžné.
          Velkamedvědice
          • Honza
            01.10.2021 18:45

            https://www.remax-czech.cz/blog/vlastnictvi-nebo-pronajem
            Velkamedvědice
            • VM
              01.10.2021 19:08

              S článkem lze jen souhlasit. Že západ dává přednost nájmům než vlastnictví je historicky dáno. V socialismu si lidé buď postavili vlastními silami barák nebo družstevní byt. Hypotéky nebyly a obecních bytů byl nedostatek. Nechť každý zváží, co je pro něj výhodnější.
              Jan47
  • Vítám kroky ČNB!!!!
    01.10.2021 8:54

    A přeji si ještě několikanásobné zvýšení úrokových sazeb, tak, aby úrok z dluhů byl minimálně 10%!!! Aby se vrátila normálnost!!! Aby ten, kdo se normálně chová a šetří svoje vydělané peníze, nemusel kupovat nemovitosti, a stačily mu úroky v bance. Protože v minulosti, kdo měl dva-tři miliony v bance byl z toho živ. A ty, kdo si koupily luxus na dluh ať si najdou druhou práci. Líto mě jich není, nechci platit jejich blahobyt!!!!
    oradapoisson
    • Re: Vítám kroky ČNB!!!!
      07.10.2021 12:46

      Co je proboha normálního na tom, že věřitel sedí na zadku a dlužník maká a splácí tak vysoké úroky, že z nich ten věřitel má bezpracné zisky v podobě kladného reálného úroku. To je naopak nenormální. Normální je motivovat k ekonomické aktivitě (dlužníky i střádaly) a nikoliv od ní všechny odrazovat a odměňovat pouze pasivní věřitele, kteří na penězích jen sedí.
      Richard Fuld
    • Re: Vítám kroky ČNB!!!!
      01.10.2021 9:48

      Naprostý souhlas.
      OP
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m