Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dobrák a šmejd. Filmové zpracování investičních mozků

Dobrák a šmejd. Filmové zpracování investičních mozků

31.08.2021 12:27
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Warren Buffett a Bernie Madoff. Krátce po sobě jsem zhlédl filmy popisující život a investiční přístup obou těchto pánů. Jejich vyznění nemůže být rozdílnější. Zatímco Warren vydělal hromadu peněz a rozhodl se je skoro všechny rozdat, Bernie se neštítil okrást kde koho, včetně nejbližší rodiny, nadací či univerzit.

Čaroděj ze země lží (Wizzard of Lies, 2017, HBO)

Bernie Madoff je zaslouženým symbolem šmejda, jehož letadlo letělo až do prosince 2008, kdy pod tlakem klientských odkupů musel vyjít s barvou ven. Přiznal se svým dvěma synům s tím, ať mu dají ještě týden času na vyplacení bonusů a dárků pro rodinu a kamarády. Ti si v ten moment uvědomili, že pokud jej neudají, stávají se spolupachateli. Překvapivé je, že Bernie Madoff byl dlouho vysoce respektovaná osoba investičního prostředí. Ve filmu zazněla trefná hláška, když do jeho firmy přišla kontrola, Madoff říkal, že pravidla zná lépe než jakýkoliv auditor. Měl velkou pravdu. Dlouho totiž stál v čele významných kontrolních a regulatorních orgánů, šéfoval Nasdaqu a celé řadě jiných respektovaných institucí. Dá se tak říct, že pravidla si napsal i sám pro sebe, čehož se nebál využívat, až zneužívat. Vykazovaný majetek pod jeho správou dosahoval 65 miliard dolarů, včetně vymyšleného zhodnocení. Po letech víme, že zpětně se dohledalo jen asi 14 miliard. Nebyl to žádný Jánošík, o své prostředky přišli celebrity, boháči, ale i charity a nadace. Když se jeho domeček z karet v prosinci 2008 zřítil, byl to obrovský šok a na světě se objevil největší finanční podvod historie.

Madoff byl totiž dlouho považován za kouzelníka. Jeho investiční fondy vynikaly svou stabilitou výnosů, které neměly nic společného s tržním vývojem. Nejsem sám, kdo nechápe, že to nikomu nebylo nápadné. Kde byli auditoři, co dělali regulátoři? Madoff dlouhé roky neudělal jediný obchod, i když klientům pravidelně posílal měsíční výpisy s detailními přehledy transakcí. Formálně byl Madoff několikrát prozkoumáván, zjevně dost povrchně. Jak je možné, že byl Madoff svoji levárnu schopen od šedesátých let utajit?

Madoff ve filmu zmiňuje, že své klienty varoval: „Nedávejte mi více než polovinu svého majetku. Nikdy nevíte, co se může stát.“ V tomto s ním souhlasím. Řízení rizik a diverzifikace je nezbytnou součástí úspěšného a dlouhodobého investování. Šmejda skvěle ztvárnil Robert de Niro, jeho manželku odehrála Michelle Pfeiffer. Skutečný Bernie Madoff byl nakonec odsouzen k 150 letům ve vězení. Skonal letos v dubnu ve věku 82 let.

Život Warrena Buffetta (Becoming Warren Buffett, 2017, HBO)

Warren Buffett je světu mnohem známější, jeho reputace nezaslouží jakékoliv představování. Kromě neoddiskutovatelných investičních úspěchů s Madoffem kontrastuje i jeho přístup ke skutečně vydělaným penězům a hlavně filantropii. Warren totiž v roce 2006 oznámil, že daruje 99 procent svého majetku, tedy především akcií Berkshire Hathaway. Letos v červnu věnoval 4,1 miliardy dolarů pěti nadacím a dle svých slov je v procesu darování v polovině. Celkově doposud věnoval majetek v hodnotě 41 miliard dolarů. Původně vlastnil 474 998 akcií Berkshire A. Po letošním dárcovském kole vlastní 238 624 akcií, které mají hodnotu zhruba 100 miliard dolarů. Buffett zůstává největším akcionářem Berkshire s téměř 40% podílem. Paradoxně, při současném majetku 100 miliard dolarů je Buffett bohatší, než když započal své darovací období v roce 2006. I takové je umění investora! Zhodnocuje rychleji, než rozdává, i když rozdává jako nikdo jiný, což je vskutku famózní počin. Nejbohatší jedinec současnosti, Jeff Bezos, má majetek přesahující 200 miliard dolarů.

Film zdařile popisuje zásadní křižovatky Buffettova života, hlavní investiční zásady a historii jeho firmy. Velká životní náhoda byla neúspěšná přihláška na Harvard Business School, díky které se Buffett ocitl na Columbia University a seznámil s Benjaminem Grahamem. Dále už to vy, hodnotoví investoři, znáte velmi dobře.

Zábavnou historkou je i příběh, jak přišel Warren Buffett k firmě jménem Berkshire Hathaway. Překvapivě není zakladatelem, původně šlo o textilní firmu z 19. století. Buffett začal kupovat akcie v roce 1962, když byla její hospodářská situace slabá. Textilky již měly v té době v Americe největší slávu za sebou. V roce 1964 byla Buffettovi slíbena jednotková cena za jeho podíl 11,5 dolaru, po uzavření dohody mu však přišel dopis udávající cenu 11,375 dolaru. Buffett se naštval, akcie skoupil a management vyhodil. Stal se majoritním akcionářem upadající textilní firmy, kterou však do následujících dekád díky svému umu nasměroval mezi nejhodnotnější korporace 20. i 21. století.

Buffett je některými kritizován, že stejně jako ostatní miliardáři platí malé daně. Po zhlédnutí jeho životopisného filmu bude všem jasné, že své investice už dávno nedělá pro peníze. Sympatický a hodný dědeček z Omahy, který v pondělí 30. srpna 2021 oslavil 91. narozeniny.

Autorem článku je Jaroslav Vybíral, hlavní investiční stratég ČSOB Asset Management. 

 

Čtěte více:

Bernard Madoff: od respektovaného finančníka k 150 letům vězení
29.04.2018 17:46
Američan Bernard Madoff býval respektovaným finančníkem, jeho kariéra ...
Perly týdne: Ponzi na vrcholu, peníze z vrtulníků do praxe a u nás nafouknuté ceny bydlení
28.02.2020 14:26
Ve světě… Ponzi schémata opět na vrcholu: CNBC tento týden tvrdí, že...
Dopady pandemie jsou velmi nerovnoměrné, říká Warren Buffett. Ještě není konec
30.06.2021 13:42
Hospodářské dopady pandemie covidu-19 jsou mimořádně nerovnoměrné. Zat...
Je to sice horší, ale za to delší (valuační) cesta
15.07.2021 17:46
Co vlastně čekáme od nějakého valuačního měřítka/násobku (na úrovni ce...
Buffettův indikátor a top pětka na trhu
20.07.2021 17:53
Na počátku padesátých let odpovídala kapitalizace amerického akciového...
Víkendář: Buffett o tom, proč by něco kupoval, a něco ne
14.08.2021 9:17
Když kupujeme nějakou společnost, činíme tak proto, že si ji chceme sk...
Atraktivní akcie v portfoliu pana Buffetta, protipóly Amazon a Kraft
24.08.2021 17:40
Použít v nadpisu jméno známého investora může být jednoduchým trikem k...

Váš názor
  •  
    14.09.2021 10:39

    Největší finanční podvod historie je založení FEDu bankovní elitou a tím ovládnutí USA a jejich měny. Vždyť dnes má FED aktiva v hodnotě $8 bilionů koupených vycucáním peněz z prstu a ukradením kupní síly všem zbývajícím držitelům měny. Nějakých $65 miliard je oproti tomu plivnutí do moře. No a FED navíc platí vlastníkům FEDu, tedy velkým bankám krásnou 6% dividendu a je komplet nad zákonem a nikdy nebyl auditován za 110 let existence. Ono i Dolar založený na dluhu je jednak protiústavní, protože v americké ústavě je jasně napsáno, že platidlo může být jen zlato a stříbro a nic jiného a navíc je založen na dluhu a tedy na dlouhodobě neudržitelném systému stále rostoucího dluhu a okrádajícího běžné občany a obohacující top 10% populace.
    czinvestor
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data