Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Apple a ti ostatní. Proč je to jako srovnávat jablka s hruškami

Apple a ti ostatní. Proč je to jako srovnávat jablka s hruškami

28.05.2021 15:24
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Apple je jedna z nejúspěšnějších firem v historii lidského podnikání. I když firma nedosahuje na pozici celosvětové tržní jedničky v počtu prodaných kusů, většina zisků celého odvětví si najde cestu do centrály Apple Park v kalifornském Cupertinu.

Zajímavé je, kdo všechno si na výrobě smartphonů či jejich staromódnějších předchůdců vylámal zuby. Buďto firmy nebyly schopny udržet svoji kdysi fenomenální pozici – pamatujeme na úspěchy BlackBerry, Motoroly či Nokie –, anebo ve druhém sledu nebyly schopny přijít na trh s dlouhodobě konkurenceschopným produktem. Pohřebiště je bohaté na vykopávky – Siemens, Ericsson, Toshiba, Dell, Microsoft, HTC, LG a další. Nezvládl to dokonce ani Amazon, který je proslulý výbornou realizací svých plánů.

Velká pětka s jedním králem

Situace se usadila a současný trh se smartphony si rozebrala skupina pěti výrobců. Podle dat ke konci roku 2020 první místo, možná překvapivě, obsadil Samsung s 19procentním podílem. Druhou pozici s 15 procenty drží Apple. Na třetím místě se usadil Huawei se 14 procenty, následován čínskými konkurenty Xiaomi (11 procent) a Oppo (osm procent). Zhruba třetina trhu patří ostatním hráčům. Jinými slovy, více než 80 procent všech přístrojů šlape na Androidu. Apple však dominuje v Americe, kde prodal každý druhý smartphone. Podívám-li se na provozní ziskovost, jsem šokován. Více než 60 procent zisků v odvětví si pro sebe bere nakousnuté jablko! To je ohromující dominance, která nemá srovnání ani v historii, ani v jiném odvětví.

Nositelné hračky

Nejnovější inovační příběh Applu se odehrál na poli nositelných zařízení, anglicky wearables. Většinou jde o zařízení, která pyšně a pohodlně uneseme na ruce. Kromě hodinek a pásků na zápěstí to však mohou být sluchátka, chytré brýle, možná chytré oblečení. Nápadům zcela jistě není konec. Apple rozhodně nebyl první, kdo vstoupil na tento trh. Odhodlal se k tomuto kroku s nabídkou Apple Watch v roce 2015, kdy trhu dominoval Fitbit. Tomu však od té doby došly nápady, šťáva a ztratil výsadní postavení. Mimochodem, Fitbit si letos za 2,1 miliardy dolarů do své rodiny pořídil Alphabet.

Apple generoval za rok 2020 ve své divizi wearables, home and accessories tržby přesahující 30 miliard dolarů a jde o velmi silně rostoucí segment. Za první kvartál 2021 meziročně tržby poskočily o dalších 25 procent. Bohužel detaily nejsou zveřejňovány, zřejmě však půjde především o AirPods, Apple Watch a Apple TV. V každém případě jde o opravdu velké číslo. Pokud by Apple odštěpil tuto divizi a uvedl by ji na burzu, tržní kapitalizace by mířila opravdu hodně vysoko. Srovnejme třeba se společností Visa, která dosahuje 22 miliard dolarů tržeb, nebo symbolem luxusu LVMH, který loni utržil 45 miliard eur.

Obrazovka smartphonu vládne


Žijeme v době velmi dynamického vývoje mediální doby. Zatímco v roce 2011 jsme v průměru strávili s mobilem 45 minut, letos už jsou to více než čtyři hodiny. To už je více času, než kolik v průměru věnujeme klasické televizi. Navíc jde o obrovské generační změny. Takový posun v našem chování má obrovský dopad na životaschopnost celé řady médií. S tím souvisí i přístup k uživatelským datům a možnostem cílené reklamy. Situace je čím dál kontroverznější. V Americe Apple přišel s novým operačním systémem iOS 14.5, který ve výchozí verzi nabízí majitelům iPhonů opt-out týkající se sledování aktivit. Tedy připlatíte si za dražší zařízení, ale získáváte klid od reklam. To se ukrutně nelíbí hlavně Facebooku, Googlu a jim podobným, ale řadu spokojených klientů takový krok potěší.

Podle prvotních dat si zatím pouhých 12 procent lidí aktivně zaškrtlo variantu umožnění sledování aktivit, to je opravdu velmi málo. Tim Cook hrdě prohlašuje „Privacy to us is a human right“ neboli „Soukromí je pro nás lidské právo“. Jde o velmi ojedinělý přístup ve světě big tech. Apple se snaží vyřešit nejen soukromí, ale i děravou hlavu. Žhavou novinkou pro zapomnětlivé je Airtag čili jablečný přívěšek na klíče. Když je nemůžete najít, prozvoníte si je a je po problému. A když jsou klíče daleko, klíčenku pomohou nalézt ostatní anonymní iPhony prostřednictvím Bluetooth.

Jablka a hrušky. V pasti

Obrovskou sílou Applu je ekosystém přívětivý pro uživatele. Vlastně je to taková past. Kdo je jednou uvnitř kruhu (hardware, software, služby), nemá chuť ani sílu vystoupit ven. Vše si spolu bezvadně povídá a dohromady funguje. Apple utekl technologickému sektoru o nízkých maržích a ustanovil svoji kategorii luxusního segmentu, paradoxně o obrovských objemech produkce. Produkty jsou sice drahé, ale velmi kvalitní. Tuto úvahu zakončuji tím, že srovnávat Apple a konkurenci je skutečně příběh o srovnávání jablek s hruškami.

Autorem článku je Jaroslav Vybíral, hlavní investiční stratég ČSOB Asset Management. Článek byl zveřejněn 20. května 2021 v Hospodářských novinách, na patria.cz jej publikujeme s laskavým souhlasem autora.


 

Čtěte více:

GameStop. Zvítězí hedge fondy, nebo dav z WallStreetBets?
27.01.2021 14:07
Bizarnosti uplynulého roku se plynule přenesly i do toho letošního. V ...
Kudy na burzu? A kdy by na ni měla firma vstoupit?
27.04.2021 6:25
Dveře na burzu se v poslední době netrhnou a na veřejný parket vstupuj...
Tržby Apple narostly o 54 %, firma autorizovala navýšení programu odkupu akcií
28.04.2021 23:11
Společnost Apple oznámila své výsledky za druhé čtvrtletí ve středu po...
Výsledky Applu rozstřílely očekávání. Čipy jsou ale problém, říká Ján Hladký
29.04.2021 14:50
Apple včera představil sadu výsledků, kterými rozstřílel očekávání na ...
Evropská komise obvinila Apple z porušování antimonopolních zákonů
30.04.2021 13:11
Evropská komise (EK) dnes obvinila americkou technologickou společnost...
Začíná nejdůležitější soud v historii Applu, v sázce je i App Store
03.05.2021 15:27
Ve Spojených státech dnes začíná soudní proces ve sporu mezi technolog...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení