Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ceny plynu v Evropě letí vzhůru. EU slibuje rychlou reakci, ve hře jsou kompenzace i reforma trhu s povolenkami

Ceny plynu v Evropě letí vzhůru. EU slibuje rychlou reakci, ve hře jsou kompenzace i reforma trhu s povolenkami

06.10.2021 12:48, aktualizováno: 6.10. 15:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Evropská unie slíbila rychlou reakci na aktuální energetickou krizi, aby zabránila rizikům pro hospodářské oživení a podkopání veřejné podpory její ambiciózní zelené politiky. Evropská komise příští týden nastíní opatření, která mohou národní vlády přijmout, aby v krátkodobém a střednědobém horizontu zmírnily dopad na spotřebitele a firmy, řekla dnes evropská komisařka pro energetiku Kadri Simson. Jejich součástí budou i kompenzace pro nejzranitelnější domácnosti, snížení daní a státní podpory pro firmy.

Ceny plynu a elektřiny v unii rostou na historická maxima, když rostoucí poptávka naráží na utlumený dovoz plynu z Ruska a Norska. Cena klíčového plynového termínového kontraktu s dodáním v listopadu se dnes zvýšila až o 40 procent a poprvé překročila 160 eur (zhruba 4000 Kč) za megawatthodinu. Ukazují to data pro obchodní uzel Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je určující pro ceny na evropském trhu. V úterý cena listopadového kontraktu vzrostla asi o 20 procent a poprvé překonala hranici 100 eur. Jen za dva dny se tak cena plynu s dodáním následující měsíc zvýšila zhruba o 60 procent.

Vývoj cen ukazuje následující graf Bloombergu, dnešní vrcholy v něm ještě uvedeny nejsou:

3

Analytici očekávají, že náklady na energii v nadcházejících měsících porostou, protože Evropa vstupuje do topné sezóny. "Tento cenový šok nelze podceňovat," řekla Simson poslancům Evropského parlamentu ve Štrasburku během debaty o krizi. "Dopadá to na naše občany a zejména na nejzranitelnější domácnosti, oslabuje konkurenceschopnost a zvyšuje inflační tlak. Pokud se tomu nebudeme věnovat, riskujeme ohrožení evropského zotavení, což už se začíná projevovat.“

Krizi podle komisařky způsobila kombinace faktorů, včetně vyšší poptávky, nižší nabídky a slabší výroby energie z obnovitelných zdrojů v některých regionech kvůli menšímu větru. "Přestože jsou dodržovány dlouhodobé smlouvy z Ruska, nebyla navzdory rostoucím cenám rezervována žádná další kapacita, což zhoršuje těsnou rovnováhu," řekla.

Aby se zmírnil dopad krize, musí EU podle šéfky unijní energetiky reagovat koordinovaně, využít sílu svého jednotného trhu a posílit odolnost do budoucna. "Poskytování cílené podpory spotřebitelům, přímé platby těm, kteří jsou nejvíce ohroženi energetickou chudobou, snížení energetických daní, přesun poplatků do obecných daní, to vše jsou opatření, která lze podle pravidel EU provést velmi rychle," řekla Simson. "Firmám, a zejména malým a středním podnikům, lze poskytnout úlevu prostřednictvím státní podpory nebo usnadněním dlouhodobějších dohod o nákupu elektřiny."

Na Evropskou komisi se obrátilo pět zemí Evropské unie včetně České republiky s výzvou ke společnému řešení aktuálního rychlého růstu cen energií. Chtějí lepší koordinaci nákupu a budování strategických rezerv plynu, reformu trhu s elektřinou či snížení závislosti na dovozu energií, ale také předejít nepředvídatelnému růstu cen emisních povolenek. EU by podle nich měla zjistit, proč jsou současné smlouvy na dodávky plynu nedostatečné a vytvořit společná vodítka pro nákup rezerv plynu. Unijní země mají také lépe koordinovat nákupy plynu, aby si zajistily lepší vyjednávací pozici, navrhují státy.

Požadují také reformu trhu s elektřinou, která má zajistit, aby cena pro spotřebitele více odpovídala nákladům na její výrobu v jednotlivých zemích. V současnosti je cena elektřiny na unijním trhu svázána s cenou plynu, což chce změnit především Francie. Jiné státy v čele s Německem se ale k reformě stavějí spíše skepticky.

Závislost evropských zemí na dovozu energií:

001

Nárůst cen přichází rovněž v době, kdy EU zahájila rozsáhlou reformu s cílem snížit emise a dosáhnout klimatické neutrality do roku 2050. V rámci zelené dohody chce vyčistit každý sektor, zvýšit cenu uhlíku, od roku 2035 zakázat prodej nových aut se spalovacími motory a nasměřovat své zemědělství na udržitelnější cestu. S rostoucími poplatky za energie je teď úkolem politiků zajistit, aby se občané neotočili k zelené transformaci zády. Plánovaný přechod EU od špinavých fosilních paliv k obnovitelným zdrojům je jediným trvalým řešením tohoto energetického problému, řekla Simson a dodala, že rostoucí ceny mají jen málo společného s politikou klimatu.

Návrh pětice zemí v nepřímé narážce zvláště na Rusko zdůrazňuje nutnost snížit závislost na zemích vyvážejících plyn a podporovat přechod na výrobu energie ze slunce či biomasy. Ale také zdůrazňuje, že by EU měla zajistit větší předvídatelnost trhu s emisními povolenkami, jejichž vysoké ceny na summitu kritizoval premiér Andrej Babiš. A zatímco budování strategických zásob či možné oddělení cen elektřiny a plynu tento týden předsedkyně komise Ursula von der Leyenová zmínila jako možné kroky, k reformě trhu s povolenkami se dnes druhý nejvýše postavený člen unijní exekutivy Timmermans vyjádřil vyhýbavě. Obchodování s povolenkami podle něho není zásadní příčinou prudkého růstu cen energií. Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans přitom dnes odmítl, že za rychlým tempem růstu cen energií jsou výkyvy na trhu s povolenkami.

"Problém je jinde. Spočívá v podmínkách trhu, kde v současnosti nejvyšší poptávka za 25 let způsobila to zvýšení cen," řekl před dnešním zasedáním ministrů životního prostředí Timmermans. Emisní povolenky podle něj ovlivnily růst cen energií "minimálně, nejvýše z jedné pětiny".

"Tento cenový šok je nečekanou krizí v kritickém okamžiku," řekla komisařka. "Musíme reagovat společně a udržet si směřování k čistší, bezpečnější a dostupnější energetické budoucnosti."

Ruský prezident Vladimir Putin podle agentury Reuters dnes uvedl, že Rusko zvyšuje dodávky plynu do Evropy a je připraveno stabilizovat trh. Moskva rovněž odmítla obvinění, že stojí za zdražováním plynu.

Zdroj: Bloomberg, ČTK

 
 
 
 

Čtěte více:

Čeká Evropu tuhá zima? Zamrznutí dodávek ruského plynu se může protáhnout až do listopadu
27.09.2021 10:52
Nejhorší evropská energetická krize za poslední desetiletí by se mohla...
Bloomberg: Evropská energetická krize se rozšiřuje i do zbytku světa
27.09.2021 12:51
Letos v zimě bude svět bojovat o něco, co je neviditelné, přesto zásad...
Čína se snaží uřídit energetickou krizi. Uhlí roste na rekordní maxima a zima se blíží
29.09.2021 16:54
Čína ve středu požadovala, aby železniční společnosti a úřady navýšily...
Plyn teď stojí tolik, kolik ropa nikdy nestála. Ta ale může stoupat také
01.10.2021 16:32
Prohlubující se globální nedostatek energií vytlačil cenu zemního plyn...
Bitcoin a spotřeba energie
06.10.2021 5:50
Bitcoin využívá kvůli své těžbě hodně elektrické energie. Na jednu str...
Dechberoucí rally vynesla ČEZ nad 800 Kč/akcii
05.10.2021 10:00
Akcie energetiky ČEZ si ve výrazné rally sáhly na čerstvé devítileté m...
Země EU hledají shodu na společném řešení vysokých cen energií
05.10.2021 13:55
Politici zemí Evropské unie se snaží hledat společnou cestu, jak co ne...

Váš názor
  •  
    06.10.2021 22:18

    Je dobře, že mezi lidmi narůstá odpor ke krokům EU. Obávám se ale, že ti, kteří EU kritizují, budou v pátek a sobotu volit politiky věrné Bruselu.
    Jan47
    •  
      07.10.2021 0:29

      Nezatemňujte si rozum předvolebním exhibicionismem. Copak máte někdo zájem na tom, aby v Evropě skončil volný pohyb zboží, kapitálu a pracovních sil? Bohatě postačí, aby populistické partaje/hnutí jako ANO dostaly na mezinárodní úrovni červenou kartu. Když lze odsoudit právnickou osobu, proč ne politický subjekt. V každém státě je nějaká taková partaj s psychopatem v čele, co dokáže kolem prstu omotat velkou skupinu národa, která hledá jak se zabavit. Rozesíráme se jako národ navzájem jako figurky na šachovnici. Zde u nás by se měly diskvalifikovat z volební účasti veškeré partaje, které jsou mladší čtyř let. Pokud někdo disponuje novým bezva pohledem na svět co vydá na hodnotný program bez nutnosti opisovat, nechť si na první 4 roky sežene zdroje a nenatahuje ruku k eráru.
      Mudr.c
      • Mudr.c
        07.10.2021 10:56

        Na volném pohybu zboží, kapitálu a pracovních sil se lze dohodnout i bez EU. To je jen zástěrka k zamlžení snahy o politickou moc. Jinak Vám pánové Mudr.c a VM upřímně přeju vládu s Fialou, Bartošem a Pekarovou. Mně to vadit nebude. Budu se dobře bavit. Taková bžunda tady ještě nebyla.
        Jan47
        • Re: Mudr.c
          07.10.2021 11:13

          Rád bych ti poděkoval, nicméně to v tomto státě nehrozí. Výsledky voleb či neschopnost sestrojit vládu s důvěrou Zemana nezajímají.
          Velkamedvědice
      •  
        07.10.2021 0:41

        člověče, dokáže si představit co by tady v Česku dělo, kdyby tomu bačovali piráti, stan, ODS a top?
        ČERT!
        • čert
          07.10.2021 6:06

          Jistě, že dokážu. Nejsem zblblý hoaxy a žádný stbák mě neuplácí.
          Velkamedvědice
  • Prosím, žádnou reakci
    06.10.2021 14:17

    Evropská komise, nedělej, prosím, chvíli nic.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Prosím, žádnou reakci
      06.10.2021 14:26

      Vůbec nic na pětiletku!
      ČERT!
  •  
    06.10.2021 14:13

    staci si precist nadpis a cloveku se hned ulevi... Lidi voli zeene strany, pirati, topka, kdu, ktere dlouhodobe podporuji grun dyl, jeste ze ten CEZ task pekne roste
    Trade4fun
  • To je komedie
    06.10.2021 13:47

    A kde vezmou peníze na ty kompenzace? Zvýší jiné daně příjemci dotace na energie. Zelená zlodějna musí dál žít, protože nic jiného v Bruselu nemají na práci. Kdyby EU neexistovala tak by se žádná taková levárna nekonala.
    HenryFord
    • Re: To je komedie
      06.10.2021 14:29

      přeci vydají společné, zelené nové dluhopisy, které následně koupí ECB.....přeci jak jednoduché.....zdroje jsou neomezené
      abc1
    • Re: To je komedie
      06.10.2021 14:14

      Ano.Teď chtějí hasit požár který sami založili.
      Mira
    • Re: To je komedie
      06.10.2021 14:11

      Přesně, nad tím zůstává rozum stát…
      ČERT!
    • Re: To je komedie
      06.10.2021 13:54

      ... kde na to vezmou? No vytisknou další papírky, ne?
      Kočičák
  •  
    06.10.2021 13:32

    Jako pokud si člověk v klidu přečte ten článek, spíše se zeptá na čem evropský parlament jede… Co hulí? Nebo jestli mají v kantýně za €10 něco fakt extra. Tohle přeci nemůže myslet nikdo vážně, co tam melou pořád dokolalalala!
    ČERT!
    • :o)
      06.10.2021 13:39

      https://c.tenor.com/9TOFWOB4FzAAAAAC/rails-cocaine.gif
      Kočičák
  •  
    06.10.2021 13:29

    ..a jde se zase velkoryse ohýbat trh. Tahle politika kompenzací a dotací už fakt není normální. Takže zase budeme zadlužovat budoucí generace za to, že teď díky experimentům FEDu a ECB zdražuje úplně všechno. Kdyby ti volové nechali chvilku času trhům se projevit, bylo by možná všechno lepší. Protože i taková krize může být pro trhy velmi ozdravná.
    bob
  • asi tak :o)
    06.10.2021 13:21

    https://www.youtube.com/embed/DBg6QZfxw18
    Kočičák
  •  
    06.10.2021 13:18

    …podkopání veřejné podpory její ambiciózní zelené politiky…. To je nádhera, on ten evropský nebo jaký politik fakt nic jiného neumí než regulovat, dotovat a zásadně čarovat s penězi daňového poplatníka. To bude hodně navoněné, co vymyslí… řekl bych všichni na dotacích, teda ráj na zemi!
    ČERT!
  •  
    06.10.2021 13:03

    státní podpory pro firmy, kompenzace.....no a umí ještě něco jiného navrhnout? a bude něco co nebudeme muset dotovat? co byty? potraviny?....ještě navrhnout nějaký nepodmíněný příjem.....
    abc1
    • Řešení problemu
      06.10.2021 13:17

      Doba je zvláštní. Mám málo energie - začnu dotovat vysokou cenu a tím se problém vyřeší ??????. Co třeba postavit další spolehlivé zdroje energie, aby ji bylo zase dostatek. Moc složitý, budeme radši dotovat.??????
      NcGeorge
      • Re: Řešení problemu
        06.10.2021 13:19

        Přesně, ono by to šlo proti Green New Deal politice!
        ČERT!
      • Re: Řešení problemu
        06.10.2021 13:18

        Na patrii nefunguji smilici, děla to otazníky.
        NcGeorge
    •  
      06.10.2021 13:12

      trh se už klepe na tu rychlou reakci úředníků.....prostě poručíme větru, dešti a bude to tak jak chci já, velký, chytrý ouřada
      abc1
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.