Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bloomberg: Evropská energetická krize se rozšiřuje i do zbytku světa

Bloomberg: Evropská energetická krize se rozšiřuje i do zbytku světa

27.09.2021 12:51
Autor: ČTK

Letos v zimě bude svět bojovat o něco, co je neviditelné, přesto zásadní, a není toho v současnosti dostatek. Státy jsou stále více než kdy jindy závislé na zemním plynu, který vytápí domácnosti i dodává elektřinu průmyslu, kvůli snahám opustit uhlí a zvýšit využití čistějších zdrojů energie. Na trhu však není k dispozici takové množství plynu, které by mohlo pohánět oživení z pandemie i doplnit vyčerpané zásoby před nástupem chladných měsíců. Státy se předhánějí, kterému se podaří nabídnout více, aby získal dodávky, protože země jako Rusko se snaží udržet více zemního plynu doma, a s poklesem teplot se situace zřejmě zhorší. Krize v Evropě je předzvěstí problémů pro zbytek planety, píše agentura Bloomberg.

Zásoby v Evropě jsou v tomto období na rekordně nízké úrovni. Dodávky plynovodů z Ruska a Norska jsou omezené. To je znepokojující, protože klidnější počasí omezilo produkci elektřiny z větrných turbín a stárnoucí evropské jaderné elektrárny se postupně odstavují z provozu nebo jsou náchylnější k výpadkům. To zvyšuje důležitost plynu. Není divu, že ceny plynu za poslední rok stouply o téměř 500 procent a obchodují se blízko rekordních hodnot.

Evropu čeká tuhá zima. Zamrznutí dodávek ruského plynu se může protáhnout až do listopadu. #plyn #Rusko #Evr... - https://t.co/GWPGfBUvcB pic.twitter.com/cVSWWxWvIa


Tento prudký růst donutil některé výrobce hnojiv v Evropě omezit výrobu a očekává se, že další je budou následovat. Hrozí tak, že stoupnou náklady zemědělcům, což potenciálně zvýší ceny potravin. V Británii již vysoké ceny energií donutily několik dodavatelů ukončit činnost.

Očekává se, že ceny zemního plynu dále porostou po celém světě i v případě, že chladné počasí na severní polokouli bude takové, jak je pro toto období běžné. Energetické firmy a politici se modlí za mírné teploty, protože na zvýšení dodávek je příliš pozdě. Výhled růstu energetických nákladů ve spojení s napjatou situací v dodavatelských řetězcích a cenami potravin na nejvyšší úrovni za deset let by mohly vyvolat u více centrálních bankéřů pochybnosti o tom, zda růst inflace je přechodný, jak nyní doufají. Obchodníci budou pečlivě rozebírat každou předpověď počasí zveřejněnou od nynějška až do prosince.

Dovozci zkapalněného zemního plynu (LNG) v Asii nyní platí rekordní ceny pro toto roční období, aby si zajistili dodávky, a někteří se obracejí na "špinavější" paliva, jako uhlí a topný olej, pro případ, že by dodávky nebyly dostatečné. To může ohrozit plány vlád na ambicióznější ekologické cíle, protože plyn při spalování vypouští přibližně o polovinu méně oxidu uhličitého než uhlí.

Čína, největší kupec zemního plynu na světě, dostatečně nedoplnila zásobníky, přestože podle údajů celního úřadu je dovoz téměř dvojnásobný ve srovnání s loňským rokem. Několik čínských provincií již poskytuje elektřinu průmyslovým firmám na příděl, aby splnily cíle prezidenta Si Ťin-pchinga v oblasti energetické účinnosti a snížení znečištění. Krize v dodávkách by mohla výpadky ještě prohloubit, pokud by se úřady rozhodly přednostně dodávat plyn pro svícení a vytápění domácností.

Pokud se Čínské továrny budou muset potýkat s rozsáhlým výpadkem elektřiny, vzrostou globální ceny ocele a hliníku. Aby toho nebylo málo, země se potýká také s nedostatkem uhlí.

Energetické podniky v Japonsku a Jižní Koreji jsou z velké části chráněné díky dlouhodobým kontraktům na LNG, jejichž cena je vázána na ceny ropy. I tak společnost Korea Electric Power 23. září oznámila, že poprvé za téměř osm let zvýší ceny elektřiny. Náhlé ochlazení by mohlo donutit další energetické společnosti, aby se vydaly na spotový trh a nakoupily nouzové dodávky plynu za rekordně vysoké ceny. To se stalo minulou zimu.

Náklady na zajištění dodávek LNG vyvolaly politickou roztržku v Pákistánu. Opoziční politici zde požadují prošetření nákupů státního dovozce.

V Brazílii nejnižší průtok v povodí řeky Paraná za téměř sto let snížil produkci vodních elektráren a donutil energetické firmy spolehnout se více ne plyn. Země zvýšila v červenci dovoz plynu na rekord a účty za elektřinu rostou. Vzhledem k tomu, že inflace v zemi je již tak vysoká, mohlo by to snížit šanci prezidenta Jaira Bolsonara na znovuzvolení v příštím roce.

Ve světě se tak schyluje k mohutnému souboji mezi Asií, Evropou, Blízkým východem a Jižní Amerikou o dodávky LNG od vývozců jako Katar, Trinidad a Tobago a USA. "Máme obrovskou poptávku od všech našich zákazníků a bohužel nemůžeme uspokojit všechny," varoval tento měsíc katarský ministr pro energetiku Saad Kaabí.

Američtí vývozci jsou připraveni dodávat více LNG než kdykoliv předtím, protože koncem roku budou uvedeny do povozu nové projekty. Ale protože více plynu putuje do zahraničí, doma ho bude k dispozici méně. Ceny plynu v USA jsou sice výrazně nižší než v Evropě a Asii, i tak se obchodují blízko nejvyšší úrovně od roku 2014. Zásoby plynu jsou pak pod pětiletým sezonním průměrem. Přesto se američtí těžaři z břidlic zdráhají zvýšit těžbu kvůli obavám, že by to snížilo jejich ziskovost a odradilo investory.

Sdružení amerických průmyslových spotřebitelů energie požádalo americké ministerstvo pro energetiku, aby omezilo vývoz z USA, dokud se zásoby nevrátí na normální úroveň. To by mohlo dále zhoršit nedostatek v zahraničí.

Průměrný člověk dříve obvykle nevěnoval příliš pozornost vývoji tržních cen plynu. To není jako u ropy, kde rozhodnutí OPEC téměř okamžitě ovlivní to, kolik zaplatíme u benzinových pump. Letos v zimě ale svět zřejmě zjistí, jak moc globální ekonomika závisí na zemním plynu.

 
 

Čtěte více:

Najít směr na současných trzích není tak těžké, říká expertka BofA. Jaká je její strategie?
27.09.2021 6:04
Americká centrální banka vytvořila podmínky, ve kterých jsou pro inves...
Čeká Evropu tuhá zima? Zamrznutí dodávek ruského plynu se může protáhnout až do listopadu
27.09.2021 10:52
Nejhorší evropská energetická krize za poslední desetiletí by se mohla...
Pavol Mokoš: Signál k dalšímu postupu ČEZu a dividendově zajímavá KB
24.09.2021 16:02
Hlavní německý kontrakt na elektřinu poskočil na 106 EUR za MWh. Znam...
Je už tahle hra u konce?
24.09.2021 17:46
Psát o Evergrande už v současné době může být nošením dříví do lesa, a...
Nevýrazný závěr týdne v USA
24.09.2021 22:12
Dnešní den na trhu v USA začal v červených číslech a došlo tak ke kore...
S Merkelovou odchází i síla CDU/CSU. Německé volby vyhráli sociální demokraté
27.09.2021 8:18
Německé parlamentní volby vyhráli sociální demokraté (SPD) vedení kanc...
Rozbřesk: Vzkaz německého voliče: rudo-zelená koalice nebude
27.09.2021 9:11
Německý volič vyslal v neděli rozporuplný signál: nechal sice zvítězit...

Váš názor
  • Recese bude
    27.09.2021 13:57

    a jako hrom, hysterie o globálním oteplování dosáhla vrcholu a všichni se bojí aby nepřišla normální zima to nevymslíš, pár nýmandů nakonec ekonomiku uplně rozvrátí, že se vrátíme o 30 let zpět
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Recese bude
      27.09.2021 16:35

      Vrcholu nedosáhla ani náhodou. To dosáhne až poté, co většině lidem půjde o kejhák. Až vlivem změny klimatu a devastace přírody přestane být v obchodech jídlo a z kohoutků přestane téci voda. Pak začne ta pravá hysterie.
      czinvestor
      •  
        27.09.2021 17:50

        A kam by voda jako zmizela? Takovou politiku o konci světa myslím razili Aztékové. Proto aby zachránili svět tak každý den pozabíjeli pár lidí. Jednoho dne přišli natvrdlí Španělé a tuhle každodenní záchranou operaci ukončili. Je tomu 500 let a konec světa nenastal.
        HenryFord
  •  
    27.09.2021 13:53

    Je podivné, že v článku není ani ň o Rusku, jako vývozci plynu. :)
    Ullsperger
  • jak to
    27.09.2021 13:51

    je mozny? Neni to tak davno, co v USA prohlasovali, ze je NS2 pro Evropu zbytecnej a rizikovej, a ze nas zvladnou bezpecne zasobovat plynem sami.. no tak to ukazte.
    Ai-kun
    • Re: jak to
      27.09.2021 14:53

      A taky je, když rusáci omezí dodávky tak je nám k h.... Celé to vzniklo tak že rusáci zavřeli kohoutky protože jako dělají údržbu. K tomu norové zrovínka taky začali dělat údržbu a už to jede
      HenryFord
      •  
        27.09.2021 15:04

        O kolik min teda ted Gazprom posila plynu do Evropy nez loni a predloni, nikde sem to nenasel.
        Ai-kun
        •  
          27.09.2021 16:04

          Teta z Gazpromu řekla že bude chybět 20bcm. Což podle podlé předchozích zim může dělat 30-50%
          HenryFord
  • Asi slušný oddíl.
    27.09.2021 13:10

    Zelený mor ještě ani pořádně nezačal a už je tady energetická krize. Když se otepluje tak by měla spotřeba plynu klesat. Divné, divné.
    HenryFord
    • Re: Asi slušný oddíl.
      27.09.2021 16:31

      Energetické krize tu byly vždy a vždy budou. A největší mor jsou ignoranti, kteří budou mlýt o zeleném moru, dokud jim tornádo neodnese dům, pak konečně sklapnou.
      czinvestor
      •  
        27.09.2021 17:45

        Úplně tomu nerozumím. Tornáda odnášely domy ještě předtím než jsme jezdili v autech a topili uhlím. Při katastrofách zemřelo mnohem víc lidí než teď. Jestli dobře pamatuju tak v roce 1616 při bouři v Německu 50-80000 lidí. Je zcela jasné že pokud člověk změnil klima tak k lepšímu.
        HenryFord
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení