Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Štafetu panikáře na bankách přebírá Credit Suisse (až -30 %). Hlavní akcionář rozhodně nedodá nový kapitál

Štafetu panikáře na bankách přebírá Credit Suisse (až -30 %). Hlavní akcionář rozhodně nedodá nový kapitál

15.03.2023 12:10, aktualizováno: 15.3. 18:21
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Evropské bankovní tituly jsou ve středu znovu pod silným tlakem a zdroj se od pádu americké Silicon Valley Bank posouvá k evropskému bankovnímu jménu Credit Suisse. Ta již dříve oznámila, že „zjistila závažné nedostatky ve svých finančních výkazech a kontrolních postupech za poslední dva roky“ a podniká kroky k nápravě. Dnes do tržního vývoje zasáhl hlavní akcionář Saudi National Bank prohlášením, ve kterém jasně vylučuje poskytnutí dalšího kapitálu. Stalo se tak jen krátce poté, co šéf Credit Suisse ujišťoval, že banka nebude žádat o pomoc či záchranu. Večer nicméně požádala švýcarského regulátora o "veřejné vyjádření podpory". Vývoj CDS (u 5Y posun do blízkosti 800 bps, dnes +40 % proti včerejšímu závěru na 549 bps) však směrem svébytného scénáře příliš nehovoří. Obchodování s akciemi Credit Suisse bylo opakovaně pozastaveno a napětí kolem banky dopadalo na evropský bankovní sektor: BNP Paribas až -11 %, Societe Generale -13 %, Erste v Praze až -7 %. Kvůli vysokému propadu bylo pozastavené také například obchodování s akciemi několika italských bank, včetně UniCredit, Finecobank a Monte Dei Paschi.

Ammar Al Chudajrí, šéf Saudi National Bank (SNB), která z pozice nejsilnějšího akcionáře Credit Suisse přišla za poslední tři měsíce o třetinu hodnoty tohoto podílu, v rozhovoru pro Bloomberg TV kategoricky vyloučil, že by bance poskytl nové zdroje. SNB je největší komerční bankou v Saúdské Arábii. „Odpověď zní absolutně ne, z mnoha důvodů včetně regulatorních,“ uvedl v odpovědi na dotaz na možnou finanční injekci. Akcie Credit Suisse v americkém premarketu ztrácely až více jak 29 % pod 1,8 dolaru za akcii, v řádném obchodování postupně hloubku ztráty umazávají. Švýcarský vývoj ukazoval až -30 % pod 1,6 CHF/akcie.

 

Credit Suisse byla minulý týden nucena odložit zveřejnění své výroční zprávy, protože americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) vznesla na poslední chvíli dotazy k výkazům o peněžních tocích za roky 2019 a 2020. Tato jednání byla podle banky uzavřena, banka tvrdí, že její výkazy za roky 2022 a 2021 "věrně zobrazují" její finanční situaci. Účetní společnost PwC nicméně vydala negativní stanovisko k účinnosti vnitřních kontrolních mechanismů skupiny. Banka dodala, že závažné nedostatky se podílely na revizích, které musela před rokem učinit v některých výkazech. Snahy o vyřešení problému si zřejmě vyžádají značné prostředky. I proto trhy tvrdě reagují na náznaky, že banka nové zdroje nezíská a CDS se posouvají do velmi nekomfortní zóny.

Saúdský investor je 9,9% (dle dat Bloomberg 9,88 %) akcionářem banky (tedy těsně u regulatorní hranice, i proto jsou další peníze z této strany obtížně realizovatelné), sám z více jak třetiny vlastněn saúdskoarabským vládním investičním fondem. Ten získal za řádově 1,4 miliardy CHF, ze kterých tržním vývojem o zhruba půl miliardy franků přišel. „Mohu jmenovat pět či šest dalších důvodů, ale regulatorní hranice je hlavním z nich,“ uvedl investor. Z pohledu podílů následují Qatar Investment Authority s 6,8 %, BlackRock s 4,07 %, v TOP10 jsou dále Dodge & Cox, Olayan Group, Norges Bank, Vanguard nebo UBS.

Graf: Akcie Credit Suisse (CHF/akcie)

Šéf banky Ulrich Körner naposledy včera prohlásil, že finanční pozice banky je silná včetně likviditního krytí. „Nikdo není nadšen vývojem tržní ceny akcií, ale konáme to, co konat můžeme a to je zejména realizace našeho plánu,“ prohlásil rovněž pro Bloomberg TV.

Již počátkem února Credit Suisse uvedla, že za za loňský rok prohloubila čistou ztrátu na 7,29 miliardy CHF (177,6 miliardy Kč) z 1,65 miliardy franků předloni. Loňská ztráta byla nejhorší od globální finanční krize z roku 2008.

Credit Suisse bývala symbolem švýcarské spolehlivosti, její pověsti však ublížila řada skandálů. Banka utrpěla obrovské ztráty kvůli bankrotu finanční společnosti Greensill, která podporovala ocelárnu Liberty Steel, a kvůli pádu amerického fondu Archegos. Mezi další skandály patřilo bezprecedentní domácí stíhání týkající se praní špinavých peněz pro zločinecký gang. Banka kompletně obměnila vrcholové vedení a prochází druhým plánem restrukturalizace za několik let.

Banku už od posledního čtvrtletí loňského roku sužuje odliv hotovosti klientů. V posledních třech měsících loňského roku klienti odčerpali více než 110 miliard CHF. Banka s výsledky za celý rok potvrdila, že výběry pokračují nadále, přestože zahájila rozsáhlou kampaň s cílem získat zpět důvěru klientů.

Generální ředitel Ulrich Körner se snaží o komplexní restrukturalizaci s cílem vrátit banku k zisku. Nyní hrozí, že celý proces zhavaruje na situaci, kterou odstartoval širší výprodej ve finančním sektoru v souvislosti s bankrotem americké Silicon Valley Bank (SVB). K té dnes CEO Credit Suisse opakovaně prohlásil, že dění kolem SVB a Credit Suisse nemají nic společného.

I hlavní saúdskoarabský investor přitom opakovaně prohlašoval, že s novým vedením banky Credit Suisse sympatizuje a jeho záměrům a cestám naplnění věří. Podle Chudajrího je SNB spokojena s plánem na ozdravení Credit Suisse a nemyslí si, že by tato banka potřebovala více peněz. "Jsme spokojeni s plánem, s tím transformačním plánem, který předložili. Je to velmi silná banka. Nemyslím si, že budou potřebovat další peníze. Když se podíváte na jejich poměrové ukazatele, tak ty jsou v pořádku. A fungují pod silným regulačním režimem ve Švýcarsku a dalších zemích," prohlásil Chudajrí. Investici označil za oportunistickou, která není časově omezena. Dodal, že SNB investici opustí, až získá odpovídající hodnotu akcií.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Credit Suisse chce od investorů miliardy na řešení krize. Dnes podrobněji oznámila, jak na to
31.10.2022 16:17
Credit Suisse dnes představila podrobnosti svého plánu, jak od investo...
Skandály zkoušená Credit Suisse míří zase dolů. Může to být nejdelší série ztrát za 11 let
28.11.2022 15:35
Akcie problémové švýcarské banky Credit Suisse se dnes propadly o dalš...
Analytik k výsledkům UniCredit: S recesí nikdo nepočítá, rizikové náklady jsou nastavené na optimismus
31.01.2023 14:12
Výsledky (zejména evropských) bank jsou takovým malým inkubátorem tržn...
Po exodu hotovosti varuje Credit Suisse před značnou ztrátou v roce 2023. Akcie reagují poklesem
09.02.2023 10:51
Credit Suisse letos očekává značnou ztrátu. Klienti z účtů této banky ...
Švýcarská banka Credit Suisse zjistila závažné nedostatky ve výkazech
14.03.2023 11:38
Švýcarská banka Credit Suisse zjistila závažné nedostatky ve svých fin...
Euforii střídá další vlna obav, tentokrát se točí kolem Credit Suisse
15.03.2023 11:19
Po včerejším nadšení na akciových trzích sledujeme dnes dopoledne obra...

Váš názor
  • Rozpad amerického kapitalizmu v priamom prenose
    15.03.2023 13:56

    “The U.S. is supposed to be a Capitalist economy, and that’s BREAKING DOWN before our eyes !! There’s been a loss of financial discipline with the government Bailing out (!) depositors in full.” That’s Ken Griffin, founder of hedge-fund titan Citadel, in an interview with the Financial Times, arguing that REGULATOR SHOULD NOT HAVE RESCUED UNINSURED depositors at Silicon Valley Bank. po takomto kroku (plnej záruky na všetky nepoistené vklady v plnej výške !) od Fedu + amer.vlády by som sa vôbec nečudoval, keď mnoho majetných jednotlivcov a firiem z celého sveta začne presúvať svoje peniaze do veľkých amerických bánk - veď ZA VŠETKY VKLADY_SA ZARUČÍ predsa ŠTÁT !! .... (Fed / Min. Fin. USA)... ___ ....a o pár týždňov/mesiacov s obdobným vyhlásením plných ZÁRUK prídu (?!) iné veľké / ľudnaté krajiny: UK, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Brazília, India,.... aby ZABRÁNILI VEĽKÉMU ODLIVU Depozitov a KRACHU svojich domácich Bánk...?
    SFX
  • digi run
    15.03.2023 13:39

    Docela by mne zajímalo, kolik v dnešním digitálním věku odteče z banky v tomhle stavu (-29%) za hodinu peněz. Miliarda CHF?
    Zvonička
    • Re: digi run
      15.03.2023 14:11

      Jsou to všechno jen virtuální čísla, nic nikam neodtéká, stejně jako při ziscích nikomu hned nic nepřiteče. Ale emoce to vzbudí :)
      drewid
  • Rozpad amerického kapiatlizmu v priamom prenose
    15.03.2023 13:26

    “The U.S. is supposed to be a Capitalist economy, and that’s BREAKING DOWN before our eyes !! There’s been a loss of financial discipline with the government bailing out depositors in full.” That’s Ken Griffin, founder of hedge-fund titan Citadel, in an interview with the Financial Times, arguing that REGULAOR SHOULD NOT HAVE RESCUED UNINSURED depositors at Silicon Valley Bank. https://www.marketwatch.com/story/ken-griffin-feds-intervention-in-svb-collapse-shows-u-s-capitalism-is-breaking-down-before-our-eyes-b1a0619b
    SFX
    • Re: Rozpad amerického kapiatlizmu v priamom prenose
      15.03.2023 13:41

      Oprava: Rozpad amerického KAPITALIZMU v priamom prenose po tomto vyjadrení by som sa nečudoval, keby mnoho majetných jednotlivcov a firiem z celého sveta nezačali presúvať svoje peniaze do veľkých amer. bánk - veď ZA VŠETKY VKLADY_SA ZARUČÍ ŠTÁT !! (Fed / Min. Fin. USA) ___ a o chvíľu s obdobným vyhlásením ZÁRUK prídu (?) aj iné veľké ľudnaté krajiny: UK, Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Brazília, Nigéria,.... aby ZABRÁNILI ODLIVUu depozitov a KRACHU svojich domácich Bánk...?
      SFX
      •  
        15.03.2023 16:58

        Nic netrvá věčně. Kdyby zde byl skutečný kapitalismus, trh by se čistil přirozeně a postupně. Takhle byl trh letitě na kapackach centrálních bank a je jen otázkou času, kdy si na kapačky trh vypěstuje rezistenci podobně, jako tělo na opakované užívání antibiotik. Ty se nakonec ukáží jako kontraproduktivní.
        drahota
      • Ale prd velebnosti
        15.03.2023 13:52

        Takových bolševických věrozvěstů už tu bylo ...
        Rajče
  • Čekám na TV experty
    15.03.2023 12:44

    Že se nic neděje, to přejde, evropa je pevnost a Credit Suisse malá a zanedbatelná banka.
    drewid
    • Re: Čekám na TV experty
      15.03.2023 13:51

      Toto máíš odkud? CS je 3 a 4 krát větší než např. Erste bankka !!! To je malá zanedbatelná baka?
      FYI
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university