Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Inflace v eurozóně výrazně zpomalila, nezaměstnanost v EU stagnuje

Inflace v eurozóně výrazně zpomalila, nezaměstnanost v EU stagnuje

30.11.2023 12:03, aktualizováno: 30.11. 15:56
Autor: ČTK

Aktualizováno

Míra inflace v zemích eurozóny v listopadu překvapivě výrazně klesla a dostala se na 2,4 procenta, což je nejnižší hodnota od léta roku 2021. V říjnu činila 2,9 procenta. Ve svém rychlém odhadu to dnes uvedl statistický úřad Eurostat. Meziměsíčně pak ceny klesly o půl procenta a dál se snižují zejména ceny energií.

Meziroční tempo růstu cen výrazně klesá už tři měsíce, což zpochybňuje tvrzení Evropské centrální banky (ECB), že inflace zůstává příliš vysoko. Mezi analytiky tak sílí přesvědčení, že ECB už na jaře začne snižovat základní úrokové sazby. S jejich zvyšováním začala v červenci loňského roku a základní sazbu postupně zvýšila na 4,50 procenta.

Ekonomové s listopadovým poklesem cen počítali, v průměru se ale domnívali, že inflace zmírní pouze na 2,7 procenta. Výraznější zmírnění inflace tak znamená úlevu zejména pro ty domácnosti, které kvůli silnému růstu cen čelí krizi životních nákladů. Před rokem byla inflace v eurozóně nad deseti procenty. V České republice, která ale není členem eurozóny, míra inflace v říjnu vzrostla na 8,5 procenta a patří k nejvyšším v Evropské unii. Předběžná data za listopad nejsou k dispozici. Před rokem činila inflace v Česku 15,1 procenta.

Z hlavních složek, které utvářejí celkovou hodnotu, se nejvíce zvýšily ceny v kategorii potraviny, alkohol a tabák. Meziroční růst u nich činí 6,9 procenta ve srovnání s růstem o 7,4 procenta v říjnu. Meziměsíčně ceny v této kategorii vzrostly o 0,4 procenta. V dominantním sektoru služeb míra inflace polevila na čtyři procenta z říjnové hodnoty 4,6 procenta, meziměsíčně ceny předběžně o 0,9 procenta klesly.

Ceny energií v eurozóně vykázaly v listopadu podle předběžných údajů meziroční pokles o 11,5 procenta ve srovnání s meziročním poklesem o 11,2 procenta v říjnu. Meziměsíčně pak energie zlevnily o 2,2 procenta.

Inflace tak rychle klesá k dvouprocentnímu cíli, který si ECB stanovila jako strop zachování cenové stability. Tvůrci měnové politiky ale varují před přílišným optimismem a upozorňují, že závěrečná fáze boje s inflací bývá nejtěžší. Guvernér italské centrální banky Fabio Panetta se proti postoji ECB zcela nevymezil, ale upozornil na rizika spojená s tím, když úrokové sazby zůstanou vysoko příliš dlouho.

"Doba trvání této fáze bude záviset na vývoji makroekonomických proměnných; mohla by být krátká, jestliže pokračující útlum ekonomické aktivity urychlí pokles inflace," řekl Panetta, který zasedal ve vedení ECB. "Musíme se vyhnout zbytečným škodám na ekonomické aktivitě," citovala jej agentura Reuters.

Investoři stále více ignorují výslovný pokyn prezidentky ECB Christine Lagardeové ohledně stabilních sazeb na několik čtvrtletí. Nyní předpokládají, že ECB příští rok sníží základní sazby celkem o 115 bazických bodů a s prvním snížením téměř napevno počítají do dubna. Hlavním důvodem jejich odlišného názoru je fakt, že projekce ECB nebývají přesné, uvedl Reuters. V posledních letech byla ECB několikrát nucena od svých vlastních doporučení ustoupit.

Ekonomové poukazují na to, že hospodářský růst v eurozóně je slabší, než ECB očekávala, zatímco trh práce se zhoršuje a poptávka po úvěrech vymizela. To vše ukazuje na rychlou dezinflaci, tedy výrazné zmírňování inflace. "A mnohem výraznější dopady zpřísňování měnové politiky se teprve projeví, protože úrokové platby se pořád zvyšují," upozornil ekonom banky ING Bert Colijn. "Trh má tedy pravdu, když na rok 2024 začíná počítat se snížením sazeb. My si myslíme, že toho prvního bychom se mohli dočkat už do léta," dodal.

Míra nezaměstnanosti v EU v říjnu zůstala na šesti procentech

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v říjnu zůstala podle sezonně přepočtených údajů na zářijové hodnotě šest procent. Oznámil to dnes evropský statistický úřad Eurostat. V České republice nezaměstnanost vzrostla na 2,9 ze zářijových 2,7 procenta a je v unii třetí nejnižší po Maltě a Polsku.

V eurozóně míra nezaměstnanosti zůstala proti říjnu rovněž beze změn a je na 6,5 procenta, proti loňskému říjnu je pak o desetinu bodu nižší. Podle odhadů Eurostatu bylo v říjnu v EU bez práce 13,171 milionu lidí, z toho 11,134 milionu v eurozóně. Ve srovnání se zářím se počet nezaměstnaných v EU zvýšil o 71.000 a v eurozóně o 48.000. V porovnání s loňským říjnem se počet nezaměstnaných v EU zvýšil o 27.000, zatímco v eurozóně se o 28.000 lidí snížil.

Zpráva Eurostatu rovněž ukázala, že v Česku se v říjnu snížila míra nezaměstnanosti ve věkové kategorii do 25 let, a to na 7,1 procenta ze zářijových 9,3 procenta. V celé EU míra nezaměstnanosti v této věkové kategorii stoupla na 14,8 ze zářijových 14,7 procenta.

Eurostat ve svých výpočtech vychází z obecně používané standardní definice nezaměstnanosti Mezinárodní organizace práce (ILO). Ta počítá mezi nezaměstnané ty, kteří si v posledních čtyřech týdnech aktivně hledali práci a jsou schopni nastoupit v nejbližších dvou týdnech.

V případě České republiky Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ), které se liší od dat Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v České republice v říjnu klesla na 3,5 procenta, a byla tak o 0,1 procentního bodu nižší než v září a srpnu. ČSÚ vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

 

Čtěte více:

Rozbřesk: Tři scénáře pro dnešní OPEC+. Kam posune kartel cenu ropy?
30.11.2023 9:08
Aliance OPEC+ pod taktovkou Saúdské Arábie a Ruska bude dnes oficiálně...
Microsoft míří do správní rady OpenAI, sněmovna schválila rozpočet na 2024. Evropa nerozhodná
30.11.2023 8:54
Evropské akciové trhy zahájí čtvrteční obchodování smíšeně, zatímco pa...
Rétorika ECB měkne a dostává euro pod tlak. Akcie jsou v růstu opatrné
30.11.2023 11:00
Zatímco ještě nedávno jsme z ECB slýchali hlasy varující, že úrokové ...
Výsledky Salesforce: Akcie stoupají v reakci na úspěšné snižování nákladů
30.11.2023 11:37
Společnost Salesforce (CRM), globální lídr v oblasti CRM softwaru, ozn...

Váš názor
  • a čr v lednu +12%
    30.11.2023 14:28

    tak nějak to vypadá, že by bylo lépe s eurem než z michlovci, bo ti místo snížení sazeb budou muset na jaře ještě přitlačit nebo se z té inflační spirály nevyhrabeme, když se vláda bojí sáhnout na výdaje
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: a čr v lednu +12%
      30.11.2023 14:36

      Fakt, že se vláda bojí sáhnout na výdaje má řešit ČNB?
      kat
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data