Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

18.10.2005 12:15
Autor: 

Slovensko
Výnosová krivka sa pohla smerom hore, keď kopírovala vývoj na benchmarkových trhoch ako aj pohyb devízového kurzu. Počas týždňa (najmä počas turbulencií) prišlo k ďalšiemu vyrovnaniu krivky a rozdiel medzi výnosom s 2-ročnou a 10-ročnou maturitou sa ešte viac znížil. Očakávame, že teraz by sa mal viac zvyšovať dlhý koniec krivky a bude sa postupne stávať strmšou. Diskusia o poklese sadzieb je minulosťou. Naopak rastúca inflácia môže znervózňovať časť trhu. V pondelkovej aukcii ministerstvo predalo 5,3 mld. Sk štátnych dlhopisov s pohyblivým kupónom. Celkový dopyt po ŠD201 splatnom v roku 2009 sa vyšplhal na 12,7 mld. Sk. Je to podobný dopyt ako v aukcii tohto papiera v polovici júla. V prípade, že budú silnieť tlaky na rast úrokových sadzieb, dá sa čakať aj rast dopytu po papieroch s pohyblivou úrokovou sadzbou. Kupón je momentálne zafixovaný na úrovni 3,35 %.

Polsko
Polská výnosová křivka se během minulého týdne posunula nahoru v důsledku technické korekce skoro o 20 bps. Trh otevíral na 4,36 %, 4,75 % a 4,77 % pro 2leté, 5leté a na počátku týdne nic neukazovalo na propad cen. 10leté dluhopisy z počátku v reakci na dobrý výsledek prvního kola prezidentských voleb, jehož vítězem se stal Donald Tusk (Občanská platforma), zpevňovaly své pozice. Prvním znakem oslabení na trhu byl průměrný výsledek středeční aukce desetiletého dluhopisu. Větší korekce pak přišla v průběhu čtvrtka, kdy slabý zlotý spolu s propadem klíčových zahraničních trhů způsobil výrazný nárůst výnosů přibližně o 10 bps po celé délce výnosové křivky. Páteční inflace byla v souladu s očekáváním trhů a neměla na trhy významnější dopad.

V nadcházejícím týdnu čekáme zlepšení nálady trhu v první polovině, kdy věříme, že zveřejněná průmyslová produkce a výrobní ceny budou nižší než očekávají trhy. V následující části týdne bude rozhodující vývoj předvolebních preferencí obou soupeřících kandidátů. Výraznější propad dluhopisů již nečekáme, protože nejnovější průzkumy ukazují na udržení náskoku trhy favorizovaného Donalda Tuska z Občanské platformy před Lechem Kaczynskim z Práva a Spravedlnosti.

Maďarsko
Příznivá inflační data znamenala jen přechodnou úlevu pro trhu dluhopisů. Zejména dlouhý konec výnosové křivky čelil dalšímu výprodeji, který jak ukázalo prohlášení MNB, překvapivě podpořila i centrální banka. Ta údajně již rozprodala všechny veřejně obchodovatelné dluhopisy nakoupené při obraně forintu v listopadu 2003. Od září banka denně prodávala dluhopisy v sumách menších než 2 mld. HUF. Připomeňme, že MNB celkem disponovala obchodovatelnými dluhopisy v hodnotě 40 mld. HUF. Podle MNB bylo cílem prodeje snížit likviditu na trhu, která se mimo jiné projevovala tím, že rostl objem depozit uložených u MNB, který od ledna 2004 výrazně narostl. O tom jakým směrem se vydají výnosy příští týden bude opět rozhodovat dění na trzích dluhopisů ve vyspělých zemích. To platí zejména pro střední a dlouhý segment výnosové křivky, který je v posledních dnech velmi volatilní. Co se pak týká krátkého konce – zde by mělo dojít k určité stabilizaci, neboť počítáme s tím, že se bankovní rada MNB v podmínkách výrazného nárůstu averze vůči riziku, neodváží příští pondělí měnit svoji základní úrokovou sazbu.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.09.2024
22:14Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
22:01Wall Street lehce v záporu  
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data