Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Náklady transformace: není miliarda jako miliarda

Náklady transformace: není miliarda jako miliarda

30.08.2005 12:35

Ministerstvo financí si dalo tu práci, že spočítalo „náklady na transformaci české ekonomiky“ v 90.letech minulého století. Metodologicky velmi pochybným postupem došlo k pozoruhodně přesnému výsledku 577,5 miliard korun. Rozhodující položkou má být 370 miliard za sanaci všech možných českých bank, dalších 137 miliard měly stát pokusy o záchranu průmyslových podniků. Takto ale ministerstvo sčítá hrušky s jablky a ještě navíc výsledek vydává za švestky.

První (a zásadní) chybou je fakt, že ministerstvo nijak nereflektuje, že různé výdaje stát vyplácel v různých letech a že miliarda v roce 1992 je něco jiného než miliarda v roce 2004. Je to podobné, jako když říkáme, že Temelín stál 100 miliard a přitom jde o pouhopouhý nominální součet výdajů za mnoho let. Jedině korektní by bylo převést všechny částky na společný základ, tj. ceny jakéhokoliv roku. Pokud by, například, základem měl být rok 2004, odhad nákladů by se mohl zvýšit nejméně o jednu třetinu.

Za druhé, „náklady sanace bank“ měly úplně stejné kořeny jako výdaje na „restrukturalizace“ průmyslových podniků. V obou případech šlo, ve velké většině, o pokusy nezkušených politiků a bankéřů zachraňovat nezachranitelné, tj. post-socialistické giganty typu ČKD či plzeňské Škodovky. Jednou se na to používaly peníze přímo z rozpočtu, častější ale bylo zavolat spřátelenému „bankéři“, který rychle pochopil a pár miliard Poldovce půjčil.

Za třetí, často zapomínané pravidlo praví: „money is fungible“. To znamená, že nelze rozdělovat peníze v ekonomice na balíčky a tvrdit, že tento balíček je cenou za transformaci a tento ne. Byly „cenou za transformaci“ výdaje na dávky v nezaměstnanosti a na předčasné důchody? A pokud by nešly shora zmíněné miliardy do Poldovek a jiných průmyslových podniků, o kolik by se zvýšily sociální výdaje? Je „cenou za transformaci“ skrytý implicitní dluh našeho důchodového systému, na který jsme si zadělali v 90.letech?

Jinými slovy, že „transformace něco stála“ není důležité, důležité je, jestli jsme volili ty nejefektivnější cesty, jak transformaci udělat co nejefektivněji a nejrychleji. Na tuto otázku nám ale jakýkoliv přehled ministerstva financí odpověď dát nemůže.

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance. (autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • A kdo za to vse muze? Socani vseho druhu!
    30.08.2005 18:42

    Vazeni pratele, za to vse muze stupidni pokus socialne retardovanych politiku a hlavne dementnich a geneticky degenerovanych lidi komunistickeho vyznani, kteri tuto skodu na nasem narode nejen za dlouha desetileti napachali, ale bohuzel, stale a az dosud pachaji! Ano, pokus komunismu stal tuto zemi tolik penez. Rusko stal jeste vice. Celou vychodni Evropu stal zivoty a zivotni standard, o kterem se mnoha lidem ani nezda. A daleko horsi skody v teto souvislosti komuniste a socani napachali nejen v nasich kapsach, ale predevsim na moralce spolecnosti, ve ktere kradez az dosud se povazuje jako uspech a lez jako projev sily. Jinak by se nejaky buldozer nemohl v zivote dostat k moci a dosud existovat regulovany najem na ochranu par preferovanych nenazranych lumpu a zejmena nejaky syn bachare by nemohl nikdy volat v zemi po spravedlnosti a socialni spravedlnosti. Je to tragedie a zustane to pouze na financnim trhu temto podvodum dat skutecnou hodnotu a pravdive pojmenovat skutecne dluzniky naroda. Zastanci a podporovatele CSSD a KSCM by meli do smrti vsem nasim lidem platit a ne se dale opakovanym prikradanim na druhych obohacovat o politickou moc a nadstandardni zivotni uroven. Treba s nimi jednat jako s NSDAP a fasisty po 2. Svet. valce. Hodne stesti vsem dosud mentalne zdravim lidem pri vyberu v pristich volbach do parlamentu!!!
    Czech National Debt Trader from USA...
    • Dodatek
      06.09.2005 19:16

      Lojzíku, z toho seznamu stran ti nějakým záhadným způsobem vypadla ODS a KDU-ČSL!
      Franta
    • re
      31.08.2005 10:48

      hodně ostrý příspěvek, ale v zásadě souhlasim. Politická a ekonomická kultura je tu často stále příšerná. Ale příští volby do parlamentu nic nezachrání. Politici přes všechny strany mají určité věci společné a neochota k nepopulárním činům je samozřejmě jednou z nich. Tudíž náklady jakékoli přeměny (jakkoli jsou špatně vyčíslitelné) porostou do nejkrajnějších mezí, než ke změně budou tlačit okolnosti. Viz. reforma důchodového systému, viz. reforma veřejných financí, apod. Je to tedy stát, co zvyšuje náklady transformace. Že se to stát poté snaží vyčíslit a započítá tam výdaje, za které jakoby "nemohl", to je logický sebeobranný krok úřadů. Co naděláme ... aspoň na to upozorňovat:)
      Vašek
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data