Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

ČSÚ: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v prosinci roste

28.12.2004 9:31
Autor: 

Následuje tisková zpráva ČSÚ:
Saldo souhrnného indikátoru důvěry v prosinci 2004 oproti předchozímu měsíci vzrostlo, což bylo způsobeno jak růstem salda podnikatelského indikátoru důvěry, zejména ve stavebnictví, tak salda indikátoru důvěry spotřebitelů. V meziročním srovnání byl podnikatelský indikátor důvěry o 6 bodů vyšší, spotřebitelský indikátor důvěry o 14 bodů a souhrnný indikátor důvěry o 7 bodů vyšší než v prosinci 2003.

V průmyslu (940 respondentů) hodnotilo v prosinci 47 % respondentů svou ekonomickou situaci jako dobrou, 50 % jako uspokojivou a 3 % jako špatnou, což je lepší výsledek než v listopadu. Po sezónním očištění se hodnocení celkové poptávky (knihy zakázek) po produkci podniku v současnosti oproti hodnocení v listopadu zlepšilo (růst salda o 1 bod). Hodnocení současné zahraniční poptávky se zlepšilo také (růst salda o 2 body). Stav zásob hotových výrobků se podle mínění respondentů nezměnil.

Respondenti očekávají pro příští tři měsíce zpomalení výrobní činnosti (snížení salda o 5 bodů) a zlepšení zaměstnanosti (růst salda o 4 body). Pro příštích šest měsíců respondenti uvažují se zhoršením své ekonomické situace. Všechny údaje jsou uvedeny po sezónním očištění. Celkově se indikátor důvěry v průmyslu oproti předchozímu měsíci o 1 bod snížil. V meziročním srovnání je o 6 bodů vyšší než v prosinci 2003 a dlouhodobě stále dosahuje vysoké úrovně. Podruhé v letošním roce bylo uskutečněno šetření o investiční činnosti. Z tohoto průzkumu vyplývá, že pro rok 2005 počítají respondenti ve zpracovatelském průmyslu s růstem investic (o 10 %). Hlavními faktory, které ovlivňují investiční rozhodnutí respondentů jsou poptávka a finanční zdroje. Směry investování jsou jak obnova, tak rozšíření kapacit včetně výstavby nových. Ve stavebních podnicích (546 respondentů) zůstává hodnocení ekonomické situace v prosinci stále stejně příznivé jako v listopadu (sezónně očištěno). Hodnocení současné celkové poptávky (knihy zakázek) po produkci podniku se zvýšilo (růst salda o 12 bodů). Pro příští tři měsíce očekávají respondenti růst stavební činnosti (zvýšení salda o 8 bodů) při zvýšení zaměstnanosti (růst salda o 3 body), vše po sezónním očištění. Celkově se indikátor důvěry ve stavebnictví oproti minulému měsíci zvýšil o 7 bodů. Ve srovnání s prosincem 2003 je o 9 bodů vyšší.

Z respondentů z odvětví obchodu (314 respondentů) hodnotilo v prosinci ekonomickou situaci svého podniku 49 % jako dobrou, 48 % jako odpovídající sezóně a 3 % jako špatnou, což v meziměsíčním srovnání znamená neměnnost. Celkově se stav zásob v obchodě zvýšil (po sezónním očištění). Neměnnost ve vývoji cen očekává 78 % respondentů, 7 % očekává růst a 15 % pokles. Pro příštích šest měsíců očekává zlepšení ekonomické situace 41 % (v listopadu 39 %) respondentů, 57 % respondentů očekává neměnnost (v listopadu 58 %) a 2 % pokles (v listopadu 3 %). Celkový indikátor důvěry v obchodě se oproti listopadu snížil o 2 body, ale je o 2 body vyšší než v prosinci 2003.

Ve vybraných odvětvích služeb (736 respondentů) hodnotilo svoji současnou ekonomickou situaci v prosinci 59 % respondentů jako dobrou, 40 % respondentů ji hodnotí jako odpovídající sezóně a 1 % jako špatnou, což je mírně horší hodnocení než v listopadu. Růst poptávky (knihy zakázek) očekává 28 % respondentů, neměnný vývoj 63 % respondentů a 9 % pokles, což je horší očekávání než v listopadu. Neměnnost ve vývoji cen očekává 85 % respondentů, růst 14 % respondentů a 1 % pokles. Pokles počtu zaměstnanců očekává 29 % respondentů, neměnnost 60 % a růst 11 % respondentů. Celkový indikátor důvěry ve vybraných odvětvích služeb poklesl. V meziročním srovnání je o 3 body vyšší než v prosinci 2003.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data