Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

23.11.2004 11:30
Autor: 

Slovensko:
Dlhopisový trh nasledoval korunu. S jej posilnením prišiel aj pokles úrokových sadzieb. Výnosová krivka pomerne prudko klesla dole. Podporili ju aj rastúce špekulácie o ďalšom znižovaní úrokových sadzieb. Štátne dlhopisy nakupovali najmä zahraničné banky, prakticky všetky splatnosti.

Výnosy dvojročných štátnych bondov poklesli asi o 15 bázických bodov, desaťročných približne o 17 bázických bodov. Najkratší koniec krivky (vrátane FRA sadzieb) išiel dolu až o 20-30 bps. Podľa kotácií na derivátovom trhu (FRA) sa momentálne medzi obchodníkmi čaká pokles sadzieb NBS v rozpätí 25 až 50 bps do konca tohto roku. Lodnýnske banky sa pravdepodobne snažia zatlačiť prostredníctvom kurzu NBS k ďalšej redukcii úrokových sadzieb. Ak budú pokračovať, je možné že sa im to do piatkového pravidelného zasadnutia Bankovej rady podarí.

Polsko:
Výnosy polských dluhopisů se v pondělí minulý týden významně zvýšily po zveřejnění čerstvých inflačních dat. Po zbytek týdne potom výnosy postupně klesaly. Trh v pondělí otevíral na hodnotách 6,77%, 6,67% a 6,40% pro dvou, pěti a desetiletý dluhopis. Zveřejněná říjnová inflační data byla výrazně nad tržními odhady a proto došlo k růstu výnosů. V úterý došlo k mírnému poklesu dluhopisů, když ministr Hausner prohlásil, že by dočasný růst spotřebitelských cen neměl mít vliv na rozhodování výboru pro měnovou politiku. Úterní prohlášení ministra financí Gronického o možném vstupu do eurozóny v roce 2009 mělo podobný efekt. Největší vliv na cenový vývoj měla středeční aukce pětiletých dluhopisů v objemu 3 mld. PLN. Poptávka dosáhla 10,1 mld. PLN, průměrný výnos činil 6,83%. Při dodatečné aukci (0,6 mld. PLN) přesáhla poptávka nabídku desetinásobně.

Ve středu zveřejněná informace o překvapivě mírném růstu mezd mírně zvedla ceny dluhopisů. Ve čtvrtek došlo na trhu kvůli korekci na maďarském dluhopisovém trhu k mírnému výprodeji, jehož výsledkem byl mírný růst výnosů. V pátek výnosy mírně poklesly, když ekonomický poradce prezidenta W. Orlowski prohlásil, že existuje jen nízká pravděpodobnost, že by na nadcházejícím zasedání MPC došlo k růstu sazeb. Slabá data o průmyslové produkci trh nepřekvapila, trh tak v pátek uzavíral na hodnotách 6,71%, 6,75% a 6,46% pro dvou, pěti a desetiletý dluhopis.

Maďarsko:
Po vynikajícím začátku se maďarské dluhopisy minulý týden vydaly stejnou cestou jako forint a začaly oslabovat. Během posledních dvou seancí v minulém týdnu nicméně trh výrazně ubral ze svých optimistických očekávání ohledně míry redukce základní úrokové sazby na pondělním zasedání bankovní rady MNB. Až do středy totiž trh výrazně spekuloval na to, že MNB sníží sazby o 75-100 bazických bodů. Oslabení forintu, které posunulo krátký konec výnosové křivky vzhůru (výnosy vzrostly od středy do pátku o 15-20 bodů), však reprezentovalo korekci v očekáváních trhu ve prospěch jen 50 bodového snížení základní úrokové sazby.

Pondělní komentář prezidenta MNB Jaraie, který uvedl, že vidí další prostor pro pokles úrokových sazeb znamená jednoznačnou podporu pro domácí trh dluhopisů. Pokud tedy trh nezasáhnout negativní zprávy přicházející z trhů dluhopisů ve vyspělých zemích, resp. domácí politiky, je pravděpodobné, že býčí nálada na trhu bude pokračovat. Ceny dluhopisů se tak mohou vrátit na úrovně z minulého týdne, zvláště dopadne-li dobře čtvrteční aukce pěti a desetiletého vládního dluhopisu.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta
9:26Banka BBVA nabídla více než 12 miliard eur akcionářům konkurenční Sabadell
9:11Rozbřesk: Švédsko poslalo sazby včera dolů, Velká Británie a Polsko je dnes podrží. Koruna zatvrzele u 25,00 k euru
9:00UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: KID Sdělení klíčových informací
8:59Start trhů bude nevýrazný, Philip Morris ČR bez nároku na dividendu, BlackRock posílil v Monetě, známe výsledky ARM či AIRBNB  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university