Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Koruna měla úspěšný týden - spekulace na příliv privatizačního kapitálu ji posílila 2leté maximum k euru

Koruna měla úspěšný týden - spekulace na příliv privatizačního kapitálu ji posílila 2leté maximum k euru

19.11.2004 18:02
Autor: 

Tento týden byl ve znamení rostoucího spekulativního zájmu o českou měnu, která zdolávala jeden rekord za druhým. Po krátkém překonání 31,00 se koruna v závěru týdne ustálila na 2letém maximu 31,08 Kč/EUR. K dolaru je česká měna nejsilnější ve své relativně krátké historii, když zavírá na 23,81 Kč/USD s denním maximem na 23,74. Americký dolar dnes zatím na nové minimum nepropadl, avšak pohybuje se (1,3056) těsně u něj.

Zájem zahraničních investorů jakoby odstartoval pondělní komentář centrální bankéřky Erbenové, která otevřeně připustila, že privatizace Telecomu přes veřejné trhy může způsobit apreciaci koruny. Do té doby trh sice s přílivem privatizačního kapitálu počítal, jaksi si ale neuvědomoval, že prostředky nemusí jít nutně přes účty ČNB, jak tomu bylo v minulosti. Do ústraní je přitom zatlačen pro korunu nepříliš pozitivní očekávaný vývoj úrokových sazeb v ČR.

Rozhodnutí o způsobu prodeje státního podílu v Českém Telecomu se odsouvá až na prosinec – atmosféra na korunovém trhu tak bude asi v příštích dnech velmi nervózní. Za takto silným růstem měny (za týden posílila o 40 haléřů k euru) nestojí ekonomické fundamenty, a proto je zřejmé, jak by to s korunou dopadlo, pokud vláda rozhodne o privatizaci přímou metodou. V takovém případě bychom očekávali návrat minimálně na 31,35 Kč/EUR.

Volatilita na devizovém trhu se výrazně zvýšila, což znemožňuje relevantní krátkodobou předpověď, kterou nelze opřít o ekonomické modely „vnitřní“ hodnoty koruny. Ve čtvrtek 25. listopadu ČNB rozhodne o úrokových sazbách, navzdory letnímu optimismu však nyní nemůžeme očekávat jejich růst. Koruna zůstane pod vlivem spekulací, investoři budou rovněž sledovat eurodolarový trh a měny v okolních zemích. Slovenská koruna je rekordně silná, stejně zlotý (18měsíční maximum k euru), forint ale slábne. Dnes koruna česká narazila na silnější rezistenci na úrovni 30,95-31,00 Kč/EUR.

Americký dolar dnes po čtvrtečním korektivním posílení spojeném s vybíráním zisků znovu oslaboval. Vinu na tomto vývoji bezpochyby nese i komentář šéfa Fedu Alana Greenspana. Greenspan totiž nebývale ostře kritizoval narůstající schodek americké obchodní bilance a upozornil na fakt, že jej nelze donekonečna financovat přílivem investičního kapitálu. Greenspan sice otevřeně o dolaru nemluvil, ale jinak řekl, že alternativní způsoby redukce schodků běžného účtu – tj. zvýšení domácích úspor (snížení domácích investic) nebo vyvolání recese s následným ochlazením spotřeby (např. vysokými úroky) – jsou bolestné. Další komentáře by mohl přinést víkendový berlínský summit zemí G20.

Ministr financí USA Snow v tomto týdnu sice zopakoval, že administrativa prezidenty Bushe se stále řídí „politikou silného dolaru“, na druhou stranu ale také apeloval na stanovení kurzové úrovně na volném trhu. Tím asi signalizoval, že USA budou proti intervencím jiných států (Japonska), které budou chtít posílit dolar. Investiční banka Lehman Brother dnes zhoršila své prognózy vývoje dolaru, v horizontu 12 měsíců očekává dokonce pád na 1,40 USD/EUR.

V příštím týdnu bude eurodolarový trh pravděpodobně hledat směr, vyloučit nelze další poklesy ke všem měnám. Ekonomické zprávy nyní hrají sekundární roli, důležitý je sentiment. Historickým minimem k euru zůstává kurz 1,3074 USD/EUR, další propad by se mohl zastavit až na 1,3163 USD/EUR.

Radim Krejčí, Patria Online


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
16:00Klesající sazby a ceny komodit
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m