Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Předlužené hedge-fondy a "carry-trade" ... je se čeho bát?

28.05.2004 14:24
Autor: 

S tím, jak se americká centrální banka FED pomalu připravuje na zvyšování úrokových sazeb, začíná si značná část laické (ale i odborné) veřejnosti klást otázku - jak se v tomto prostředí zachovají hedge-fondy? Od doby, kdy miliardář George Soros a jím řízené fondy ponížily slovutnou Bank of England v její obraně britské libry, se hedge fondy dostaly do pozice, kdy je jim (možná oprávněně) přisuzována až mýtická schopnost hýbat trhem. V roce 1998 - v situaci, kdy fond Long Term Capital Mgmt. balancoval na hraně kolapsu - se dokonce hlavní banky nechaly newyorským Fedem přemluvit a s trochou skřípění zubů fond jakž takž zachránily.

V současné době rozhodně obavy o to, že některý z hlavních hedge-fondů bude chycen "s kalhotami dole" v okamžiku rostoucích úrokových sazeb, nejsou ani zdaleka tak palčivé, jak tomu bylo v roce 1998. Zejména proto, že dopady skandálu okolo fondu LTCM vytlačily mnoho menších fondů z trhu. Ty, které zůstaly, jsou v mnoha případech o dost "komornější" než před šesti lety. Zavedení jednotné evropské měny euro také odbouralo velkou část měnové arbitráže v rámci eurozóny - živné půdy mnoha hedge-fondů.

Jedna věc ale vrásky na čele mnoha investorům přidělává - valná většina peněz, které hedge-fondy zainvestovaly, je vypůjčená. Otázkou tedy zůstává, co se stane v situaci kdy FED opravdu reálně přistoupí ke zvýšení sazeb a výhoda - plynoucí z možnosti půjčit si hodně levně a investovat s potenciálně vyšším výnosem kdekoliv na světě - se začne pomalu rozpouštět. Tato strategie - známá také jako tzv. carry-trade - je nepochybně hybatelem exploze zájmu o akcie a dluhopisy rozvíjejících se trhů v posledních 2-3 letech.

To, jakým způsobem budou tyto pozice dříve či později rozvazovány, působí hlavní obavy. Hedge fondy - zejména tzv. macro-fondy investující na základě vývoje mnoha makroekonomických ukazatelů - byly totiž v poslední době hlavními hráči jak na trhu Treasuries, tak na mnohem méně likvidních trzích, jako jsou trhy konvertibilních dluhopisů nebo trhy s bondy klasifikovanými jako "junk". Skutečná zkouška ohněm však může přijít v okamžiku, kdy "prime brokers" - banky zajišťující hedge-fondům jejich financování, obchodování a velkou část operativy - utáhnou kohoutek v okamžiku prvních obtíží. Další komplikací je fakt, že mnohé banky si vytvořily jistou formu interních kvazi hedge-fondů - pozice v rámci dealingu, s přístupem k bankovnímu kapitálu, vlastními limity a obsluhované nejlepšími obchodníky. Pokud by se externí hedge-fondy dostaly do potíží, je asi velmi pravděpodobné očekávat, že banky je velmi rychle odříznou od kapitálu a začnou jako první zachraňovat své vlastní zájmy.

Vzhledem k tomu, že hedge-fondy spadají pod mnohem laxnější formu (pokud pod vůbec nějakou formu) kontroly než ostatní instrumenty kolektivního investování, vždy je otázkou odhadu, jak velké toto odvětví vlastně je. Podle jednoho takového odhadu - publikovaného investiční bankou Morgan Stanley - je celkový objem aktiv v těchto fondech na cca 725-750 miliardách dolarů. Pro porovnání, v roce 1997 to bylo podle odhadů Mezinárodního měnového fondu 300 miliard. Pokud však vezmeme v úvahu i úvěry a půjčky, jichž hedge-fondy notně využívají, dostáváme se na 1,5-2 biliony dolarů (při vstupních předpokladech, že 75 % hedge-fondů užívá vypůjčené prostředky a poměr vlastních vůči cizím penězům je cca 1:2). Jenom segment "emerging-markets hedge-funds" narostl v roce 2003 do objemu více jak 40 miliard dolarů.

Možná by se s nimi přeci jenom mělo počítat...

Petr Žabža, Patria Direct

Zdroj: Bloomberg LP, Dow Jones


Váš názor
  • Zvýšení sazeb
    31.05.2004 11:52

    Problém by bylo nečekané zvýšení sazeb, nebo nečekaně vysoké. Pokud to ale všichni čekají, což tak předpokládám bude, tak se podle toho zařídily a nebude to pro ně žádný šok. Pokud by se podle toho nezařídili, tak to nebudou hedge fondy ale amatéři!
    Invst
Aktuální komentáře
28.03.2024
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
    9:00CZ - HDP, q/q
    12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
    13:30USA - HDP, q/q a
    13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
    14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
    15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university