Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Forbes: Komodity připomínají

Forbes: Komodity připomínají "tulipánovou mánii" ... náměty k diskusi

25.05.2004 13:37
Autor: 

Včerejší internetová edice magazínu Forbes přinesla pod názvem "Commodity bubble" článek a názory Lisy W. Hess - správce majetku a "money-managera" z New Yorku. Že jste o ní nikdy neslyšeli ? - Ani já ne, pro zájemce tedy uvádím alespoň její webovou stránku: www.forbes.com/hess a požádám, aby níže uvedené věty sloužily zejména jako oživení relativně nudného úterního odpoledne.

Celý článek začíná přiznáním, že před několika týdny navštívila L. Hess Argentinu ve snaze a se záměrem koupit si farmu produkující sojové boby. Sója za 2 roky posílila o 130 % a nyní se pohybuje na 9,67 USD za bušl, argentinské peso ve stejném období oslabilo z parity k dolaru na tři peso/USD. Během poklidného oběda se člověk, z něhož měla tato dáma zájem vymámit informace o vhodných farmách na prodej, přiznal, že "jediným výsledkem celé té čínské poptávky po sóje je situace, kdy on a jemu podobní odvádí krávy na méně kvalitní pastvu a na dobré půdě pěstuje sóju". Jinými slovy - všichni jsou "long" na Čínu a její hospodářské oživení.

Jedna z lekcí, kterou si investoři odnesli z propadu Ruska a Asie v roce 1998 byla, že velká většina objektivně chytrých a zkušených lidí přijde obvykle s tou samou chytrou a výnosnou myšlenkou v tu samou chvíli. Objektivě vzato - trh s komoditami této definici nyní poměrně přesně odpovídá. Hedge fondy, bankovní makléři obchodující na vlastní účty bank, indonéské měděné doly a argentinští farmáři - ti všichni (a mnozí další) jsou "dlouzí" v Číně.

Jak k tomu došlo ? Za jednoho z prvních viníků bývá obvykle označován americký FED - tím, že dlouhodobě udržuje úrokové sazby na "krizové" úrovni, vytvořil v ekonomice několik hrozivých disbalancí. Ve snaze udržet spotřebitelskou poptávku na výši uměle dotuje firmy jako Ford, General Motors, Fannie Mae a Freddie Mac. Nechtěným produktem je exploze cen ještě nedávno zcela opomíjených komodit.

Tím, že FED udržuje sazby tam, kde jsou, tlačí spekulativní kapitál kromě jiného také do segmentu komodit. Přemíra poptávky vyhnala ceny hodně hodně vysoko. Dříve spíše než později půjdou sazby v USA vzhůru a ceny komodit - velmi pravděpodobobně - dolů (na tomto místě si dovolím nesouhlasit).

Jaká je "mechanika" celého tohoto boomu ? Neuspokojená a neuspokojitelná poptávka po komoditách z Číny, rostoucí o 8 % (nebo 9 % a nebo 10 % - vyberte si co chcete, nikdo to stejně přesně nezměří) vyvolala nabídkový šok v rámci mnoha skupin komodit. Pokud vezmeme - čistě z ilustrativních důvodů - leden 2003 jako počátek, měď je o 95 % výše (1,35 USD za libru), uhlí je +90 % na 52,20 USD za metrickou tunu, sója poskočila o 91 %. Nejenom to - náklady na přepravu rostou také a tlačí celkové náklady ještě výše. Důvod ? - lodě přepravující suroviny jedou jednu cestu (Čína - dodavatel surovin) v zásadě prázdné.

Velmi dobrá březnová data o nezaměstnanosti ve Spojených státech připravila velmi pravděpodobně jeviště pro hru s názvem "kdy, když ne teď" a trhy si spočetly, že FED se bude muset dříve či později ke zvyšování sazeb odhodlat. Na konci dubna Alan Greenspan americkému Kongresu oznámil, že "deflace již není problémem". V mezidobí čínská centrální banka své sazby zvýšila dvakrát - 24. března a 12. dubna. Vyšší úrokové sazby v USA přinesou trhům dva vzkazy: a) americká ekonomika je na expanzivní dráze, b) kapitál se přesune do regionů resp. instrumentů, jež vykazují menší míru "přehřátí". Vyšší sazby v Číně povedou - snad - k ochlazení lokální ekonomiky a zpomalení poptávky po komoditách. Jejich ceny se tak - opět pravděpodobně - posunou níže.

Jak jsem řekl v úvodu, berme názory L. Hess jako zpestření úterního odpoledne. Je asi nabíledni, že komodity budou dříve či později své absurdní ceny krátkodobě korigovat - na rozdíl od L. Wess jsem však názoru, že v dnešním světě levných a natisknutelných peněz představují poměrně bezpečnou formu uchování hodnoty. Kdyby pro nic jiného tak proto, že jejich množství je omezemé a kdejaká centrální banka si je nemůže natisknout podle libosti.

(zdroj: http://www.forbes.com/home/free_forbes/2004/0524/205.html)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university