Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Černý mrak se stává černějším...

Černý mrak se stává černějším...

07.05.2004 13:15
Autor: 

Během včerejška dostaly globální trhy zase jednu pořádnou infuzi strachu. Je asi zbytečné snažit se určit, který z následujících faktorů byl ten dominantní - americký ekonomický růst (jako kdyby měl být růst zdrojem strachu), růst úrokových sazeb (výnos na státních dluhopisech Treasury je na dvouletých maximech), obavy z růstu úrokových sazeb, růst ceny ropy - ten poslední ale jistě stojí za zmínku. Minimálně ve smyslu četnosti debaty o tomto fenoménu ve finančních (a nejenom finančních) médiích, nemluvě o konkrétním dopadu na každodenní život.

Jak si dovolil na serveru CBC Marketwatch pronést, v nezvykle otevřeném tónu, ekonom Paul Erdman - "blížící se ropná krize svým dopadem a šíří zastíní rok 1973". Můžeme si o tom myslet cokoliv, minimálně to však stojí za pozornost. Tato myšlenka je v tuto chvíli sice zcela nedoložitelná a nelze ji ani statisticky kvantifikovat, není však úplně z "jiného světa". P. Erdman dodává - "V tomto okamžiku jsme konfrontováni se třemi potenciálně velmi ničivými faktory, které - pokud se dále prohloubí - dopadnou na ropný trh velmi silně."

* Rostoucí geopolitická nestabilita v regionu středního východu, která se nyní rozšiřuje mimo Irák také např. do Saúdské Arábie - největšího producenta a exportéra ropy na světě.

* Exponenciální růst poptávky po energiích a surovinách, zejména ropě a jejích derivátech, tažený oživením japonské a americké ekonomiky a nečekaným hospodářským růstem v Číně (která sama a sobě nahradila Japonsko jako největší "konzument" ropy).

* Strukturální zhoršení světových zásob ropy. V tomto okamžiku je zcela evidentní, že se blížíme k vrcholu těžby na známých ropných ložiscích (který se mezi experty na tuto oblast nazývá Hubbertův vrchol) - ten má bohužel sílu obrátit cyklickou poptávkovo-nabídkovou krizi ropného trhu do strukturální ropné krize nepředstavitelných rozměrů.

První bod je sice subjektivní, zcela jistě ale obhajitelný. Po zabití několika pracovníků firmy ABB v Saúdské Arábii doporučil americký velvyslanec všem americkým občanům neprodleně opustit zemi. Včera se sabotéři pokusili zničit část ropovodu spojující jižní ropná pole v Iráku a Sýrii. Podle admirála Davida Nicholse došlo k podobným útokům od invaze do Iráku již více než 75krát.

Druhý bod není něčím, o čem by bylo možno polemizovat. Ani krátkodobé snahy "ochladit" Čínu a její spotřebu jistě nezmění dlouhodobý obraz. Bod 3 je sice diskutabilní, dříve či později však dojdeme do bodu, kdy budeme muset akceptovat, co cena ropy dělá. Včerejší flirt s hranicí 40 dolarů za barel se jistě bude opakovat. Jak vyplývá z analýzy IEA - "Současné podmínky na trhu jsou všechno jenom ne stabilní - částečně díky geopolitickým problémům, jistě ale také díky nízkým produkčním možnostem". Na téma hypotetického růstu dluhodobé průměrné ceny ropy z 25 dolarů na 35 dolarů - "Země eurozóny, jež jsou na dovozu ropy vysoce závislé, v krátkém období utrpí nejvíce - jejich HDP v roce 2004 spadne o půl procenta zatímco inflace o 0,5 pp vzroste. Spojené státy na tom budou o něco lépe - jejich HDP poklesne jen o 0,3 %, především díky domácím možnostem těžby. HDP Japonska oslabí o 0,4 % - zde je skoro 100% závislost na dovezené ropě kompenzována relativně nízkou energetickou náročností".

Petr Žabža, Patria Direct

(Zdroj: Tim Price, Ansbacher Wealth, CBC Marketwatch)


Váš názor
  • Je to tak, nebo přesně naopak
    07.05.2004 16:24

    Čína na pokraji zhroucení (vstup do WTO zvýšil vnitřní tlaky mezi venkovem který likvidují dovozy zemědělských produktů a "zónami", přidejme národnostní konflikty a máme bezva třaskavou směs). Americké pracanty nahradí v Saudské Arábii Indové, Pákistánci, Indonézané... vládnoucí tajtrlíčci se naopak o něco více otevřou americkému kapitálu. Máme před sebou možná rok, kdy se ještě nechají ceny ropy šponovat, zatím se ale šíleným tempem budují nové zdroje Ruskem počínaje a Libyí nekonče. Staví se na úvěr a kalkuluje se s cenou 20 USD/barel. Stačí krátkodobé prolomení 20i dolarové hranice a ropa spadne možná i na 10 dolarů. Stejně je zábavné, jak mudrlanti ve chvílích, kdy je barel á 12 očekávají propad, a když se přiblíží 30i "bojí se" dalšího růstu. Prodávat levně, nakupovat draze, zajímavá strategie.
    Kozina+
    • Re
      10.05.2004 10:33

      3 x LOL !!! Jim Cramer revival aneb nakupujte nakupujte, ale hlavne od nas.
      Skeeter
Aktuální komentáře
20.09.2024
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:34Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    JP - Základní O/N úroková sazba