Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Otmar Issing kritizuje FED za přehlížení "cenových bublin" při tvorbě měnové politiky

08.03.2004 13:31
Autor: 

18. února letošního roku se ve vydání deníku The Wall Street Journal objevil dopis hlavního ekonoma Evropské centrální banky Otmara Issinga, který v něm nepřímo kritizuje americký Fed za to, že ignoruje cenové úrovně jednotlivých skupin aktiv při stanovování své měnové politiky. Podle jeho názoru existuje široce přijímaný konsenzus, že centrální banky dbají o cenovou stabilitu a udržení inflace na nízké úrovni. Ceny aktiv jako akcie nebo nemovitosti nejsou do této kalkulace zahrnovány - a většinu času to není problémem. Podle O. Issinga je však otázkou, zda stačí v dobách relativně turbulentního vývoje cen finančních (a nejenom finančních) aktiv, uvažovat při tvorbě měnové politiky pouze v rozměru spotřebitelských cen (CPI).

Jeho argumentem je, že pohyby cen aktiv - jak nahoru tak dolů - ovlivňují nákupní rozhodování korporací i jednotlivců a měly by proto být zohledněny při vytváření měnové politiky. Problémem je ale podle názoru mnoha ekonomů nemožnost přesně určit, co lze považovat za inflaci resp. deflaci v rámci jednotlivých skupin aktiv - jejich ceny totiž odráží celkový názor na trhy. Centrální banky se proto shodují v názoru, že nemá smysl "cílovat" ceny aktiv - jakkoliv nadhodnocené tyto ceny mohou být. Snaha tyto ceny uměle ovlivňovat totiž může vnést poměrně závažné nerovnováhy do celé ekonomiky.

O. Issing se tedy ptá, zda centrální banky mohou "cenové bubliny" prostě ignorovat a vzdát se tak jakékoliv zodpovědnosti. Bez ohledu na obtížnost takovéhoto úkolu by mělo být možné označit z pohledu centrálních bank určitou cenovou hladinu jako "bublinu" a začít se podle toho také chovat - především v situaci, kdy je to jasné i zbytku finančních trhů.

"Velká volatilita cen aktiv může znamenat signifikantní chyby v alokaci ekonomických zdrojů a následné obtíže měnové politiky… všechny hlavní deflační periody světové ekonomiky začaly nečekaným, dlouhodobým a dramatickým propadem cen aktiv. Dopad na banky, korporace a jednotlivce dokáže být zdrcující. Navíc, v deflačním prostředí ztrácí měnová politika část své účinnosti - nominální úrokové sazby nemohou klesnout pod nulu. Prevence je jedinou cestou, jak ekonomice a celé společnosti v takové situaci ušetřit hodně ztrát. Centrální banky by se jistě neměly připojovat k vytváření kolektivní euforie ve vztahu k jednotlivé skupině aktiv" - O. Issing.

Navzdory velmi pečlivému výběr slov - typickému pro zástupce jakékoliv centrální banky - je zcela jasné, kde O. Issing stojí. Nepochybně věří tomu, že FED udělal kolosální chybu když nechal "cenovou bublinu" na akciovém trhu dojít tam, kam došla. Rizikem takovéhoto "opomenutí" je podle něho deflace a s ní související jevy.

Petr Žabža, Patria Finance
(Připraveno na základě informací serveru www.comstockfunds.com, publikovaných 4.3.2004)


Váš názor
  • Žádná rovnováha není.
    09.03.2004 0:43

    Bublina nadějě o bezpracný zisk se přesouvá z akcií do nemovitostí do dluhopisů a to dokola a dokola. Nic nemá hodnotu, jenom to drží na neději. Až si vice lidí všimne že nic nevydělávají, a musí platit dluhy tak to praskne a splaskne, a to bude konec kapitalismu.
    Visitor
    • ?!?
      11.03.2004 12:53

      Ano, je to celkem mozne, ze kapitalismus skonci. Ale mnohem driv, nez on skonci loterie, kasina a ostatni podobne "hazarni" veci.... A z presne toho sameho duvodu - lide si uvedomi, ze vlasnte vyhazuji penize.
      Kajuga
      • Sázení je součást lidské povahy ..
        11.03.2004 21:46

        a dojde k tomu že lidi nebudou ochotný sázet na burze atd., ale kapitalismus je ekonomické uspořádání společnosti, a to myslím že skončí dřív než doba kdy lidi nebodou kupovat lístky do tomboly, loterie tak.
        Visitor
        • ano, mozna...
          12.03.2004 12:44

          Ano, sazeni + risk atd. je skutecne soucasti lidske povahy....... Nicmene to by melo skoncit driv, nez kapitalismus - aspon z logiky vaseho prvniho prispevku mi to prislo jako kauzalne spojene (lide si uvedomi, ze....) Nemam kristalovou kouli a netusim, jake je budouci (ekonomicke) usporadani spolecnosti. Pokud to, co bude po kapitalismu umozni: 1) Vyssi obcanskou a ekonomickou svobodu 2) Duveryhodne kryti meny 3) Vyssi odpovednost sama za sebe, vynulovani (no, skoro) jakehokoliv moralniho hazardu 4) Vetsi efektivita veskerych aktivit (hlavne statnich) 5) Co mozna nejmensi dane, minimalni prerozdelovani... (souvisi s ad 1). 6) Lepsi ochranu zdravi, majetku, vlastnicych prav + vymahatelnost prava. a zaroven znemozni jakoukoliv moznost zasahu do cenove tvorby a smluv (s vyjimkou smluv uzavrenych pod natlakem s hroznou nasili) PAK TAKOVETO NOVE ZRIZENI VITAM A NEMUZU SE HO DOCKAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Preji hezky den a zdravim vas
          Kajuga
    • :-(
      09.03.2004 22:53

      "Statni intervence zpusobi zcela necekane negativni vedlejsi efekty. Tyto vedlejsi efekty jsou pote pouzity jako opodstatneni dalsi statni intervence." (nevim presne kdo, mozna Mises?). Bohuzel mam podezreni, ze to presne tak dopadne :-( Tezko lidem vysvetlit, ze za to kapitalismus nemuze...
      ondra
      • Bez státní intervence ...
        11.03.2004 21:37

        vyhraje nejsilnější :- to je feudalismus, ze kterého jsme se dlouho vytahovali protože není dobrý pro většinu. Bez státu máme anarchii, to by jste dlouho nepřežil. Kapitalismus funguje na základě chamtivosti :- vyhrává ten kdo má všechno, ale tím pádem ostatní nemají nic. V tom je ta ironie - začátek kapitalismu je taky jeho konec.
        Visitor
        • Kapitalismus vs. stat
          12.03.2004 17:31

          Je to zajimave, ale kapitalismus jako takovy funguje na zaklade respektu vlastnickych prav ('ke kapitalu'). Stat funguje na zaklade nerespektovani valstnickych prav. Muzete mi ukazat, kdy v minulosti nejaky kapitalista mel vsechno a ostatni nic? A vynechte africke zeme, tam byla pritomnost statu az prilis silna.
          ondra
  • Je nutno cílovat investory k rozumu
    08.03.2004 19:14

    Dnes se zde v české kotlině nacházíme na naprosto nepodložené růstové trajektorii vybraných aktiv, a žádná z autorit ještě ani nezvedla výstražný prst. Nediskutujme tedy akademicky FED, nesnažme se jej poučit ale pokusme se bez emocí zhodnotit český akciový trh. Koruna padá, akciový trh roste a nezaměstnanost roste. Zase nějaká švejkovina?
    jiri
    • Vliv USA na ČR
      09.03.2004 13:32

      Až praskne americký trh, praskne i český. Proto ten důraz na USA.
      Honzajs
  • Fed?
    08.03.2004 15:20

    "Centrální banky se proto shodují v názoru, že nemá smysl "cílovat" ceny aktiv. " Ma smysl tedy cilovat inflaci?
    ondra
Aktuální komentáře
10.05.2024
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Iveco Group NV (03/24 Q1)
    8:00UK - HDP, q/q
    9:00CZ - Nezaměstnanost
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university