Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Platební bilance: diskuse o

Platební bilance: diskuse o "nafouknutém" schodku běžného účtu

13.11.2003 13:08
Autor: 

V posledních měsících se tu a tam rozvíří diskuse o tom, že zahrnování reinvestovaných zisků uměle nafukuje výši schodku běžného účtu platební bilance ČR a že tyto praktiky znemožňují mezinárodní srovnávání. Jak tedy na statistiku platební bilance?

Mezinárodní autoritou určující standard v metodologii statistiky platební bilance je Mezinárodní měnový fond. MMF od roku 1948 vydává manuál k sestavení platební bilance. Většina zemí, včetně ČR, dnes vychází z pátého vydání tohoto manuálu publikovaného v roce 1993 a učebnice MMF z roku 1996. Pro nás, ostatní země vstupující do EU a členské země EU, jsou také závazná doporučení Evropské centrální banky, jež kladou dodatečné požadavky nad rámec manuálu MMF. Detailní přehled metodologických postupů a odchylek od manuálu MMF v budoucích členských zemích EU poskytuje materiál vydaný letos na jaře Evropskou centrální bankou.

A teď již k předmětu diskuse - reinvestovaným ziskům. V tomto bodě, jejich zahrnutí do platební bilance, statistika v ČR plně odpovídá metodologickému standardu, stejně jako Slovensko, Slovinsko, Bulharsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Kypr a Malta. V Polsku nejsou zachyceny reinvestované zisky v měsíčních datech platební bilance, která jsou získávána na základě finančních toků v bankovním systému. Čtvrtletní a roční data kompilovaná na transakční bází ovšem reinvestované zisky zahrnují. Maďarsko reinvestované zisky prozatím do platební bilance nezahrnuje. Údaje za letošní rok, jež budou zveřejněny v březnu příštího roku, ovšem reinvestované zisky již budou obsahovat a revidována kvůli zahrnutí reinvestovaných zisků budou revidována všechna data od roku 1995 do současnosti. Také Rumunsko prozatím nezahrnuje do platební bilance reinvestované zisky, plánuje ovšem zavedení dotazníkových šetření o přímých zahraničních investicích, jež by mělo pokrývat i reinvestované zisky. Při běžném srovnávání čtvrtletních a ročních dat běžného účtu zůstává z hlediska reinvestovaných zisků nesrovnatelná pouze maďarská a rumunská čísla. Obě země přitom plánují tuto odchylku od mezinárodního standardu napravit.

Z pohledu finančních toků je výtka k zahrnování reinvestovaných zisků pochopitelná, neboť jde pouze o virtuální transakci. Ovšem z ekonomického hlediska má zahrnutí reinvestovaných zisků do bilance výnosů v běžném účtu a přímých zahraničních investic ve finančním účtu svou logiku. Jde o prostředky nerezidentů, zahraničních firem a osob, které jim přinesly jejich investice v ČR. To, že se rozhodly ponechat je v ČR, je z ekonomického hlediska stejné, jako by realizovaly zcela novou investici v ČR. Pokud se rozhodneme zařadit reinvestované zisky do finančního účtu, musíme je logicky zahrnout také běžného účtu. Opodstatnění má zahrnutí reinvestovaných zisků i v případě analýzy kurzového rizika na základě výše schodku běžného účtu, resp. jeho poměru k HDP. Reinvestovaný zisk se snadno může změnit ve vyplacený zisk a skutečný odtok prostředků do zahraničí tlačícím na oslabení směnného kurzu.

David Marek


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data