Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Elektroenergetika – co je víc?

Elektroenergetika – co je víc?

17.09.2003 11:36
Autor: 

Elektroenergetika je v naprosté většině rozvinutých zemí světa páteří jejich ekonomik – elektřina je více, či méně důležitým vstupním produktem pro většinu ostatních odvětví, i konečným produktem pro odběr domácností. Enron, výpadky dodávek elektřiny v Kalifornii, či severu Spojených států, problémy s dodávkami v západní Evropě díky vedrům tohoto léta a další případy demonstrují, že již dlouho nejde o nudné ( a spolehlivé) odvětví veřejných služeb, ale o komplexní systém, kde je buď možnost, či již pokrok liberalizace a privatizace znovu a znovu podrobován důsledné analýze a často kritice. A výjimkou není ani Česká republika, což demonstruje např. intenzivní diskuse kolem akvizice regionálních distributorů společností ČEZ. V několika článcích se proto hodláme tomuto odvětví věnovat, začneme jeho celkovým popisem:

Celá vertikála elektroenergetiky může být podle funkce, kterou plní její části, rozdělena na následující:

1. Produkce elektřiny - její hlavní charakteristikou je skladba generačních aktiv. Jaderné elektrárny jsou charakterizovány vysokým podílem fixních nákladů, dlouhou dobou jejich konstrukce a vysokými náklady na vyřazení elektrárny z provozu, včetně zajištění vyhořelého paliva.. Na druhou stranu nízké jsou variabilní náklady, předností je také jejich relativně nízká fluktuace - tento faktor získává na důležitosti zejména v době vysoké volatility cen ropy a zejména zemního plynu.

Nejnižší variabilní náklady jsou samozřejmě u vodních elektráren, naopak relativně vysoké jsou u elektráren, které jako palivo využívají uhlí, ropu, či zemní plyn.

V poslední době zaznamenalo rychlý vývoj zejména budování CCGT elektráren (combined cycle gas turbine), které mají jednak výhodnou termální výkonnost (schopnost generovat jednotku elektrické energie z jednotky paliva), operační životnost elektrárny a minimální efektivní velikost (např oproti jaderným elektrárnám, u kterých se tato pohybuke na úrovni 1000 MW je to 100-400 MW). Tyto faktory jsou vedle často vyšší celkové efektivnosti spojeny s nižším rizikem - menší kapitálový výdaj za dané období, lepší podíl fixních a variabilních nákladů - tzn. lepší využitelnost reálné opce na upuštění od daného projektu v případě negativního vývoje (např. poptávky po elektřině z hlediska objemů, či cen).

U dané společnosti je důležitý mix generačních aktiv jak zhlediska průměrného nákladu, tak z hlediska nákladu mezního – určité zdroje jsou vhodnější pro generování tzv. base pásma elektřiny, jiné pro peak.

2. Přenos - vysokonapěťový transport elektřiny a management celého systému tak, aby nedocházelo k jeho výpadkům (včetně nákupu a zajištění podpůrných služeb). Přenos je typickým přirozeným monopolem, a tudíž regulovaným subodvětvím elektroenergetiky.

Z ekonomického hlediska je zajímavé podotknout, že právě na něm lze někdy dobře demonstrovat tendenci přeinvestovat v odvětví s regulovanými cenami na principu přiměřené návratnosti kapitálu. Zjednodušeně řečeno dochází k tomu, že přes regulaci cen je zde v podstatě garantována určitá míra návratnosti kapitálu - tj. nefunguje zde mechanismus alokace investic. Jakýkoliv objem kapitálu je férově zaplacen, protože regulace zkoumá pouze přiměřenost nákladů, nepřiměřenost velikosti investovaných aktiv. Navíc je tato "garantovaná" návratnost nad bezrizikovou sazbou, přestože je v principu také bezrizikovou.

3. Distribuce - přenos elektřiny v sítích nízkého napětí, je také typickým přirozeným monopolem a regulovaným subodvětvím.

4. Dodávky elektřiny - ačkoliv historicky byla s tato funkce spojována s distribucí, liberalizace s sebou nutně nese oddělení těchto dvou funkcí. Dodávky představují zejména marketing a prodej elektrické energie, a to jak na velkoobchodní, tak na maloobchodní úrovni. Právě liberalizace v této části vertikály přinesla v posledních dvou letech u nás výrazný pohyb cen elektřiny směrem dolů v segmentu prodejů velkým podnikům, které si již mohou dva roky vybírat své dodavatele elektřiny. Celý trh by měl být otevřen do roku 2006 a bude jistě zajímavé pozorovat, jak se to projeví v segmentu malých podniků a zejména u domácností - detailněji se retailovému prodeji elektřiny budeme věnovat v jednom z následujících článků.

Jiří Soustružník


Váš názor
  • 2 výhrady k článku
    18.09.2003 8:09

    Rozhodně nemohu souhlasit s tvrzením, že při stanovování regulovaných cen pro přenos či distribuci elektřiny není analyzována výše investovaných aktiv. Na rozdíl od metod používaných v USA, se v Evropě včetně ČR používá metody tzv. RPI-X regulace, která stanovuje regulované ceny (výnosy) na základě analýzy nákladové a investiční efektivity, přičemž ne všechna investovaná aktiva a náklady jsou použity pro determinaci regulovaných cen. Co se týče garantované návratnosti - tzv. výnosnosti provozních aktiv pro přenos elektřiny, hodnota pro rok 2002 se blíží k nule, není proto v žádném případě nad bezrizikovou sazbou ČR.
    • re
      18.09.2003 8:33

      Potesil jste me, jsem rad ze nase uvahy ctou i fundovani odbornici. S tim co jste napsal se take neda polemizovat, jen upozornim na to, ze v clanku jde o obecny popis situace, ne o analyzu toho jak to vypada v konkretni zemi. Neni hrou se slovy to, ze jsem zamerne napsal, ze "prve na nem lze NEKDY ..."
      Jiri Soustruznik
  • Kdokoli
    17.09.2003 14:59

    Znamena to, ze bych si i ja mohl zalozit s.r.o. a zacit obchodovat s elektrinou stejne jako s jakymkoliv jinym produktem, ackoliv nemam jinak nic spolecneho s vyrobou nebo distribuci elektriny?
    Robert Janda
    • re
      18.09.2003 7:35

      Jste omezen tim, ze musite mit licenci na obchod s elektrinou a tim, ze musite mit urcitou kredibilitu tykajici se zajisteni nasmlouvanych dodavek, jinak s Vami nikdo obchodovat nebude. Tato kredibilita je o to dulezitejsi, ze elektrina se neda skladovat a jedna se vzdy o just-in-time delivery.
      Jiri Soustruznik
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.