Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kdy bude životní úroveň v ČR stejná jako v EU?

Kdy bude životní úroveň v ČR stejná jako v EU?

21.05.2003 12:10
Autor: 

Odpověď můžeme dát hned na začátku – těžko říci. Životní úroveň se totiž nedá změřit. Ekonomové tuto otázku často redukují na hmotné zajištění jedinců ve společnosti, čímž si problém sice trochu zjednoduší, nicméně řešení je stále v nedohlednu. Jak změřit bohatství společnosti? Takovou statistiku žádný statistický úřad neměří. Řada ekonomů tak pokračuje ve zjednodušování interpretace původní otázky na poměřování hrubého domácího produktu na obyvatele. Problém je v tom, že mezi HDP na obyvatele a bohatství nelze položit rovnítko. Tohoto tématu se týkala jedna z našich předchozích analýz Konvergence nebo divergence.

Dále v textu se budeme zabývat nikoli konvergencí životní úrovně, ale pouze konvergencí hrubého domácího produktu na obyvatele v paritě kupní síly. Podle údajů Eurostatu dosáhla tato statistika v ČR v loňském roce 59% průměru EU a 58% německé úrovně. V konvergenčním běhu na dlouhou trať nehrají významnou roli hospodářské cykly, proto je lepší vycházet z odhadů růstu potenciálních produktů. Pro hospodářství EU bývá odhadován růst potenciálního produktu na úrovni 2,5%, v ČR se nyní pravděpodobně pohybuje mezi 2,5% a 3,0%. Podívejme se na tři varianty konvergenčního procesu lišící se tempem růstu české ekonomiky. Pro EU ponechejme ve všech variantách růst HDP/obyvatele na 2,5%.

Obr. 1: Pomalu, rychle a rychleji


Pramen: Eurostat Výpočty: Patria

1. Pesimistická varianta (v obr. 1 modrá čára) počítá pouze s tříprocentním růstem HDP na obyvatele v ČR. K dosažení 100% EU by v ČR došlo až po roce 2100.
2. Realistická varianta (zelená čára) počítá s čtyřprocentním růstem v ČR. Na úroveň EU by se v tomto případě dostala ČR v roce 2038.
3. Optimistická varianta (červená čára) je založena na předpokladu pětiprocentního růstu v ČR. K EU bychom se v tomto případě dotáhli v roce 2024.

Aby došlo k realizaci optimistické varianty, muselo by se již od letošního roku podařit zrychlit růst HDP na obyvatele na 5% ročně. Prognózy pro letošní ani příští rok tak optimistické ovšem nejsou. V blízké budoucnosti nás navíc čeká, alespoň doufejme, reforma fiskální politiky, která patrně nebude zcela bezbolestná.

I ta nejpříznivějšího varianta z hlediska konvergence HDP na obyvatele nedává naději na srovnání kroku s průměrem EU před rokem 2020. Realistické odhady ovšem ukazují až na čtvrté desetiletí tohoto století. Délka transformačního a konvergenčního období českého hospodářství podle našich současných odhadů bude velmi podobná délce období, po kterou byla národní ekonomika devastována centrálním plánováním. Dosažení životní úrovně západoevropských zemí může trvat ještě déle.

David Marek

Toto není celá analýza ne téma "Kdy bude životní úroveň v ČR stejná jako v EU?". Celý text naleznete ZDE. Analýza je k dispozici všem klientům VIP Patria, včetně těch, kteří si službu zaregistrovali na měsíční zkušební období zdarma.

Pokud nejste klientem VIP Patria a máte zájem o registraci služeb VIP Patria na zkušební období, klikněte ZDE.

Pokud máte zájem o registraci služeb VIP Patria na placené období, klikněte ZDE.

Bližší informace k službě VIP Patria naleznete ZDE.

Vaše dotazy týkající se služby VIP Patria můžete zasílat na adresu info@patria.cz nebo můžete kontaktovat pracovníky Patria.cz na tel. čísle 221 424 332.


Váš názor
  • Lidi komu se něchce robiť
    27.05.2003 17:28

    Mám pocit, že cílem naší agitky na vstup do EU je pouze jenom samotný akt vstupu, dál už to není zajímavé, jsme tam a hurá plán jsme splnili. Vše je vyřešeno, jsme členové a to nám stačí. Vládní garnitury mají zajištěn další posun do úřednického ráje EU ( podobně tomu bylo u senátu, máme senát to je skvělé, no a co?) Neodmítám EU, ale nelíbí se mi jakým způsobem nám tu někdo výhody členství prezentuje. Připomíná mi to agitky hornických náborářu u nás na ostravsku, tak někdy kolem roku 1975, kdy do třídy vstoupil nějaký vtipný soudruch a zeptal se " Synci, kdo rád plave?" všichni jsme se i hlásili já,já,.. " Tak pojďte k nám na hornické učiliště, máme tam bazen a mužetě plavať každý den " Tak nějak se mi zdá, že tu agitku dělají titíž lidé.Mladé není problém zblbnout, dělali to Lenin, Hitler i Gottwald a byli úspěšní. Jjednu takovou Únii jsme tu už zažili, říkalo se ji RVHP. Myslím, že takové zkušenosti jako máme my, soudruzi v EU ještě nemají. Vše ukáže čas, a možná že až vstoupi slované se svou vyčuraností do EU budou germáni hledat nástroje, jak z toho vybruslit. Tož se vás ptám " Lidi, komu se něchce robiť " ...." Tož pojďte do EU, tam se nerobi a matě všecko"
    Renda
  • EU???
    27.05.2003 14:27

    V žádném případě!!! Co z toho asi tak budeme mít? Řadový občan bude jen platit, platit a doplácet.
  • EU?
    27.05.2003 11:19

    Nikdy !!!
    Dalibor Kaňok
  • co je životní úroveň
    26.05.2003 13:58

    nelze podle mne poměřovat životní úroveň pouze některými údaji - viz graf. Abyste mi rozuměli : kdo má vyšší životní úroveň při jinak shodných parametrech - ten kdo pracuje s velkou intenzitou (němec), nebo ten kdo pracuje s malou intenzitou (čech)? Chci řící - na to jak děláme máme nezaslouženou ŽÚ Konzumujeme vesele bohatství vytvořená dříve.
    Bo
    • zivotni uroven kontra spokojenost
      26.05.2003 22:39

      dovolim si prispet malym zamyslenim: zivotni uroven se neda merit ani penezi, ani pomerem hodina prace versus x chlebu nebo y kWh. je to poze fiktivni udaj, ktery ekonomove velice radi zanasi do statistik, ale uz nikdo nevi, kolik nervu a litani to stoji spousty lidi. posloucham nekdy narky, ze sice penize jsou, ale neni cas na odpocinek, na zabavu, na rodinu. konci to dosti casto u doktoru nebo psychologu a ti potom resi zdravotni potize. a ten dotycny nakonec rekne , ze to honeni neni vlastne k nicemu, kdyz je zdravi pryc a do duchodu daleko. pro takoveho cloveka je uz zivotni uroven nepodstatna a vzpomina jak bylo lip, kdyz mel sice min penez, ale byl stastny a spokojeny v zivote mezi lidmi a ne zavodenim mezi penezi a casem.
      ludek poisl
    • životní úroveň
      26.05.2003 16:22

      Chci polemizovat o té pracovní intezitě v SRN a ČR. Stačí si jen trochu promluvit s lidmi, kteří v SRN dělají a hned pochopíte, že není všechno zlato co se třpytí. Kdyby se u nás nevytvořily podmínky pro legální rozkradení majetků, ať už dříve nebo později vytvořených, byli bychom s tou životní úrovní asi někde jinde. Takže dokud se tady bude bezostyšně krást, může být pracovní výkon čechů jakýkoliv a stejně se nic nezmění.
      GB
  • kocouři u vylízané prázdné misky
    26.05.2003 11:06

    Politická elita námi zvolená - ale dále jednajíci bez naši kontroly a zpětné odpovědnosti lehkovážně roztočila naše státní peníze jako v casínu v Las Vegas pod vidinou lehké výhry.Dnes tito hazardní hráči shánějí další zdroje aby mohli hrát ten svůj pokr či ruletu. Doslovné rabování podnikatelů chtějí teď rozšířit na obyvatelstvo, které je proti tomu bezbranné - pouze nové volby to oddálí, ale král je mrtev ať žije král. slibů jsme od každého režimu zažili přemíru , ale stejně pořád platí košile bližší než kabát. Vlastní zájmy kdysi maskované příslušností ve straně a dnes rozšířené betonový bunkr , zvaný demokracie.
    emil
  • HOW CAN WE TRUST YOU?
    24.05.2003 0:13

    You people have a good think going here, excellent education, cheap labor. As a operations manager of a small company can’t really ask for more, however I have noticed that Czech people tend to make money and just sit on it, Its like a broken link on the web. Can’t get nowhere that way. Complete the circle, spend some money sometimes, and establish credit! It’s really not about how much money you all have. It’s about how reliable you all are.
  • nevymyslela sem žádnej vhodnej titulek
    23.05.2003 4:06

    čau lidi, takže mam pár poznámek. První je, že kdo něco umí tak se má dobře všude at je třeba v Rusku nebo v tom Chánově. Po hodně letech strávených ve vyspělých zemích světa můžu říct, že Česká republika senzační země, a o chudobě tady vůbec neni řeč. procestovala sem USA a tu chudobu třeba v Severní Karolíně si nikdo nedovede představit. A přitom tak vyspělá země......
    Marcela
  • Jen pro okurkovou sezónu
    22.05.2003 23:11

    Takové úvahy mají smysl jen ve chvíli, kdy novináři nemají o čem psát. Srovnání neexistuje. Spekulace jsou k ničemu. A abych tu nebyl jen za špatného diskutéra, tak jedna otázka. Existuje v jakékoliv lidské činnosti pouze a jenom růst? Jestli ano, tak na úkor jiné činnosti. Vycházím ze základního předpokladu, že peníze se netisknou jen tak nazdařbůh, a proto je jich stálý objem. Jestli někde chybí, někde jich musí být zákonitě více a nejdou do oběhu. Mám pravdu? Promiňte mi moji naivitu. Opravdu nejsem poslanec, ale jen obyčejný člověk.
    Michal
  • jistý odhad
    22.05.2003 21:33

    Za padesát let ,chlapi.Nevěřte na žvásty.Za padesát let.To už tady nebudu,takže je mi to jedno.A děti,ať se starají.Já celý svůj život slyším tu stupidní frázi"myslete na své děti"Nějak to pořád nevýchází.Máme se čím dal tím hůř.Technologie netechnologie,počítače -nepočítače a ostatní sračky.Snad desetina lidstva/jak jsem někde četl/ neúměrně bohatne a zbytek jde do hazlu.Promiňte ty expresiva,ale dnešní stav světa tomu plně odpovídá.SRAČKY !Lidstvo je vychytralé,ale nesmírně hloupé.Howgh.
    František Macháček
  • Bude to horší nebo lepší??
    22.05.2003 20:24

    Pominu-li, že autor příspěvku "v Praze už je" je zcela mimo realitu vnímající ignorant, pak k úvahám z článku se chci vyjádřit tak, že většinu z 13 "polistopadových" let Češi promrhali lehkomyslnou finanční politikou (vč. "projedených" výnosů z privatizace, o nichž se jedním dechem tvrdilo, že se projíst nesmí,...) a nevhodnou legislativní praxí a pokud se tento trend v praxi a způsob myšlení, který k němu vede, radikálně nezmění, nikdy průměr EU nedoženeme. Pokud však zůstaneme na periferii mimo EU a na pomezí oblasti ruského vlivu, nedoženeme EU ani kdybychom se rozkrájeli. Pochybuju, že se v ČR stane zázrak, tím méně hospodářský, ale také si myslím, že jestli to za 5, 10 let bude v ČR lepší nebo horší než nyní, je do značné míry závislé na našem rozhodování a jednání v nejbližší budoucnosti. Odpovědnost za sebe určitě máme.
    pk
    • zas někdo chytrý
      27.05.2003 14:54

      Já teda nevím čemu říkáte životní úroveň, ale pokud vím tak většina obyvatel naší republiky vlastní televizi, lednici a také nikoho nevidím chodit prát k řece mezi kameny, takže máme velmi slušnou životní úroveň a hlady u nás lidé také neumírají. Tak si už přestaňte stěžovat a začněte žít.
      Marta
    • ... v Praze už je II
      23.05.2003 11:45

      Narodila jsem se v Praze, bylím v Praze, pracuju v Praze, asi i umřu v Praze. Pokud se nám všem má zvednout úroveň, musí se dělat, a ne jen mlít hubou a nadávat na pražáky. Všichni vidí jen vysoké platy, ale kdo vidí i vysoké náklady? Je pohodlné se přihlásit na "pracák" a řvát. Kdyby se z toho a z černot nedalo žít, tak mimo Prahu vymřem? Jestli se chceme mít líp, musíme máknout. VŠICHNI!!!! Poslanců se zastávat nebudu, ale uvědomte si, že je to výběr z celé ČR, tudíž ne jen z Prahy. A koho jste si zvolili, toho máte.
      pražačka
      • v Praze už je
        25.05.2003 16:33

        Nejsem z Prahy pražáci mě nevadí,vadí mě úředníci kterých je každý den víc a nevím kdo je bude živit. Evropská unie určitě ne a já jich uživím tak pět. Z čeho budou živi ti ostatní_?
        • Pro J. Mládka a Pražačku
          27.05.2003 14:31

          Pane Mládek, je mi líto, ale budete muset makat víc, aby jste jich uživil aspoň deset. Drahá pražačko, vysoké náklady jsou i mimo Prahu. Navíc Vás možná překvapí, že my chodíme do práce, abychom se uživily.
  • v Praze už je
    22.05.2003 10:19

    Srovnáváme se pořád s Němci a Rakušáky v ČR přitom nikde (možná v Chánově) není taková bída jako na venkově v Řecku či Portugalsku a i přímo v Paříži jsou části tak chudé a zarážející, které byste v ČR těžko hledali! Myslím si, že celková životní úroveň je v ČR lepší než si kdo uvědomuje !
    dz
    • Tez naprosto souhlasim,
      26.05.2003 14:02

      ziju uz druhy rok v New Yorku a snazimse privest kapital do Cech a posilit tak nasi ekonomiku. Zivotni uroven kterou jsem mel moznost videt okolo sebe v NY..........vazeni krafalove a podporari, tady by jste lezeli na ulici v papirove krabici ! Problem je v tom ,ze v Cechach si lidi mysli, ze za ne stat cosi udela a oni se budou mit dobre, tak to neni ! Vazeni jesti se chcema mit dobre musime MAKAT !
      J.Simsa
      • no jo, makat. ale...
        26.05.2003 22:28

        to se ti lehko rekne makat,(souhlasim s tebou) ale kde a na cem. u nas jsou perezentovany americke filmy s kdejakym obchodnikem, co prodava kde co, ale z toho prece amerika nevznikla. u vas se vytvari produkt, kterej muzete prodat do celyho sveta a pochybuju o tom, ze by USA prevedly vyrobu Boeigu do ceska, byt na to nasi lidi maj jak technologicky, tak inteligencne. vzdyt v cesku vznikly spousty technologii a patentu lepsich nez americke.ale to jsem odbocil, dokud nam nebude zpristupnen zahranicni trh vcetne americkeho, aby se konecne zacala vyroba technologii vcetne prodeje vyrobku bez omezeni clem ci zakazem dovozu treba do nemecka(poldi kladno) tak to bude stat porad za... co ty nato jako american, kdybych chtel dovazet do ameriky zbozi stejne kvalitni a cenove 50%, asi by me urady vyhodily s argumentem ochrany trhu nebo nedej boze ekonomickymi zajmy jejich zeme. kdyby se mi to az nakrasne povedlo, urcite by na me nekdo podal zalobu za neochraneni jeho investic statem US, protoze me dovolil dovezt zbozi konkurence schopne a tim ho obchodne znicil. ale to je byznys.
        ludek poisl
    • souhlasim
      23.05.2003 3:52

      souhlasim.....................
      B.H
      • souhlasim rovnez
        24.05.2003 18:08

        myslim ze se zas nemame tak spatne , ostatni zeme taky na tom nejsou nejak lip nez my treba ta francie nebo spanelsko, myslim si nekdo se vzdybude mit dobre a nekdo hur tak to je a tak to i bude, jestli do eu nevstoupime tak se v te evrope uplne ztratime,....
        tony
  • Nikdy nedoženeme průměr EU
    21.05.2003 13:06

    Pokud vstoupíme do EU, tak nikdy nedoženeme průměr EU. Vaše varianty jsou k ničemu, žádná ekonomika dlouhodobě neroste a nikdy růst nebude, tím je méně pravděpodobné, že by rostla ta naše.
    Tomas K
    • Ale,
      26.05.2003 14:10

      snad se nebavime jen o rustu , bavime se i o poklesu, ktery by v CR jako neclenovi EU byl jiste mnohem vyssi nez ve zbytku civilizovaneho sveta ! Kdo bude bojkotovat vstup do EU je kratkozraky blazen ! Je mi 26 let a nerad bych ,aby mi nejaci zakomplexovani chudacci, neschopni vlastni obzivy v Cervnovem referendu postavili dalsi "vichodo-zapadni" zed !
      J.S.
      • Ale,ale
        27.05.2003 11:43

        kdovi, kdo je kratkozraky blazen... Co to je vubec EU - podle mne jakesi podivne spolecenstvi, kde vidim hlavne prebujelou administrativu, vevyjasnene pravni vztahy - vlastne nikdo nevi, co to v dohledne dobe udela. Ja si myslim, ze by bylo moudre chvili se vstupem pockat a mezitim hlavne makat! Nikdo nam zadarmo nic neda!
        I.P.
        • Bzz
          14.09.2003 21:47

          Až budem mluvit plynně, můžem loupit v cizině.
          Cha
Aktuální komentáře
10.05.2024
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta
9:26Banka BBVA nabídla více než 12 miliard eur akcionářům konkurenční Sabadell

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university