Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Střední Evropa: Přehled důležitých akciových zpráv - průběžně doplňováno

27.01.2006 11:38
Autor: KBC/Patria

Maďarské trhy reagovaly na snížení ratingu Standard and Poor's
Ratingová agentura Standard and Poor's snižíla včera svůj výhled pro Maďarsko ze „stabilní“ na „negativní“ zejména kvůli narůstajícím fiskálním deficitům. Současně agentura potvrdila dlouhodobé hodnocení „A-„ a krátkodobé „A-2“. Snížení výhledového hodnocení není překvapivé, již dříve v tomto roce snížila svoje hodnocení i agentura Fitch. Analytici očekávali podobné kroky i od ostatních agentur, když jak agenda maďarské vlády tak maďarský konvergenční program postrádají nezbytné reformy ke snížení deficitů. EU poskytla Maďarsku odklad a Maďarsko musí předložit revidovaný konvergenční program do září 2006 (po parlamentních volbách). Navíc trhy čekají na signál, že po volbách (duben) nová vláda implementuje fiskální reformy. Standard and Poor's uvedla, že její snížení výhledu odráží nedostatek jednotných strategii dvou hlavních politických stran. Tato zpráva včera oslabila maďarský forint a byla hlavní příčinou poklesu indexu BUX. Po snížení výhledu není příliš pravděpodobné, že by agentura snížila před volbami i krátkodobé a dlouhodobé hodnocení. Větší průhlednost programů politických stran by mohla dát trhům určitý směr.

Pliva se zbavila své německé továrny
Pliva včera prodala svoji německou výrobní továrnu společnosti Menarini Group. Dlouho očekávaný prodej je klíčovým krokem v optimalizaci výrobního procesu společnosti Pliva. Většina německé výroby bude přesunuta do Krakowa, část také do Záhřebu. Restrukturalizace přijde na zhruba 22 mil. USD, hlavně kvůli znehodnocení majetku, a bude se odrážet ve výsledcích za 4Q05. Úspory by měly být znát od roku 2007 zejména z racionalizace výrobních továren, když výrobky musí být znovu zaregistrovány v těch zemích, do kterých je výroba přenášena. Nicméně Pliva se s Menarini dohodla na dodávání určitých výrobků během tohoto procesu znovu zaregistrování. Tuto zprávu považujeme za neutrální. Dlouho bylo známo, že Pliva chce racionalizovat svoji výrobu a zavřít německou továrnu. Společnost čeká, že prodej bude mít negativní vliv na P/L, proto nás současné náklady nepřekvapují. Projekce pro rok 2005 EBIT (170-180 mil. USD) a EBITDA (260-270 mil. USD) by měly být sníženy o restrukturalizační náklady (22 mil. USD), aby po prodeji realisticky odrážely celoroční cíle společnosti.

MOL: Chorvatská a maďarská vláda souhlasí s výstavbou plynovodu
Chorvatská a maďarská vláda souhlasily s výstavbou 340km dlouhého plynovodu mezi jadranským pobřežím a Maďarskem a terminálem pro zkapalněný plyn na jadranském pobřeží. Cílem je dosáhnout pravidelnosti v dodávkách zemního plynu a zmenšit závislost na dovozu z Ruska. Podle plánu by celková kapacita měla dosahovat 1,5 mld. m3. Úloha MOL ještě není přesně vymezena. Podle našeho názoru se měla společnost účastnit jednání a případných obchodů od té doby co v Maďarsku vlastní vysokotlaký plynovod. Podle našich informací se MOL snažila využít příležitosti a lobovat ve prospěch další privatizace INA. Tato zpráva nepochybně zvýší zvědavost investorů o roli MOL v této záležitosti, a možná způsobí nějaké spekulativní nákupy na trhu. Protože nemáme žádné odhady týkající se investice nebo její návratnosti necháme naše odhady na zisk bez povšimnutí a zachováme naše doporučení Držet s cílovou cenou 22 650 HUF.

Kety: náhled výsledků za 4Q05
Kety zveřejní výsledky za 4Q05 2. února, následovat bude tisková konference. Zároveň očekáváme, že projekce a nová strategie pro rok 2006 budou zveřejněny ten samý den, za předpokladu, že před tímto datem budou schváleny dozorčí radou. Kety již 14. prosince poskytla náhled výsledku za rok 2005 a odhaduje tržby za 4Q05 ve výši 190,1 mil. PLN, EBITDA 28,7 mil. PLN a čistý zisk 15 mil. PLN. Naše odhady jsou v souladu s projekcemi vedení společnosti. Výsledky za 4Q05 hodnotíme jako dobré vezmeme-li v úvahu pro Kety nepříznivé makroekonomické prostředí, kdy PLN proti EUR posiloval a ceny hliníku rostly. Raketový nárůst cen hliníku (v průměru 12% zvýšení v meziročním srovnání) byl obzvláště nepříznivým faktorem a bránil Kety, aby vyšší ceny surových materiálu započítala do cen pro zákazníky. Výsledkem toho byl odhadovaný pokles EBIT meziročně o 13 % a s tím související zmenšování marží z 11,7 % na 9,3 %. Domníváme se, že zveřejnění výsledků za 4Q05 by nemělo, zejména kvůli již dříve zveřejněným informací, mít vliv na cenu akcií při dnešním obchodování. Pouze prezentace předpovědí pro rok 2006, která by měla zahrnovat škody způsobené požárem v balírně, by mohla být pro trh katalyzátorem. Nicméně stále zde panuje nejistota ohledně makroekonomických předpovědí Kety, když management Kety býval v minulosti velmi optimistický. Vzhledem ke škodě způsobené nedávným požárem neočekáváme, že EBIT a čistý zisk za rok 2006 budou lepší než čísla za rok 2005. Proto opakujeme naše doporučení Prodat za fundamentální cenu 122,4 PLN za akcii.

Bank PKO BP: příznivé zprávy k výsledkům 4Q05
Nedávné zprávy naznačují, že PKO BP míří k dobrým výsledkům za 4Q05, což by před jejich oficiálním zveřejněním (22. února) mělo udržet pozitivní náladu vůči akciím. Podle vyjádření mluvčího PKO BP Marka Klucinski, banka za loňský rok poskytla hypoteční úvěry v celkové výši 7,6 mld. PLN (meziroční nárůst o 40 %). V září 2005 zástupce generálního ředitele Jacek Oblekowski prohlásil, že banka chce zvýšit své hypotéční portfolio na 7 mld. PLN. Navíc podle zprávy o polském trhu investičních fondů uveřejněné v Analizy Online, PKO/CS TFI (vzájemný fond z 50 % spoluvlastněný s Credit Suisse) navýšil svůj podíl na trhu z 7,26 % ve 3Q05 na 8,5 % na konci roku 2005 (spravovaná aktiva 5,21 mld. PLN, mezičtvrtletní nárůst o 34,6 %). Zhruba 66 % všech finančních prostředků za celý rok přiteklo do PKO/CS TFI v prosinci, zejména díky aktivnějšímu prodeji spojenému s ostatními službami na pobočkách banky. S dobrým výkonem na poli správy aktiv a při zvýšení cen poskytovaných produktů a zpoplatněných služeb je výhledově pro 4Q05 předpokládán vysoký příjem právě z poplatků. I nadále doporučujeme Držet akcie za fundamentální cenu 30,6 PLN za akcii.

PKN Orlen: Dnes padne konečná nabídka za Mazeikiu
PKN Orlen dnes podá konečnou nabídku na 54% podíl v litevské rafinerské společnosti Mazeikiu Nafta, kterou momentálně vlastní Yukos. Při včerejším jednání PKN Orlen informoval o nejnovější strategii, ale nenaznačil případnou cenu. Spekulovalo se, že PKN Orlen za podíl nabízí 1,5 mld. USD, což by znamenalo celkovou hodnotu společnosti 2,8 mld. USD. Výsledky tenderu budou známy během jednoho měsíce, a budou následovat kroky ke schválení transakce antimonopolním úřadem EU. Generální ředitel společnosti uvedl, že akvizice Mazeikiu by byla financována z již čerpaného 1 mld. USD úvěru, za pomoci překlenovacího financování. Podle našeho názoru, založeném na porovnání průmyslového EV/EBITDA je hodnota Mazeikiu blíže 3,0 mld. USD. Navíc akvizice Mazeikiu zaručuje prémii bereme-li v úvahu další podstatné synergie, jmenovitě: i) akvizice Mazeikiu by PKN Orlen otevřela vývozní cesty do západní Evropy, ii) snížil by se konkurenční tlak v severovýchodní části Polska a iii) vylepšila by se vyjednávající pozice PKN Orlen vůči ruským dodavatelům ropy, když by získala 34 % vývozní ruské kapacity, v části, která vede přes Litvu, Polsko a Českou republiku.

Mimu tuto zprávu, generální ředitel PKN Orlen oznámil pozitivní, i když ne úplný výhled pro 4Q05., kdy poukázal zejména na významné zlepšení při petrochemickém zpracování ethylenu a polyethylenu, výrobky nové továrny PKN – Basell i.v., která byla spuštěna v polovině loňského roku a už dosáhla 70-80% výkonnosti.

Opakujeme naše doporučení Koupit za fundamentální cenu 69 PLN za akcii.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data