Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

OPEC tlačí na nečlenské státy ke snížení produkce ropy s cílem zvýšit její cenu

28.11.2001 16:56
Autor: 

Podle zpráv z konce minulého kalendářního týdne je Norsko připraveno snížit těžbu ropy o 100-200 tis. barelů denně, pokud se k snížení zaváží i ostatní ropní exportéři. Spolu s Mexikem by tak mohly snížit export až o cca 300 tis.barelů.

Cena ropy je pro Rusko důležitým zdrojem příjmů. Státní rozpočet na příští rok, který má Duma projednávat 30.11., počítá s přebytkem 1,6% HDP. Pokud by průměrná cena ropy za barel byla 18 USD, bude rozpočet vyrovnaný, při nižší ceně je pak dokonce deficitní. Při poklesu na 15 USD se příjmy rozpočtu sníží o 11 mld.USD a v rozpočtu zůstane díra ve výši 2,3% HDP. Navíc by předpokládaný růst HDP plánovaný ve výši 4,3% poklesl na 2,5%. V takovém případě by vláda musela opět hledat pomoc v zahraničí a znovu si půjčit. Rusko proto stále není ochotno snížit export o více než 50 tis.barelů denně. Objevily se dokonce informace, že OPEC zvýší těžbu, aby následující kolaps cen vyvolal solidaritu i u ruských společností. Později však byla tato informace vídeňským sekretariátem OPEC dementována.

Poslední zpráva amerického API ukazuje příznivé stavy zásob ropných produktů v USA. Zastavil se několika týdenní pokles zásob motorové nafty a topného oleje, i když příčinou bylo tentokrát spíše teplejší počasí. Podobně se zvýšily zásoby benzínu. Využití rafinérií se zvýšilo na 91,3% a blíží se hodnotám loňského roku.

Od minulé středy na světovém trhu došlo k růstu cen ropy. I když na trhu se pravidelně střídá optimismus s pesimistickou náladou, začíná převládat obava, zda k nějaké dohodě mezi ropu exportujícími státy přece jen nedojde. Snížení dodávek až o 2 mil.barelů denně při denní produkci kolem 74 mil.barelů by mohlo být znát. Cena by se pak opět vyšplhala určitě někam k hornímu konci rozpětí 22-28 USD. Pro porovnání, 27.11. je cena barelu ropného koše zemí OPEC 17,60 USD. Poslední zvýšení ceny se ale připisuje spíše reakci na projev prezidenta Bushe, kterým varoval Irák před dalším odmítáním zbrojních inspektorů. Koncem listopadu navíc vyprší dohoda mezi Bagdádem a OSN o výměně ropy za humanitární pomoc. Její neprodloužení by mohlo dále významně snížit dodávky ropy na světový trh.

Technická analýza
V průběhu uplynulého období cena ropy pokračovala v mírné vzestupné korekci. Včera byla zavírací spotová cena ropy Brent na hodnotě 19,18 USD/barel a cena ropy se tak stále drží v mírném dlouhodobém sestupném trendu.

V současné chvíli se zdá, že cena ropy v tomto období bude mít problémy s překonáním rezistence na úrovni 19,47 USD/barel, a asi tak snadno ani nepřekoná psychologickou hodnotu 20,00 USD/barel. Z tohoto důvodu zatím není moc pravděpodobné dosažení rezistencí, které jsou na hladinách 20,95 USD/barel a 21,95 USD/barel.

Zdola by měl pohyb ceny omezovat support na úrovni 18,83 USD/barel. V případě sestupné korekce by se cena mohla dostat až k dalšímu supportu, který je na hladině 17,96 USD/barel. Následující support je potom na úrovni 17,00 USD/barel, ale jeho dosažení není v tomto období moc reálné.

(ZdeněK Šafka - ČSOB)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data