Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Střední Evropa: Důležité akciové zprávy - průběžně doplňováno

15.02.2007 11:58
Autor: KBC/Patria

Maďarsko: Nejvyšší inflace za posledních pět let
Spotřebitelské ceny v Maďarsku v lednu meziročně vzrostly o 7,8 % v porovnání s 6,5% prosincovým růstem, jak ve středu uvedl Centrální statistický úřad. I když se nárůst inflace všeobecně očekával, konečné číslo překonalo konsensus i náš odhad. Jádrová inflace vzrostla na 5,6 % v porovnání s 5 % v prosinci.

Náš názor: Vyšší inflace byla částečně způsobena administrativním nárůstem cen, zejména cenami tepla (30,6 % za měsíc), farmaceutických výrobků (9,7 %) a alkoholickými nápoji (2,6 %), což není až tak alarmující. Navíc mnoho produktů bylo neovlivněno administrativními zásahy, jako například cena oblečení a zboží dlouhodobé spotřeby, a jejich cena v lednu poklesla o 3,7 %, respektive 0,3 %. To by mohlo ukazovat na projevy druhotných efektů cenové regulace a zvýšení daní je cena potravin, která v lednu narostla o 1,4 %.

I když nás lednová inflace negativně překvapila, nevyvozovali bychom z jednoho čísla velké závěry. Domníváme se, že pro centrální banku bude důležitá nová prognóza inflace a také způsob, jakým se bude inflace vyvíjet v příštích měsících, spíše než cenový nárůst v lednu. S ohledem na současné informace jsme i nadále toho názoru, že se úrokové sazby na dalším zasedání NBH zvyšovat nebudou, i když poměr hlasování bude těsný.

OTP Bank: Snížení krátkodobých projekcí, ale střednědobý pozitivní výhled zůstává
Na včerejší tiskové konferenci oznámila OTP snížení projekcí na zisk pro letošní rok o 4,7 % z 222 mld. HUF na 211,6 mld. HUF. Snížení lze přičíst následujícím faktorům: (i) nižší prognóza na příspěvek z Ruska o 3 mld. HUF, (ii) vyšší finanční náklady, rovněž o 3 mld. HUF, (iii) 2 mld. HUF lze přičíst silnějšímu forintu a (iv) 2 mld. HUF na úkor pomalejšího ekonomického růstu Maďarska. OTP tak nyní předpokládá příspěvek 57,8 mld. HUF od nových členů skupiny před započítáním nákladů na financování, včetně 29 mld. HUF pocházejících z akvizic loňského roku (Ukrajina, Rusko, Srbsko, Černá Hora), které by měly tvořit 23,9 % zisku po zdanění a před náklady na financování.

Banka neměnila svoje dlouhodobé projekce na zisk před zdaněním 2 mld. HUF v roce 2010, který by měl být dosažen bez akvizic. Management nicméně uvedl, že by zvažoval i případnou akvizici, aby tohoto cíle dosáhnul.

Náš názor: I přes relativně malou kvalitu zveřejněných výsledků a snížení krátkodobých projekcí, akcie překvapivě posílily o 2,0 %. Jedním z faktorů zmírňujících tuto negativní zprávu byl fakt, že konsensus na zisk pro rok 2007 byl již pod projekcemi managementu 211,5 mld. HUF, což naznačuje, že makléři nebudou svoje odhady nijak revidovat. Naše prognóza 208,0 mld. HUF je mírně pod konsensem a v nadcházejících dnech ji budeme revidovat.

Investoři se zdají být zaměřeni na střednědobý výhled a růstové možnosti nových dceřiných společností, zejména na Ukrajině a v Rusku. Dobře přijímána je strategie banky na rychlou expanzi v těchto zemích a získání podílu na trhu zejména v retailovém segmentu.

Opakujeme naše doporučení Koupit pro OTP, která je nejlevnější bankou v regionu, když se obchoduje za 11,6x P/E 2007F proti 17,8x průměru bank v CEE. Je také jedinou bankou v regionu, která se obchoduje se slevou vůči bankovnímu indexu FTSE Eurofirst 300 (12,0x P/E 2007F).

ElstarOils: Výsledky za 4Q06 zaostaly za očekáváním
Společnost ElstarOils zveřejnila slabší než očekávané výsledky za 4Q06. Horší výsledky způsobily pokles marží tradičních odvětví rostlinných olejů a tuků po růstu ceny řepky, což se neodráželo na růstu ceny řepkového oleje. Čistý zisk ve 4Q06 dosáhl 1,2 mil. PLN, tj. meziročně -53 % a kvartálně -42 %, což je pod naším odhadem 1,7 mil. PLN. Rozdíl způsobily zejména vyšší finanční náklady v souvislosti se zásobami řepky. Provozní zisk dosáhl 2,8 mil. PLN, meziročně -25 %, ale kvartálně +13 %, což je pod naším odhadem 2,9 mil. PLN o 4 %. Celkové tržby ve 4Q06 dosáhly 69,7 mil. PLN a meziročně vzrostly o 63 % a kvartálně o 36 %.

První tržby z nové produkce bionafty by měly být vidět teprve v letošním roce kvůli zpoždění uvedení instalace do provozu a byrokratickým překážkám. Naše odhady na zisk pro letošní rok jsme již snížili dříve. Celkově považujeme finanční výsledky ElstarOils za negativní impuls pro cenu akcií. Nicméně opakujeme doporučení Držet. Po dokončení investičního programu a zabezpečení zásob pro příští rok zůstává ElstarOils na předních místech mezi budoucími producenty biopaliv.

KGHM nebude investovat do aerolinií ani do elektrárny
Management KGHM popřel spekulace v tisku, že chce od státu koupit minoritní podíl v polských aeroliniích LOT a elektrárně PAK. Náměstek ministra státní pokladny Dabrowski naopak společnost KGHM obvinil, že „je příliš pomalá, co se týká investičních rozhodnutí“ a pohrozil odvoláním na příštím zasedání dozorčí rady. Management zároveň zachoval opatrné projekce na zisk pro letošní rok na 2,98 mld. PLN. Jednání ohledně platů by měla být dokončena do konce února. Management uvedl, že počítá s 5-6% růstem mezd v roce 2007 proti požadavkům odborů na 7% navýšení. Co se týká dividendy, tak se management drží plánu na 40% výplatní podíl, což představuje dividendu 7,0 PLN na akcii. Ministerstvo ovšem požaduje 80% podíl.

Náš názor: Neočekáváme, že tato vyjádření managementu budou mít výrazný dopad na cenu akcií, protože se shodují s dřívějšími prohlášeními. Pochybujeme, že ministerstvo bude úspěšné ve svých snahách přinutit společnost k nechtěným investicím s ohledem na malou propojenost s hlavními aktivitami společnosti. Připomínáme, že odbory se rovněž vyjádřily proti těmto investicím a pochybujeme, že by stát chtěl riskovat neklid v řadách odborů. Opakujeme doporučení Koupit akcie KGHM.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Čína - Obchodní bilance, mld. USD
Enel SpA (03/24 Q1)
PL - Jednání NBP, základní sazba
Plug Power Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Prysmian SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
US Foods Holding Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
Warner Bros Discovery Inc (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Telefonica SA (03/24 Q1)
9:00CZ - Maloobchodní tržby, y/y
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.