Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Dobrovolnice: Uprchlíci se chtějí vrátit, Řekové se jich už nebojí

Dobrovolnice: Uprchlíci se chtějí vrátit, Řekové se jich už nebojí

22.01.2017 12:06
Autor: Petr Zelenka

Pomalu se začíná rýsovat vítěz konfliktu v Sýrii. Za hranicemi země však zůstává spousta tamních občanů, kteří se svou domovinu rozhodli ze strachu o svůj život opustit. Odessa Primusová jim pomáhala jako dobrovolnice v Řecku a Libanonu. Před jejím dalším „výjezdem“ jsme si s ní povídali o tom, jak uprchlickou krizi vidí, co se změnilo od jejího vrcholu v roce 2015, i co je špatně s takzvanými „sluníčkáři“.

Patria.cz: Jaká je situace v Libanonu? O této zemi v Čechách příliš často neslyšíme

Vlastně funguje jako jakákoliv evropská země, jsou tam bary, restaurace a diskotéky, některé ženy nosí kraťasy a jiné hidžáby. V údolí Bikáa je ale každých tři sta metru uprchlická osada a chudoba je všude, hlavně mimo města.

Patria.cz: Jak se na zemi podepsala uprchlická krize?

Uprchlíci tam jsou už odjakživa, jelikož je to krizová oblast, ale nejvíce od roku 2011, kdy začal konflikt v Sýrii. Registrovaných Syřanů tam je něco přes milion, pak tam je okolo půl miliónu Palestinců, kteří tam jsou klidně už 50 nebo 70 let. Počet se pořád zvyšuje a teď je každý čtvrtý člověk v Libanonu uprchlík.

Je tam ale i spousta vnitřních libanonských uprchlíků, kteří se přestěhovali kvůli střetům v jižní části země na hranici s Izraelem.

Patria.cz: Může syrské uprchlíky potkat osud palestinských uprchlíků, že několik generací vyroste v uprchlických táborech mimo svou zem původu?

U Palestinců je to úplně jiné, nemají stát a žádná práva, jakoby neexistují. Libanon nemá možnost uznat, že tam jsou. Syřané mají normální stát, takže jsou oficiálně uprchlíci. Už na ně ale v Libanonu není kapacita a peníze, takže nově příchozí jsou označováni za „turisty“ a o status uprchlíka musí bojovat.

Patria.cz: Máte pocit, že je správně, že se do syrských záležitostí v roce 2011 míchal Západ a státy Zálivu?

Spíš je chyba, že se teď nedokážou rozhodnout, co dělat dál. Také tam jsou íránské peníze a Rusové, na Islámský stát už se pomalu zapomíná. Ale kvůli Bašárovi Asádovi ta občanská válka začala, jsou tam především ohromné vnitřní spory.

Patria.cz: Před čím syrští uprchlíci říkají, že utíkají?

Nejčastěji prý před prezidentem Asadem, i když záleží na tom, odkud jsou. Pokud z okolí Damašku, říkají před Bašárem, často to jsou lidé, jejichž synové v roce 2011 protestovali proti režimu a byli zabiti, nebo je doteď drží armáda. Když jsou třeba z Aleppa, tak říkají, že utíkají před Ruskými bombami.

My se na to díváme mezinárodně, ale pro ně je to osobní, chodí za nimi armáda a rekrutuje z rodin syny. Zbytek světa to začal pozorovat až kvůli Islámskému státu a nakonec kvůli uprchlíkům na Evropských březích. Zapomnělo se, že je to i spor mezi Asádovým režimem a jeho odpůrci.

Distribuce pomoci uprchlíkům
od
Zdroj: Sophia Gambieraki ©

Patria.cz: Chtějí se vrátit?


I když mluví o Asádovi, vadí jim hlavně ta válka, třeba fakt, že přišli o dům, o člena rodiny, že jejich děti přišly o dětství. Lidé, co se zapojili do protestů v roce 2011, se prostě už nemůžou vrátit, jsou na seznamu.

Všem jim hrozně chybí Sýrie. Ještě jsem nepotkala nikoho, kdo by řekl, že by se tam nechtěl vrátit. I lidé, co dostali azyl, byt a tak dále. Jídlo je jiné, kultura je jiná, učí se sice anglicky, německy nebo norsky, ale prostě jim chybí ta Sýrie.

Patria.cz: Jaká je demografie uprchlíků? Mezi mnoha lidmi převládá pocit, že drtivou většinu uprchlíků představují mladí muži.

To si kdokoliv může vyhledat z dat Evropské unie nebo Organizace spojených národů. Tři čtvrtiny všech uprchlíků jsou ženy a děti, mužů je málo. Hodně se to zkreslovalo třeba kvůli tomu, že se média soustředila na Calais, kde byli uprchlíci už několik let a hlavně jich spousta nebylo ze zemí, kde je zrovna válka.

Spíš je časté, že ze Sýrie přijede rodina bez muže, protože muž v Sýrii zemřel nebo zůstal bojovat.

Patria.cz: Proč ta uprchlická vlna byla cítit v Evropě až v roce 2015? A proč pak kulminovala?

V roce 2015 ten konflikt nejvíce eskaloval, najednou bylo mnohem víc lidí i v Libanonu. Také se více přemisťovali uprchlíci v rámci Sýrie. Média se o to také začala v tu dobu více zajímat, i když lodě do Evropy mířili už dávno.

Země okolo Sýrie také už prostě byly prostě naplněné uprchlíky. Člověk jede po silnici a každých 50 metrů vidí stany s uprchlíky. Vážně jsou všude. V Jordánsku je to ještě šílenější, ale mají více peněz. Pro Syřany je ale složitější se tam dostat. Každý čtvrtý člověk v Libanonu je uprchlík.

Koncem 2015 se počet uprchlíků přicházejících do Evropy snížil díky summitu mezi EU a Tureckem, kde Brusel Turecku nasliboval spoustu věcí výměnou za to, že Turecko nebude dál pouštět lodě s uprchlíky.

Lodě dále vyplouvají, ale je jich méně a vyplouvají v noci, s čímž jsou spojená i větší rizika a úmrtnost. Také se děje to, že uprchlíci zaplatí až 2 000 dolarů za člověka pašerákům, kteří s nimi pak plují na půl cesty, aby je pak turecká pobřežní stráž otočila. S nimi i s policií na souši se pak pašeráci o výdělek rozdělí – na loď se může vejít třeba až 300 lidí.

Patria.cz: Jak zastavit přiliv uprchlíků do Evropy? Jasným řešením je ukončení násilí v Sýrii, ale jaké jsou jiné možnosti?

Určitě se dá více soustředit na země jako je Jordánsko, poskytnout jim finance, a také na Libanon, i když tam už se moc nevejdou. V Jordánsku mají spoustu nápadů jak krize využít, firmy uprchlíky zaměstnávají a některé počítají s tím, že se po válce do Sýrie přesunou i s nimi. S Tureckem je problém, že se tam dají poslat peníze, ale nikdo neví, jak se s těmi lidmi pak zachází.

Německo přijalo spoustu uprchlíků, ale ne protože by si třeba kancléřka Merkelová řekla, že by to vypadalo špatně, kdyby je nevzala, ale protože tam je spousta pracovních pozic. Spousta uprchlíků tam okamžitě dostane práce. Myslím, že peníze, co teď do uprchlíků dávají, se Německu vrátí.

Patria.cz: Může nyní být Západ méně benevolentní k uprchlíkům kvůli zvolení Trumpa prezidentem USA a blížícím se volbám v Německu?

K žádnému obratu nedošlo, Západ obecně nikdy nechtěl mít nic moc společného s uprchlíky. Akorát se toho chytají politici, co chtějí získat body tím, že mluví o bezpečnosti. Co se stalo v Berlíně, ve Frankfurtu, je strašné, ale zase si vezměte, že stačí vzít jakoukoliv velkou skupinu lidí a mezi nimi se kriminálníci najdou. Třeba z Tuniska sem klidně může přijet člověk na turistické vízum a někoho tady taky zabít na vánočním trhu a nemusí to být uprchlík.

Je velmi atraktivní být negativní, a zároveň lidé se cítí lépe, když politici říkají, že je třeba dbát na bezpečnost a chránit kulturu. Přitom v Česku žádní uprchlíci nejsou, a ty co jsem potkala po Evropě, tak se snaží zjistit víc o kultuře zemí, ve kterých jsou. Ale rozhodně tu nechtějí dlouho zůstat.

Když jsem se před rokem vrátila z Lesbosu, setkala jsem se s neuvěřitelnou negativitou, že prý pomáhám lidem, co jen chtějí naše peníze. Lidé se divili, že uprchlíci mají iPhony, jako by to mělo být něco, na čem má záležet. Naopak by si měli v Evropě uvědomit, že to, že uprchlík ze Sýrie má iPhone, vypovídá o tom, jak se měl před válkou. Vždyť měli domy a auta a to všechno bohatství tam nechali, aby přežili.

Myslím, že lidi v Čechách odrazuje, že ti uprchlíci vypadají úplně jinak, než my. Kdyby je ale potkávali každý den, jako třeba Vietnamce, tak by taky přišli na to, že jsme si celkem podobní.

Patria.cz: Pro lidi, kteří zde uprchlíky brání, se vžilo hanlivé označení „sluníčkáři“. Je něco, v čem se podle vás pletou?

V Řecku jsem potkala minimum Čechů, za celou dobu možná tak deset. Chápu, že v Praze je asi spousta lidí, kteří budou podporovat různé věci, i když o nich nic neví. Půjdou do ulic a podobně – jednou kvůli Tibetu, jednou práva zvířat, jednou kvůli veganství. Je to asi populární a sranda stát se něčeho takového součástí. Také je pro některé asi zajímavé jít proti většině. Měli by se s danou problematikou ale lépe seznámit a být pragmatičtí.

Patria.cz: A naopak – myslíte, že lidé, kteří by uprchlíky nepřijímali (v ČR asi většina), mají v něčem pravdu?

Mají pravdu v tom, že ta situace, že z jedné země utíkají lidé do druhé, je prostě celá špatná. Víc lidí, co pomáhá uprchlíkům, si to musí přiznat.

Ale musím říct, že je například ohromný rozdíl mezi Řeckem teď a před třemi lety. Dřív se tam lidé chovali úplně jako my. Dnes, k mému překvapení, všichni z armády, co provozují uprchlické tábory, ale i obyčejní lidé co tam žijí a podnikají, už říkají, že uprchlíci jsou v pohodě. Že je znají. Dokážou se lépe vcítit do jejich situace.


Čtěte více:

Obchod s uprchlíky a německá naivita
03.10.2016 11:30
Je to nejhledanější pašerák uprchlíků na světě, ale žádná jeho fotogra...
Project Syndicate: Budoucnost řízení migrace
09.12.2016 21:14
Žijeme v rychle se vyvíjejícím a hyperpropojeném světě, kde jsou zboží...
V Sýrii začne o půlnoci tamního času platit klid zbraní
29.12.2016 18:07
Sýrie dost možná vstoupí do nového roku 2017 poklidně, bez leteckého b...
Německo roste nejrychleji za pět let. I díky uprchlíkům
12.01.2017 11:30
Německá ekonomika šlape na plyn. Hrubý domácí produkt stoupl loni o 1...

    Offline rozhovory
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...
    Martin Novák pro Patria.cz: Posun celoročního výhledu ČEZ nám přijde zásadní
    09.11.2023 18:50
    Zlepšení výhledu ČEZ pro hospodaření za celý rok 2023 je z našeho pohl...

    Online rozhovory

    Váš názor
    Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Analytik k ČEZ: Čistý zisk zasáhla daň z nadzisků, výhled nezohledňuje GasNet. Zopakuje se požadavek na 100% dividendu?
    21.03.2024 12:37, aktualizováno: 22.3. 9:59
    ČEZ dnes ráno před otevřením trhu reportoval smíšené výsledk...více
      Analýzy online