Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Důležité zprávy z devizového trhu... Zlotý včera před výraznými ztrátami uchránila centrální banka

Důležité zprávy z devizového trhu... Zlotý včera před výraznými ztrátami uchránila centrální banka

27.07.2007 9:18
Autor: 

Česká koruna měla včera všechny důvody k optimismu. Prudké propady akcií a zisky nízko-úročených měn na jedné straně, na straně druhé jednoznačné rozhodnutí ČNB ve prospěch růstu sazeb a jako bonus jednoznačně jestřábí vyznění nové inflační prognózy. Výsledek – koruna proplula v odpoledním a večerním off-shore obchodování pod 28,00.
Co nás nyní čeká? V dnešní náladě vysoké averze k riziku a rostoucího přesvědčení, že ČNB bude dál zvyšovat sazby, má koruna v nejbližších seancích našlápnuto k dalšímu rozšíření zisků. Silnější technické bariéry, na kterých bychom se mohly zaseknout vidíme v blízkosti 27,80. V dalším průběhu třetího kvartálu se česká koruna ale ještě může dostat pod tlak, a to ve chvíli, kdy podmínky ve světě budou opět více přát dalšímu rozjezdu carry obchodů.

Americký dolar vůči euru mírně oslabil, po ranních EUR/USD 1,3722 končil na 1,3740. Ztrátu americké měny iniciovala slabá data. Nejprve sice slabší německý Ifo ještě mírně zatížil společnou měnu, odpolední zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby a zvláště prodeje nových domů byly jednoznačně pod konsensem. Opět vzrostly obavy z vlivu špatných hypoték a to zasáhlo především rizikovější aktiva a oslabilo dolar. Jeho ztráty ale byly nejvyšší vůči yenu, kde především japonští investoři opouštěli rizikovější teritoria. Očekávání poklesu amerických sazeb do konce prvního čtvrtletí 08 o 0,5% se podle futures zvýšilo na 62%.
Dnes bude zveřejněn první odhad HDP za druhé čtvrtletí. Po slabých číslech prvního kvartálu by měl naznačit solidní růst a měla by klesat i inflační data. Očekáváme proto, že se situace na trzích po včerejší turbulenci alespoň částečně uklidní, euro by vůči dolaru mělo zpočátku ještě něco získat, pozdější vývoj bude záviset na amerických číslech. Předpokládáme ale, že výraznější změna názoru na americkou měnu ještě nenastala, a dolar má tak jen malý prostor pro případné další zisky.

Slovenská koruna vo štvrtok oslabila spolu s ostatnými susednými menami po náraste globálnej rizikovej averzie. Kurz sa posunul z ranných EUR/SKK 33,230 na EUR/SKK 33,460. Ku koncu dňa sa obchodoval na EUR/SKK 33,413 a dnes ráno otvára trh tiež nad hranicou 33,400. Koruna od začiatku týždňa, kedy zaznamenala lokálne maximum, oslabila už asi o 1%. Zdá sa, že stratám ešte nemusí byť koniec. Pred víkednom môže pokračovať zatváranie pozícií. Úroveň 33,50 by však mala byť dosť silná. Myslíme si, že môže byť aj dostatočne atraktívna pre špekulatívne pozície hrajúce na úspešné zavedenie eura v roku 2009 (konverzný kurz sa odhaduje okolo 32,50). Dnešný PPI by nemalo mať na trhy veľký vplyv. Kurz by sa teda mohol pohybovať v pásme EUR/SKK 33,350 – 33,550.

Zlotý včera po klidném začátku zasáhla celosvětová averze vůči rizikovějším aktivům a oslaboval, po ranních EUR/PLN 3,7935 končil na 3,8262. Před vyššími ztrátami polskou měnu uchránily komentáře členů národní banky, kteří podpořili úvahy o dalším zvyšování sazeb.
Také dnešek je bez významnějších domácích událostí. Zlotý tak bude opět spíše ovlivněn sentimentem vůči rizikovějším aktivům a emerging markets než příznivým domácím fundamentům. Proto by tlak na polskou měnu mohl pokračovat zpočátku ještě i dnes.

Forint ve čtvrtek stejně jako ostatní středoevropské měny mimo české koruny ztrácel, po úvodních EUR/HUF 247,30 končil na 252,15. Kalendář domácích událostí byl prázdný a očekávané snížení maďarských sazeb si na poklesu měny spíše přisadilo. Hlavním důvodem ztrát byla ale zvýšená averze vůči rizikovějším aktivům, která na trzích převládala.
Dnešní míra zaměstnanosti bude mít sotva nějaký vliv. Trh tak bude opět plně reagovat na vývoj na světových trzích a tady minimálně z počátku dne ještě převládne averze k riziku. To by pak forint dále oslabilo, odpoledne pak trhy ovlivní americká čísla, jejich slabší hodnoty by ale forint nepodpořily.

(ČSOB - denní finanční zpravodaj)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university