Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Eurodolar prorazil klíčovou hranici podpory... přehled zpráv z devizového trhu

Eurodolar prorazil klíčovou hranici podpory... přehled zpráv z devizového trhu

14.09.2007 10:48
Autor: 

Měnovému páru EUR/CZK se včera podařilo prodrat pod klíčovou hranici podpory 27,50 a 27,45 a výrazně se tak přiblížit životnímu minimu na úrovni 27,41. Vzhledem k tomu, že se tak stalo v situaci, kdy nízko-úročené měny stagnují či oslabují, je jen další důkaz toho, že koruna nyní vykazuje jiné chování než v období, kdy byla v zajetí carry-trade obchodů. To podle nás může znamenat, že viditelná negativní korekce na oruně, na kterou jsme sázeli v momentě, kdy averze vůči riziku ve světě poklesne nemusí přijít. I z tohoto důvodu pozitivní ývoj na akciových trzích a oslabování yenu nevidíme v tuto chvíli jako velkou hrozbu pro korunu. Ta si tak může i při tomto vývoji ponechat většinu svých předchozích zisků.

Dolar se dál drží v negativním módu. I když se včera neprobil za 1,393 EUR/USD a zaznamenal mírné zisky, na výraznější pozitivní korekci zatím pomýšlet nelze. Rozhodujícím okamžikem bude bezesporu úterní zasedání Fedu – odbourání sázek na pokles sazeb o 50 bps ostatně USD včera pomohlo zastavit ztráty.

Dnešní americké statistiky by nemusely dopadnout nejhůře (maloobchod a spotřebitelská důvěra) a mohou ještě zmírnit agresivitu sázek na rychlý pokles amerických sazeb. To je o důvod navíc, proč si dolar na další testování 1,400 EUR/USD může počkat.

SKK na zverejnené informácie o možnosti revízie deficitu verejných financií smerom hore zatiaľ nereagovala. Kurz sa počas dňa posunul smerom hore z úrovne EUR/SKK 33,60 na 33,70. Dnešné HICP by malo potvrdiť náš názor, že Slovensko začne plniť Maastrichtské inflačné kritérium. Eurostat údajne spochybnil účtovanie príjmov a výdavkov niektorých položiek verejných financií za rok 2006. Týka sa to najmä položiek Slovenského rozhlasu, Slovenskej televízie a Národnej diaľničnej spoločnosti. Chyba v účtovaní by mohla viesť k zvýšeniu deficitu v roku 2006 až o 0,7 % HDP. Doteraz uvádzaný schodok bol 3,4 % HDP a vzrátol by tak na 4,1 % HDP.

Zmena účtovania sa však dotkne aj roku 2007. V takom prípade by prijatie eura mohlo byť ohrozené. Oficiálny plán schodku pre rok 2007 je 2,94 % HDP. Aktualizovaný odhad však hovorí o možnom poklese až na 2,7 % HDP kvôli priaznivému vývoju úrokových nákladov. Zmena účtovania by však aj napriek tomu mohla deficit vytlačiť k hranici 3 % HDP (prípadne mierne nad ňu). Vláda má do konca roka možnosť prijať korekčné opatrenia. Väčšia časť schodku rozpočtu je totiž sústredená najmä do posledného kvartálu.

Zlotý včera zažil o poznání klidnější seanci než polské dluhopisy, které přímo euforicky zareagovaly na výrazně lepší inflační čísla (pokles z 2,3 na 1,8 % y/y). Zlotý nakonec končil prakticky nezměněn na 3,78 EUR/PLN. Nečekáme, že by zlotý dnes sebral dost sil k pohybu za 3,77 EUR/PLN. Odbourání části sázek na růst sazeb v Polsku a horší začátek evropských akcií dnes po ránu by ho měly v dalším rozletu brzdit.

Velmi slabý výsledek aukce maďarského tříletého vládního dluhopisu naznačil, že sentiment není ještě jednoznačně pozitivní. Rozjezd obchodování se může nést pro forint ve smíšeném tónu, neboť averze vůči riziku může opět vzrůst po té co Bank of England oznámil nucenou záchranu jedné z britských bank zasažených hypokrizí. Odpoledne se forint zaměří na reakci amerických trhů na důležitá spotřebitelská data.

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university