Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Je nezávislost Kosova precedens? Separatisté si myslí, že ano

ČTK: Je nezávislost Kosova precedens? Separatisté si myslí, že ano

20.02.2008 12:40
Autor: ČTK

Vídeň 20. února (ČTK/APA) - Nedělní vyhlášení nezávislého Kosova může být nebezpečným precedentem pro separatisty v dalších státech. Země jako Španělsko se obávají, že kosovský příklad posílí hlas menšin, které volají po nezávislosti. Na Kypru, v Gruzii nebo v Ázerbájdžánu mají zase vlády strach, že se nyní zvýší tlak na uznání dosud neuznaných celků, které na jejich území s větší či menší mírou autonomie už existují.
 
I když se politici v Evropské unii snaží co nejvíce zdůrazňovat, že Kosovo je případem "sui generis", který je zcela specifický a nelze ho srovnávat s dalšími separatistickými regiony, skutečnost zatím diplomatům nedává za pravdu. Už v den odtržení Kosova od Srbska se totiž se svými nároky ozvali například zástupci separatistů v Baskicku, Abcházii či Jižní Osetii.

Abcházie a Jižní Osetie
Tyto autonomní gruzínské republiky jednostranně vyhlásily nezávislost na Gruzii počátkem 90. let, ale jejich samostatnost zatím ostatní státy neuznávají.

"Jestli někdo věří, že Abcházie, Jižní Osetie a Podněsterská moldavská republika budou nyní prostě postupovat i dál stejně jako dosud, pak se hluboce mýlí," řekl v pondělí abchazský prezident Sergej Bagapš a doplnil, že Abcházie se nyní s žádostí o uznání obrátí na OSN, Rusko a Společenství nezávislých států (SNS).
 
Jihoosetský prezident Eduard Kokojev varoval Gruzii, aby procesu osamostatnění dále nebránila. "Jižní Osetie a Abcházie mají pro uznání lepší politický a právní základ než Kosovo," zdůraznil.

Podněstří
Moldavská separatistická Podněsterská republika, kterou obývají převážně Rusové a Ukrajinci, požádala vzhledem k osamostatnění Kosova o uznání v úterý.

"Rychlé mezinárodní uznání Podněstří pomůže mezinárodnímu společenství konsolidovat stabilitu a bezpečnost v tomto regionu," uvedlo podněsterské ministerstvo zahraničí v prohlášení. Kosovský příklad podle něj představuje "nový způsob řešení konfliktů po celém světě".

Náhorní Karabach
Ázerbájdžánská enkláva s převahou arménského obyvatelstva, kde nyní žije asi 140.000 lidí, vyhlásila v roce 1988 nezávislost, zatím je ale stále mezinárodně uznávanou součástí Ázerbájdžánu.
 
Ministr zahraničí separatistického Národního Karabachu Georgi Petrosjan řekl už v neděli, že případ Kosova by mohl k mezinárodnímu uznání pomoci i v jeho regionu. Pravděpodobný budoucí arménský prezident Serž Sarkisjan tvrdí, že mezinárodní společenství uplatňuje "dvojí standardy", když uzná Kosovo a nikoli Náhorní Karabach. Ázerbájdžán byl mezi prvními státy, které daly najevo, že s nezávislostí Kosova nesouhlasí.

Baskicko
Již téměř půlstoletí vede separatistická organizace Baskicko a jeho svoboda (ETA) ozbrojený boj za vytvoření nezávislého státu Basků, který by měla tvořit současná Baskická autonomní oblast (tři severošpanělské provincie), španělská provincie Navarra a tři francouzské provincie.
 
Baskická vláda označila osamostatnění Kosova za "učebnicový příklad pro řešení (národnostních) konfliktů". "Respektování vůle obyvatel je klíčem k řešení politických problémů, které se nehýbají z místa," řekl její mluvčí.

Nezávislost v Kosovu přivítali také politici v Republice srbské, jež je jednou ze dvou součástí Bosny. Povzbuzení pro své snahy o samostatnost vidí v kosovském příkladě i zástupci Čečenska, které je ruskou autonomní republikou, či separatisté na Korsice, kteří usilují o odtržení od Francie.


Váš názor
  • Další Mnichov v pořadí
    20.02.2008 12:59

    česká republika, by vžádném případě neměla Kosovo uznat za samostatný stát.Je to v rozporu s mezinárodním právem o zachování celistvosti státních hranic. řešení situace je jistě složité a vyžaduje dlouhý čas, ale toto řešení je to nejhorší co se stalo.Zajímavé je že EU poskytne na etablování orgánů Kosova mld EUR.Kdo o tom rozhodl, když část EU Kosovo uznalo a část je protri uznání.Zase velmocenské manýry Francie a Německa ?
    antischwarzenberg
    • Další Mnichov v pořadí
      20.02.2008 13:39

      Také já si myslím, že se jedná o Mnichov, pevně věřím, že náš ministr zahraničí neuzná tuto snahu mafiánských klanů o odtržení od Srbska. Jediná možnost Srbska spočívá asi ve znovuobsazení jejich historického území srbskými vojsky. K čemuž mají plné právo.
      Mirek
      • Re: Další Mnichov v pořadí
        22.02.2008 15:38

        To bych nedoporučoval. Co potom budou Srbové s 2 miliony nepřátelských Albánců na svém území dělat? Dopadli by jako Izraelsi s Gazou. Z dlouhodobého pohledu je pro Srby nejvýhodnější obětovat Kosovo, ze kterého by koukaly jenom potíže a náklady, a obsadit a opevnit Kosovskou Mitrovicu.
        Roman
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.