Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
DPA: Boj o moc mezi Berlínem a Paříží zatěžuje Evropskou unii

DPA: Boj o moc mezi Berlínem a Paříží zatěžuje Evropskou unii

26.02.2008 15:20
Autor: ČTK

Brusel 26. února (ČTK/DPA) - Dvě odřeknuté vrcholné bilaterální schůzky mezi Německem a Francií vrhají jasné světlo na napjaté vztahy mezi oběma zakladatelskými členy Evropské unie. Mocenský boj mezi Paříží a Berlínem o "Středomořskou unii" a Evropskou centrální banku ztěžuje práci už i v neoficiálním hlavním městě unie Bruselu. Diplomaté se obávají otevřené krize, až Francie 1. července převezme na půl roku předsednictví společenství s téměř 500 miliony obyvatel, napsala agentura DPA.

Setkání německého ministra financí Peera Steinbrücka s jeho francouzskou kolegyní Christinou Lagardeovou v Paříži bylo v pondělí zrušeno překvapivě a na poslední chvíli. Již koncem předchozího týdne bylo oznámeno, že se prezident Nicolas Sarkozy a kancléřka Angela Merkelová nesetkají 3. března v bavorském Straubingu, jak bylo plánováno. Důvodem byly prý termínové potíže Sarkozyho. Oba se ale přesto prý sejdou večer 3. března na zahájení veletrhu výpočetní techniky CeBIT v Hannoveru.

Diplomaté ujišťují, že každodenní práce rad ministrů v Bruselu, kde Německo a Francie zasedají spolu s 25 dalšími zeměmi za jedním stolem, nebude kvůli tomuto vývoji ohrožena. Berlín a Paříž spolupracují například velmi dobře v průmyslové a energetické politice. Například se obě země vehementně brání plánu Evropské komise přimět velké energetické koncerny k větší vzájemné konkurenci a snížení cen.

V zahraniční a finanční politice se naopak objevují ostré rozpory. Sarkozy chce v červenci spolu s jižními sousedy EU založit určitou "unii středomořských zemí". Berlín se obává určitého rozštěpení EU a prosazuje energicky, aby byl respektován rámec dosavadních institucí EU. Usmiřovací pokusy Paříže zatím selhaly. Není totiž stále jasné, zda se na kontroverzním podniku mají vedle Německa rovnoprávně podílet i všechny ostatní členské země EU. V politice vůči Africe jsou také rozpory. Německo například nevyšle žádné vojáky do mírových jednotek EU v Čadu, zatímco Francie do tamní pouště vysílá 2100 mužů.

Paříž a Berlín jsou již dlouho v klinči kvůli Evropské centrální bance. Zatímco Francie od frankfurtské banky požaduje snížení úroků pro povzbuzení hospodářství, odmítá Německo všechny politické vlivy na banku. Pozorovatelé mluví o sporu vyznání. Právě kvůli tomuto sporu panují v německé vládě značné výhrady vůči Sarkozyho plánu na svolání summitu zemí evropského měnového systému.

Lidé v Bruselu, kteří to myslí dobře, poukazují na to, že po každé výměně vládnoucích týmů v Paříži nebo Berlíně to vždy určitou dobu trvalo, než se šéfové začali snášet. Někteří diplomaté se ale ptají, zda impulzivní Sarkozy vůbec kdy najde společnou vlnu s uvážlivou kancléřkou. "Spontánní překvápka" nejvyšších představitelů mezi sebou by ztížila francouzské předsednictví EU, míní jeden z nich. "To jsou skutečnosti, které je třeba zakalkulovat." Sarkozyho předchůdce Jacques Chirac připomněl na summitu EU v roce 2002 "dynamickou shodu" mezi Francií a Německem. "Pokud tato shoda existuje, Evropa funguje. Pokud shoda nebude, Evropa se zastaví."


Váš názor
  • ha, zase jedno prekvapeni
    26.02.2008 17:07

    :-) Dobry clanek. Akorat by me zajimali ti lide "co to mysli dobre" - to zni naprosto desive. Mysli to dobre se sebou, se mnou, s Evropou nebo s EU? Uz je na case aby se vsichni probrali z toho EU-opilstvi. Doufam ze Francie si tu podunii prosadi. Asi uz to Francii, Italii a Portugalsko s Nemeckem nebavi :-). A kdyz to bude konec EU jako byrokratickeho levicoveho molochu, tak to bude jenom dobre. Stava se nadnebejasnejsim, o co komu v EU jde, jestli to je blaho vsech (HAHA) nebo narodni zajmy.
    Me2d
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data