Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČTK: Bývalý šéf Fedu se brání útokům, že způsobil nynější krizi

ČTK: Bývalý šéf Fedu se brání útokům, že způsobil nynější krizi

08.04.2008 13:53
Autor: ČTK

Bývalý předseda Rady guvernérů Federálního rezervního systému (Fed) USA Alan Greenspan se začal bránit útokům, že je zodpovědný za nynější chaos na kapitálových trzích. Greenspanovi kritici vidí příčinu v politice nízkých úrokových sazeb a v mírném dohledu nad bankami, což ale Greenspan v listech Financial Times (FT) a The Wall Street Journal (WSJ) vyvrací.

Greenspan byl v čele Fedu 18 let a odešel až v lednu 2006. Ještě před třemi lety byl téměř všude vyzdvihován jako vůbec nejlepší centrální bankéř světa, který americkou ekonomiku dokázal výborně navigovat i v rozbouřených časech. Dnes je řada lidí s hodnocením opatrnější a Greenspan má obavy, aby se nezačaly přepisovat dějiny.

"Byl jsem oceňován za něco, co nebyla moje zásluha. Teď jsem zase viněn z něčeho, za co nemohu," uvedl Greenspan ve WSJ. Podle bývalého šéfa Fedu je ale důležité, aby byly příčiny současné krize přesně popsány. Chybné vyhodnocení této doby nám dá chybné odpovědi a povede k chybné politice," řekl Greenspan.

V listu Financial Times Greenspan útok svých kritiků odvrací tvrzením, že statisticky vždy existovaly jen slabé důkazy o souvislosti mezi měnovou politikou a bublinou na trhu bydlení. Bublina, která vznikla na realitním trhu v USA, se prý v porovnání se světem příliš nevymykala.

"Je mně záhadou, proč se u nápadně podobných realitních bublin, které se v letech 2001 až 2006 objevily ve více než dvou desítkách zemí, neuvádějí společné příčiny," uvádí Greenspan. Dramatický pokles reálných dlouhodobých úrokových sazeb podle něj statisticky vysvětluje, proč v celém světě klesly kapitalizační sazby, které se pak začaly sbližovat.

"Podle mě je zábavné, jak se přepisuje historie. Já jsem vykreslován jako síla, která drtí a přesvědčuje všechny ty vysoce vzdělané a velmi inteligentní lidi, jen abych si prosadil svou," cituje WSJ Greenspana. "To je hloupé. Je to hrozné přepisování historie," dodal.

Do roku 2006 se dlouhodobé úrokové sazby ve všech vyspělých zemích i v klíčových mladých ekonomikách dostaly pod hranici deseti procent. Greenspan se domnívá, že se tak stalo vůbec poprvé v historii. Někteří kritici tvrdí, že po krátké recesi americké ekonomiky v roce 2002 sice byly nízké úroky na místě, Fed je ale prý měl začít zvyšovat podstatně dříve než ve skutečnosti začal.

Pokud by se prosadil názorový proud, který vidí příčinu současných problémů v nízkých úrokových sazbách, pak lze očekávat, že až tyto problémy odezní, Fed sazby rychle vrátí na vyšší úroveň.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m