Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Výhled a investiční rady pro rok 2009

Výhled a investiční rady pro rok 2009

05.01.2009 13:21
Autor: 

Situace v roce 2009 bude následovná:

--Již v první polovině roku 2009 se v USA silně projeví monetární a fiskální stimuly. Růst státního dluhu ale nevyvolá přetlak poptávky po financích na trzích s kapitálem. Tento dluh se pak spolu s rozvahou Fedu začne při prvních známkách splnění „záchranných“ cílů vracet do normálu.

--Sentiment a poptávka domácností bude v prvním pololetí 2009 ještě negativně ovlivňován vývojem nezaměstnanosti, rychle se ale obrátí při prvních známkách zabírání uvedených stimulů. Firmy budou rychle reagovat přehodnocením svých investičních výdajů a nárůst investic nebude tlumen přístupem k financím. Tj. zejména rizikové spready u korporátních dluhopisů se vrátí na hodnoty přijatelné pro normální běh ekonomiky.

--Automobilky v USA se dostanou z nejhoršího a začnou restrukturalizaci, která zajistí jejich přežití. Zaniknou některé méně významné finanční instituce (zejména z řad hedge fondů), nedojde ale k dalším problémům u velkých bank (všichni kostlivci jsou již ze skříní venku, pomalu se bude určovat jejich správná cena – cena rizika).

--Dolar se bude držet na úrovních podporujících export, nebude ale oslabovat natolik, že by vyvolal inflační tlaky a/nebo podkopal další externí financování dluhu USA a zahraniční poptávku po akciích.

--Ropa a další komodity budou na oživení reagovat růstem cen, ten bude ale pozvolný a nebude brzdit oživení.

--Zbytek světa bude v obratu rychle následovat USA a nedojde k významným systémovým problémům typu Island. Čína vyvázne jen s malým zpomalením růstu, podobně jako další země BRIC, a způsobí tak opětovné rozšíření investorské důvěry i do rozvojových regionů.

--Akcie reagují s předstihem již na první známky oživení, na konci roku 2009 tak minimálně smazávají ztráty realizované v roce 2008.

Nebo:

--Monetární a fiskální stimuly v USA nezafungují v požadované míře - pokles výnosů bezrizikových aktiv bude negován vysokými rizikovými spready, fiskální stimuly budou povětšinou ušetřeny, infrastrukturní projekty se budou pomalu rozjíždět, atd. Růst státního dluhu navíc vyvolá přetlak poptávky po financích na trzích s kapitálem a ještě zhorší přístup privátního sektoru k financím. Obavy z udržitelnosti rostoucího zadlužení a z budoucích inflačních tlaků (tj. toho, že se stimuly projeví až bude pozdě) jen zvýší nejistotu a averzi vůči riziku.

--Sentiment a poptávka domácností budou negativně ovlivňovány vývojem nezaměstnanosti, firmy budou nadále omezovat investiční výdaje. Investiční i provozní financování bude nadále negativně ovlivněno vysokými spready u korporátních dluhopisů.

--Automobilky v USA brzy propálí dodané státní fondy a zbankrotují. Reálný a psychologický efekt bude výrazný. Zaniknou méně významné finanční instituce a dojde k dalším problémům u velkých bank. Nedojde tak k dalšímu poklesu sazeb na mezibankovním trhu.

--Dolar se zřítí, poptávka po exportech ale bude i tak klesat. Klesající důvěra investorů v tuto měnu ztíží přístup k zahraničním financím, Čína a spol. nebude ochotná financovat dluh USA.

--Problémy se budou nadále prohlubovat i ve zbytku světa a dojde k lokálním dluhovým, bankovním a měnovým krizím. Silné zpomalení růstu v Číně vyvolá sociální nepokoje, poroste geopolitická nestabilita i v dalších regionech.

--Averze vůči riziku se bude nadále prohlubovat. Trhy s kapitálem i komoditami budou klesat nebo stagnovat. Vznikne jen bublina na trhu se zlatem, ta ale brzy splaskne.

-- Akcie oslabí o dalších 10%-20%, zlepšení přijde nejdříve v H2 2010.


Ne všechny podmínky z prvního nebo druhého scénáře musí být naplněny, aby byl rok 2009 rokem pro akcie dobrým nebo zlým. Pro mne osobně nyní vidění situace mírně vychýlené směrem ke scénáři 2 (stále tak mám v akciích jen relativně málo). Nejde ale o to, snažit se o nemožné – tj. přesně naprojektovat budoucnost. Jde o to zařídit se tak, abychom cítili co nejmenší bolest při špatném vývoji (scénář 2) a co nevětší radost při tom dobrém (1). Do značné míry přitom záleží na naší konkrétní situaci (mylné jsou proto univerzální rady typu „držte se mimo akcie“):

--Pokud mám našetřeno na důchod, ještě mi něco zbylo a mám potěšení z hry, není důvod již nyní nevyužívat nízkých cen akcií. Akcie jako celek jednou opět růst začnou, skutečným nebezpečím jsou z dlouhodobého hlediska jen „strukturální zlomy“ – některé akcie již růst nebudou (firmy zkrachují, nebo budou oslabeny natolik, že už nechytí vlak). Při výběru akcií do portfolia nyní tak vedle běžných fundamentálních měřítek vyvstává důležitost silné rozvahy (ta zajistí přežití i ve scénáři 2). Rozhodně pak není vhodné následovat povrchní rady o sektorových rotacích, apod.

--Pokud mají akcie sloužit jako významná složka mého bohatství v budoucnu, vidina možných zisků ze scénáře 1 je irelevantní ve srovnání s možnou ztrátou v případě druhého scénáře. Nejlepší pak je dál čekat na „normální“ trh.

Ať se vám v tomto roce daří.

Jiří Soustružník

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Rychlá rota
    08.01.2009 22:17

    Dneska Topolánek jmenoval rychlou ekonomickou rotu. S čtyřmi z nich mám osobní silný, či silnější emocionální zážitek. Vím, že tito chlápci jsou těmi pravými mozky. Nejsou ve společnosti nezávislými na různých skupinách, tak jako Vy pane Soustružníku. Zaplať pánbu( šekelama), že zaujímáte toto exkluzivní místo, stejně jako pan Pírko. Kdo najde současného nejslovutnějšího českého filosofa jako první, má bod. Začínáme, máme výhodu, Sedláček, teď nebude mít čas :))
    Bondy
  •  
    05.01.2009 21:03

    Pěkně napsané, děkuji pane Soustružníku. Poté co jsem se nasmál u prognóz rally v USA Váš článek beru jako svěří závan realismu. Ještě jednou dík
    Marduk
    •  
      08.01.2009 18:47

      Tento článek je do značné míry napsán tak, že postihuje pouze slabší aspekty budoucích událostí. Dle mě nás čeká následující: 1) Centrální banka (dále převážně FED) svou pyramidovou hru s názvem TISKNUTÍ FALEŠNÝCH PENĚZ dovedla USD k totální destrukci. Již není cesty zpět a čeká nás kolaps všech mocenských struktur postavených na funkci peněz. USD projde mohutnou devalvaci, která ožebračí všechny držitele USD aktiv. 2) FED jako seskupení bankovních elit již nemůže kolotoč, který roztočila v roce 1913 zastavit a tak se snaží pouze tento problém odsouvat. Pokud se zamyslíte nad tím, že již nebude nikoho, kdo by kupoval americké dluhopisy, k jakému řešení dospějete??? Pouze k větší emisi. 3) Nedivil bych se, kdyby vznikla další nakamuflovaná akce v podobě 11. září a našel by se další "teroristické" uskupení, které by mocenským strukturám hrálo do karet. 4) Osobně bych se vyvaroval jakýmkoliv USD aktivům, pozorně sledoval bilanci ECB a pokud možno podnikal spekulace na prudké oslabení USD a nákupům opcí na zlato. V současné době se volatilita uklidňuje a je dle mě jedinou alternativou, kam investovat, pokud nevěříte státním dluhopisům ani USD. 5) Geopolitický dopad bude katastrofální.
      Roman Pilisek
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
    9:00CZ - HDP, q/q
    12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
    13:30USA - HDP, q/q a
    13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
    14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
    15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university