Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Lesk a bída státních dotací pod kuratelou EU

Lesk a bída státních dotací pod kuratelou EU

19.05.2010 15:04
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Když jde o získávání peněž od daňových poplatníků, dovedou být evropské společnosti až neuvěřitelně inovativní. I když Evropská unie oficiálně nad státní pomocí ohrnuje nos, jelikož ohrožuje Komisí tolik opečovávaný vnitřní trh, existuje v unijním zákonodárství tolik děr, že i ten nejtupější byrokrat a ta nejméně konkurenceschopná společnost obvykle nějakou najdou. A často ne právě malou.

Přejděme absurdity typu španělských výrobců elektřiny z obnovitelných zdrojů, kteří své solární panely v noci osvětlují výkonnými reflektory (ano, skutečně se jim to díky vyšším výkupním cenám fotovoltaického proudu vyplatí) a podívejme se třeba do německého Dolního Saska. Tam mohou například zemědělci požadovat kompenzaci za včelíny poničené vlky, jež byli do oblasti nedávno uměle vysazeni. A aby si někdo nemyslel, že Evropská komise v tomto ohledu ostatní zvěř diskriminuje, schválila také úhradu škody způsobenou rysy a medvědy, pokud by v budoucnu k jejich vypuštění na nebohé obyvatele spolkové země došlo. Navrch je třeba připočítat 55 miliard EUR, které EU svým farmářům každoročně rozdá v rámci společné zemědělské politiky.

V dotační sklizni však za zemědělci v ničem nezaostávají ani průmyslové podniky. Němečtí uhelní těžaři dostávají od vlády každoročně dvě miliardy EUR na to, aby mohla země produkovat více skleníkových plynů. Francie zase svému národnímu šampionovi, společnosti GDF Suez, převádí na účet 19 milionů EUR na výzkum biopaliv. Na začátku května přitom společnost vykázala EBITDA za 1Q10 ve výši 5,2 miliard EUR.

V žádostech o almužnu si evropské firmy nezadaly ani před krizí. S dramatickým zhoršením hospodářského klimatu však dotěrnost jejich nastavených dlaní dosáhla nových rozměrů. Již v první fázi krize Komise uvolnila pravidla ohledně poskytování státní pomoci, aby tak bylo možné sanovat banky a udržet nad vodou podniky bez přístupu k úvěrům. Mnoho firem si skutečně takovou pomoc zasloužilo, jelikož jim chyběly provozní kapitál, nebo třeba exportní úvěry. Zdá se však, že do mírně otevřených dveří se mezitím stihli prodrat i farmáři na traktorech a průmyslníci s vysokozdvižnými vozíky.

Do konce února Komise schválila 70 programů, jež členským státům umožňují vyplácet dotace desítkám tisíc farmářů a firem. Mnoho z nich má však s krizí jen málo společného. Británie, Francie, Německo, Itálie a Španělsko získaly povolení k subvencování „zelených“ výrobků prostřednictvím levných úvěrů. Ve většině případů peníze skončí u výrobců aut a jejich dodavatelů. Nejde přitom o malé částky. Podle britské žádosti by z programů v hodnotě 8 miliard GBP mělo profitovat více než tisíc firem.

Automobilový průmysl se může radovat i ve Švédsku. Vládou garantované úvěry možná dostanou Volvo i Saab, údajně na zvýšení účinnosti jejich motorů. Saab však už léta vězí v červených číslech a Volvo vykazuje jen nepatrný zisk. Štědrou ruku státu využil i Ford. I když společnost odmítla pomoc americké vlády, v Německu a Rumunsku s radostí přijala výhodné půjčky na vývoj úsporného motoru.

Krizi jako důvod pro získání dodatečných podpůrných prostředků hbitě využívají i zemědělci, i když dotace obstarávají už zhruba třetinu jejich příjmů. Kvůli obzvlášť prudkému poklesu cen mléka Komise souhlasila s tím, že vlády mohou mlékařům vyplatit jednorázovou kompenzaci ve výši 15 000 EUR na hlavu. O pomoc se již hlásí rakouští a britští farmáři.

Ekonomická krize, kvůli níž se s dotačními poukázkami roztrhl pytel, však paradoxně schopnost států subvencovat ekonomiku omezuje, jelikož si to zadlužené kabinety zkrátka nemohou dovolit. Například Španělsko plánovalo rozdat svým automobilovým výrobcům 300 mil. EUR. Nyní bude mít možná problém s tím, sehnat aspoň 100 milionů na výrobu „zelených“ vozů. V Británii již zemědělci bědují, že ze slibovaných 15 000 EUR pro každý kravín neuvidí asi nic. Kdyby se tak mohli spolehnout alespoň na nějaké ty vlky.

(Zdroj: The Economist)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data