Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roman (ČEZ): Prudce jsme zvýšili prodeje elektřiny, zejména v Německu

Roman (ČEZ): Prudce jsme zvýšili prodeje elektřiny, zejména v Německu

06.04.2011 12:49, aktualizováno: 6.4. 15:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Šéf tuzemské energetiky ČEZ Martin Roman potvrdil, že firma využila současné situace na trhu a prudce navýšila předprodej elektřiny s dodáním v příštích letech. Rapidní růst prodejů se dle jeho slov týká zejména sousedního trhu Německa. "Když ceny rostly, tak jsme silně zrychlili prodej elektřiny, zejména pak na německý trh, ale ČEZ Prodej, který kupuje pro české zákazníky, naopak utlumil své nákupy," uvedl šéf ČEZu Roman na semináři v Parlamentu. Jeho slova přinesla agentura Reuters. Akcie ČEZ v Praze posilovaly až na 894 Kč/akcie, nyní se pohybují se ziskem 0,5 % u 892 Kč.

Krok následuje rozhodnutí německé vlády o tříměsíčním moratoriu na přezkoumání bezpečnosti jaderných zdrojů, během kterého kabinet Angely Merkelové rozhodl o odpojení osmi z celkem 17 jaderných zdrojů v Německu. Jak uvedla například německá energetika RWE, země se potýká s lokálními nedostatky elektřiny kvůli nízké kapacitě vnitrozemského přenosu energie ze severu na jih a razantně zvýšila nákupy elektřiny v zahraničí do takové míry, že se stala čistým dovozcem. „Proto velká část navýšení velkoobchodního prodeje putovala právě do Německa,“ uvedl Roman.

Roman také upozornil, že Evropská unie klade čím dál větší důraz na obnovitelné zdroje. V příštích deseti letech plánuje EU investovat do obnovitelných zdrojů stovky miliard eur. "To samozřejmě povede ke skokovému zdražení elektrické energie v Evropské unii. Již dnes zákazníci v Německu platí více za příspěvek na obnovitelné zdroje než za samotnou elektřinu," řekl Roman.

Podle šéfa ČEZ energetické podniky při prudkém rozvoji obnovitelných zdrojů opomenuly zároveň investovat do rozvoje energetických sítí. Německo například podcenilo posílení své přenosové sítě v souvislosti s výstavbou větrných a solárních elektráren. Výroba z těchto zdrojů se nyní přenáší i do české soustavy. "Tisíce megawatt se nekontrolovatelně valí na naši síť, protože ta německá nestačí. Kdybychom chtěli férově ohodnotit to, že Němci používají naši síť, měli by nám platit šest až sedm miliard korun ročně," nechal se slyšet Roman.

Dočasné uzavření jaderných zařízení vyhnalo futures kontrakty na elektřinu o zhruba 10 procent proti úrovním před neštěstím v Japonsku a následným řešením krize kolem jaderné elektrárny Fukušima, která vyvolala odezvu v krocích evropských politiků. Kontakt na elektřinu s dodáním v roce 2012 na německé burze zůstává u úrovně 60 EUR/MWh, s dodáním v roce 2013 pak na úrovni 60,4 EUR/MWh a v roce 2014 u hladiny 60,80 EUR/MWh. Martin Roman neuvedl konkrétní čísla, týkající se prodané elektřiny na budoucí období, dostupné tak zůstávají poslední platné údaje z období před událostmi v Japonsku, které hovořily o předprodaných 65% kapacity na rok 2012 na průměrné ceně 51,5 EUR/MWh a zhruba 18 % prodaných na rok 2013 na průměrné ceně 53 EUR/MWh. Současné ceny elektřiny tedy mohou pozitivně ovlivnit hospodaření jak částečně v roce 2012, tak ale zejména od roku 2013.

Manažer divize německé RWE pro obnovitelné zdroje Innogy, Fritéz Vahrenholt, v tomto týdnu uvedl pro německý Die Welt, že v jihoněmeckých spolkových zemích Bavorsku a Bádensku-Württembersku blackoutu v současnosti brání jen to, že od 17. března den po dni dochází k silnému dovozu z Francie v rozsahu až 3000 MW a z ČR až 2000 MW elektřiny denně. "Dodávky z těchto dvou zemí nyní běží na plnou kapacitu,“ řekl. RWE již dříve oznámila, že za kroky v rámci jaderného moratoria na německou vládu podává žalobu.

 


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data