Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Návrh na omezení hazardu je před konečným schvalováním

Návrh na omezení hazardu je před konečným schvalováním

15.06.2011 11:52
Autor: ČTK

Návrh na novou úpravu regulace hazardu je po dnešku před konečným schvalováním ve sněmovně. Poslanci ho propustili do závěrečného čtení. Zatím ale není jasné, v jaké výsledné podobě omezení hazardu schválí. Dnes rozhodli, že základem pro výsledné hlasování bude návrh skupiny členů rozpočtového výboru za ODS a TOP 09 místo dosavadní vládní novely loterijního zákona, kterou doporučil ke schválení rozpočtový výbor.

Návrh, který představil poslanec TOP 09 Jan Farský, sjednocuje odvody na 20 procent výtěžku, přičemž u vybraných her z nich poputuje nejméně jedna čtvrtina obcím. Půjde například o bingo, kurzové sázky, kasina a videoloterijní terminály. Karetní turnaje se budou moci odehrávat pouze v kasinech, ale výše vkladů budou mít spodní limit, aby se netýkaly klasických "mariášníků", jak řekl.

Kromě toho tento návrh znemožňuje účast na loterijním trhu anonymním firmám a zahraničním firmám. Obce se stanou účastníky povolovacího řízení při povolování hazardu na jejich území. Také smlouvu, kterou se bude odvádět výtěžek na veřejně prospěšné účely, bude muset schvalovat ten, kdo loterie povolil, a tato smlouva bude muset být zveřejněna nejméně pět let na internetu.

Návrh také počítá s různými variantami platnosti dosavadních licencí. Buď by mohly platit na původně vydanou dobu, případně by se tato lhůta zkrátila na tři až pět let.

V jaké výsledné podobě však poslanci nakonec omezení hazardu schválí, není jisté. Na stole mají několik pozměňovacích návrhů, které dnes přednesli. Závěrečné čtení, kdy se o nich a o celém zákoně bude hlasovat, by se mělo uskutečnit příští úterý. Poté novelu ještě dostane Senát a pak prezident republiky. Václav Klaus již jednou novelu loterijního zákona vetoval, a to v loni v červnu, kdy sněmovna již o jeho vetu nemohla rozhodnout.

Poslanec ODS Michal Doktor dnes kritizoval to, že žádný z předložených návrhů nesměřuje ke zdanění loterijního byznysu. Jak řekl, povinné odvody z loterií na veřejně prospěšné účely podle něj nejsou zdaněním, ale jsou různými způsoby zneužívány. Přednesl pozměňovací návrh, který by znamenal, že z peněz vyčleněných na veřejně prospěšné účely se vyčlení část a převede se ve prospěch obcí. Ročně by podle něj mělo jít o 900 milionů korun.

Další pozměňovací návrh přednesl například sociální demokrat Alfréd Michalík. Chce, aby obce mohly vstoupit do všech povolovacích řízení a aby se platnost dosud vydaných povolení zkrátila na tři roky.

Poslanci původně dostali na stůl celkem tři návrhy na omezení hazardu: kromě vládní předlohy jim své návrhy předložila také ČSSD a Hlavní město Praha. Tyto dvě zbývající předlohy však sněmovní rozpočtový výbor doporučil zamítnout.

Sociální demokraté s tím podle Jeronýma Tejce vcelku souhlasili pod podmínkou, že se do vládní úpravy podaří začlenit požadavky ČSSD. Mezi hlavní patří možnost obcí více regulovat videoloterijní terminály a zvýšení odvodů z výtěžku z hazardu ve prospěch sportu na zhruba pětinu a přehlednější rozdělování těchto peněz, které by mělo na zvláštním účtu spravovat ministerstvo školství. Podle Tejce již panuje ve sněmovně částečná shoda na těchto požadavcích.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) požadoval, aby zákon zrušil desetiletou platnost povolení pro nové loterie. Podle poslaneckých úprav vládní novely by nově měla měla být zkrácena na tři roky díky tomu, že bude na jeden rok novelou zkráceno příslušné přechodné období. "Věci veřejné tímto podmiňují dodatek koaliční smlouvy a v podstatě setrvání v koalici," prohlásil poslanec VV a dlouholetý bojovník proti hazardu Josef Novotný.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university